Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van der Vorst: boksfederatie IBA wordt gegijzeld door Rusland

Van der Vorst: boksfederatie IBA wordt gegijzeld door Rusland

DEN HAAG (ANP) - De beslissing van de Internationale boksbond IBA om boksers uit Rusland en Belarus per direct weer mee te laten doen aan wedstrijden, is niet gegrond in politieke neutraliteit en geeft niet de belangen van de bokswereld weer. Dat zegt voorzitter Boris van der Vorst van de Nederlandse boksbond. "Het is een besluit uit de geopolitieke agenda van de Russische regering opgelegd aan de bokssport."

"Het is duidelijk dat de IBA gegijzeld is door het Russische bewind", stelt Van der Vorst. "Dat staat klaar om de bond ongeacht de kosten onder hun controle te houden. En dat is totaal onacceptabel."

Sinds de Russische invasie in februari in Oekraïne werden boksers uit Rusland en Belarus geweerd vanwege de rol van de landen in het conflict. Vorige week pleitte de Russische voorzitter van de IBA, Oemar Kremlev, al voor het weer toelaten van de sporters uit de landen. Veel andere sportbonden sluiten Russen en Belarussen nog uit. Van de IBA mogen de sporters nu weer deelnemen onder hun eigen vlag en krijgen ze ook hun volkslied te horen als ze een gouden medaille winnen.

Integriteit

"De meest recente beslissing van de IBA om sporters van Rusland en Belarus weer onder hun eigen vlag te laten deelnemen aan wedstrijden van de IBA tast de integriteit van het boksen aan, wat op dit moment al het meest problematische aspect van de federatie is", stelt Van der Vorst, die eerder werd uitgesloten van de voorzittersverkiezing waarin hij het wilde opnemen tegen Kremlev. "Het staat ook in schril contrast met de aanbevelingen van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), die zijn doorgevoerd door de overweldigende meerderheid van andere sportbonden. En het zondert de IBA nog verder af van de olympische beweging."

Van der Vorst wil een front vormen met andere landen in het streven het boksen olympisch te houden. "Samen met veel afgevaardigden van de nationale boksfederatie kijken we naar manieren om de integriteit van de bokscompetitie te waarborgen en zullen we onze strijd voortzetten om de olympische toekomst van het boksen veilig te stellen, met of zonder de IBA."

Meer uit Sport

Oud-wielrenner Rebellin (51) overleden na aanrijding met truck

MONTEBELLO VICENTINO (ANP/AFP) - Oud-wielrenner Davide Rebellin is overleden na een aanrijding met een vrachtwagen. De Italiaan beëindigde een maand geleden op 51-jarige leeftijd officieel zijn lange wielercarrière na de Giro del Veneto. Zijn laatste ploeg Work Service Cycling heeft het overlijden van de wielrenner bevestigd.

12 uur geleden
Opbrengst van veiling shirts van Oranje naar 162.000 euro

DOHA (ANP) - De veiling van shirts van spelers van het Nederlands elftal heeft inmiddels 162.000 euro opgebracht. Dat geld wordt gebruikt om de situatie van arbeidsmigranten in Qatar te verbeteren.

14 uur geleden
Tennisser Verdasco aanvaardt dopingschorsing van twee maanden

LONDEN (ANP) - De Spaanse tennisser Fernando Verdasco heeft een dopingschorsing van twee maanden aanvaard. De 39-jarige voormalig nummer 7 van de wereld krijgt de straf omdat hij in februari van dit jaar tijdens een challenger in Rio de Janeiro positief testte op een verboden middel tegen ADHD. Zijn schorsing loopt af op 8 januari.

14 uur geleden
Wereldkampioen Evenepoel rijdt volgend jaar de Giro d’Italia

BRUSSEL (ANP) - De Belgische wielrenner Remco Evenepoel rijdt volgend jaar de Giro d’Italia, maakte zijn ploeg Quick-Step Alpha Vinyl bekend. De 22-jarige wereldkampioen lijkt daarmee de Tour de France over te slaan. Evenepoel won dit najaar al de Ronde van Spanje.

16 uur geleden
Topman Marko bezweert: Red Bull verdwijnt niet uit Formule 1

BERLIJN (ANP) - Het overlijden van oprichter Dietrich Mateschitz van energiedrank Red Bull heeft geen gevolgen voor het voortbestaan van het Formule 1-team met wereldkampioen Max Verstappen. "Ons succes spreekt voor zich. Niemand hoeft zich zorgen te maken dat Red Bull in de nabije toekomst uit de Formule 1 zal verdwijnen", zegt topman Helmut Marko van het raceteam in een interview met Sport Bild. "We zijn nog lang niet klaar met onze missie. We willen meer races en meer titels winnen."

17 uur geleden
Golfer Woods speelt met mank been alleen nog de majors

ALBANY (ANP) - Golfer Tiger Woods hoopt volgend jaar alle vier de majors te kunnen spelen, maar veel meer zit er niet in. "Fysiek is dat alles waartoe ik in staat ben. Ik heb niet veel over in dat been van mij", zei de Amerikaan bij de Hero World Challenge op de Bahama's, het invitatietoernooi waarvan hij de gastheer is.

19 uur geleden
KNSB wijst schaatsers Nuis en Verbij aan voor wereldbeker Calgary

UTRECHT (ANP) - De Selectiecommissie Langebaan (SCL) van schaatsbond KNSB heeft Kjeld Nuis en Kai Verbij geselecteerd voor de derde wereldbekerwedstrijd in het Canadese Calgary. Nuis ontbrak wegens een blessure op het kwalificatietoernooi in oktober. Verbij liep op dat toernooi bij de 500 meter een blessure op en kon daarna niet meer in actie komen.

1 dag geleden