Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van der Vorst: boksfederatie IBA wordt gegijzeld door Rusland

Van der Vorst: boksfederatie IBA wordt gegijzeld door Rusland

DEN HAAG (ANP) - De beslissing van de Internationale boksbond IBA om boksers uit Rusland en Belarus per direct weer mee te laten doen aan wedstrijden, is niet gegrond in politieke neutraliteit en geeft niet de belangen van de bokswereld weer. Dat zegt voorzitter Boris van der Vorst van de Nederlandse boksbond. "Het is een besluit uit de geopolitieke agenda van de Russische regering opgelegd aan de bokssport."

"Het is duidelijk dat de IBA gegijzeld is door het Russische bewind", stelt Van der Vorst. "Dat staat klaar om de bond ongeacht de kosten onder hun controle te houden. En dat is totaal onacceptabel."

Sinds de Russische invasie in februari in Oekraïne werden boksers uit Rusland en Belarus geweerd vanwege de rol van de landen in het conflict. Vorige week pleitte de Russische voorzitter van de IBA, Oemar Kremlev, al voor het weer toelaten van de sporters uit de landen. Veel andere sportbonden sluiten Russen en Belarussen nog uit. Van de IBA mogen de sporters nu weer deelnemen onder hun eigen vlag en krijgen ze ook hun volkslied te horen als ze een gouden medaille winnen.

Integriteit

"De meest recente beslissing van de IBA om sporters van Rusland en Belarus weer onder hun eigen vlag te laten deelnemen aan wedstrijden van de IBA tast de integriteit van het boksen aan, wat op dit moment al het meest problematische aspect van de federatie is", stelt Van der Vorst, die eerder werd uitgesloten van de voorzittersverkiezing waarin hij het wilde opnemen tegen Kremlev. "Het staat ook in schril contrast met de aanbevelingen van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), die zijn doorgevoerd door de overweldigende meerderheid van andere sportbonden. En het zondert de IBA nog verder af van de olympische beweging."

Van der Vorst wil een front vormen met andere landen in het streven het boksen olympisch te houden. "Samen met veel afgevaardigden van de nationale boksfederatie kijken we naar manieren om de integriteit van de bokscompetitie te waarborgen en zullen we onze strijd voortzetten om de olympische toekomst van het boksen veilig te stellen, met of zonder de IBA."

Meer uit Sport

Wielrenner Pidcock deze winter tien keer van start in het veld

MANCHESTER (ANP) - Tom Pidcock start zijn veldritseizoen op 16 december bij de cross in Herentals uit de XO2 Trofee. De 24-jarige Britse wereldkampioen van 2022 kondigde aan dat hij tien keer in actie komt deze winter. Het WK veldrijden in het Tsjechische Tabor op 4 februari staat vooralsnog niet op zijn programma.

42 minuten geleden
Middelkoop strikt Braziliaanse tennisser Melo als dubbelpartner

BREDA (ANP) - Matwé Middelkoop vormt komend seizoen in het dubbelspel een koppel met de Braziliaanse tennisser Marcelo Melo. De 40 jaar oude Melo is de voormalig nummer 1 van de wereld in het dubbelspel. De tweevoudig grandslamkampioen is afgezakt naar plek 47.

53 minuten geleden
Schaatsbond houdt rekening met vroege natuurijsmarathon

UTRECHT (ANP) - Schaatsbond KNSB houdt rekening met een marathon op natuurijs komend weekend. "Het is allemaal fragiel, maar als het lukt, zou zaterdagochtend een kans zijn", zegt Geert-Jan Muskens, competitieleider van het marathonschaatsen en natuurijscoördinator. "De ijsverenigingen zijn realistisch, maar gaan er wel voor."

1 uur geleden
Verstappen en Van der Poel op shortlist voor Sportman van het Jaar

ARNHEM (ANP) - Max Verstappen en Mathieu van der Poel staan op de shortlist voor de prijs van Sportman van het Jaar, de prijs van NOC*NSF. Bij de vrouwen staan onder anderen atletes Femke Bol en Sifan Hassan en schaatssters Irene Schouten en Jutta Leerdam op de lijst met kanshebbers.

2 uur geleden
Deelnemersveld zesdaagse Rotterdam compleet met dertien koppels

ROTTERDAM (ANP) - De zesdaagse van Rotterdam heeft met dertien koppels het deelnemersveld rond voor de veertigste editie van het wielerevenement in Ahoy. Naast wereldkampioenen Yoeri Havik en Jan-Willem van Schip doen met Vincent Hoppezak/Philip Heijnen en Yanne Dorenbos/Elmar Abma nog twee Nederlandse duo's mee aan de zesdaagse, die plaatsvindt van 12 tot en met 17 december.

2 uur geleden
Invaller Depay voelt zich weer voetballer na zege op Feyenoord

ROTTERDAM (ANP) - Memphis Depay verliet met een glimlach het speelveld van De Kuip, na een uitzege met Atlético Madrid op Feyenoord (1-3). De aanvaller van Oranje had zich zojuist geplaatst voor de achtste finales van de Champions League. En misschien nog wel belangrijker voor hem is dat hij eindelijk weer fit is.

12 uur geleden
Stengs: Feyenoord was niet meedogenloos in de Champions League

ROTTERDAM (ANP) - Calvin Stengs zocht niet naar excuses na de nederlaag van Feyenoord tegen Atlético Madrid (1-3), waardoor de club uit Rotterdam is uitgeschakeld in de Champions League. "We zijn in deze poule niet meedogenloos geweest", treurde hij. "En we geven de doelpunten soms te makkelijk weg."

12 uur geleden