Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van der Velden wil zich na gebroken arm revancheren op Spelen

Van der Velden wil zich na gebroken arm revancheren op Spelen

ZHANGJIAKOU (ANP) - Last van druk of spanning lijkt hij totaal niet te hebben. "Ik ben Niek van der Velden, ik heb een drugsverslaving", zegt de 21-jarige Nederlandse snowboarder grappend als hij dinsdag plaatsneemt in het perscentrum van het Genting Snow Park in Zhangjiakou, een stad op bijna 200 kilometer van Beijing, waar komend weekeinde de olympische snowboardwedstrijden beginnen. De stoelen voor het gesprek met een klein groepje Nederlandse journalisten staan opgesteld in een kring, net zoals in verslavingsklinieken.

Van der Velden is terug op het olympische podium. Vier jaar geleden zou de Brabander in Pyeongchang zijn debuut maken. Hij kreeg in aanloop naar de Spelen veel aandacht omdat hij de jongste van de 33 Nederlandse deelnemers was en bovendien als eerste in actie zou komen. Van der Velden brak op de laatste training voor het onderdeel slopestyle zijn arm bij een val en kon de Spelen vergeten. Zelfs premier Mark Rutte stond in een reactie even stil bij het ongeluk van de snowboarder.

Dit keer is de slopestyle voor mannen een dag later. Van der Velden is niet bang dat hem nu, in de laatste voorbereidingsdagen, hetzelfde overkomt als vier jaar geleden. "Mijn gedachten gaan wel een klein beetje terug naar toen. Maar het geeft me juist een drive en motivatie. Het is tijd om revanche te pakken", zegt hij.

Finalewaardig

De freestyle-snowboarder plaatste zich drie weken geleden in het Amerikaanse Mammoth Mountain pas voor de komende Spelen. Van der Velden eindigde als tweede, zijn eerste podiumplaats ooit. "De kans op een finaleplaats schat ik nu bij de Olympische Spelen redelijk reëel in. In de finale ligt het niveau superdicht bij elkaar. Iedereen heeft gewoon kans op de gouden plak", aldus Van der Velden, die ook meedoet op het onderdeel big air. "Als ik kijk naar hoe mijn niveau ontwikkeld is de afgelopen jaren, dan denk ik dat ik het zeker wel in me heb om iets te laten zien wat finalewaardig is."

Het olympische gevoel is bij de Nederlandse snowboarders wat minder aanwezig dan bij de atleten van TeamNL, die met z'n allen in het olympisch dorp verblijven. "Dat gevoel kregen we wel toen we hier naartoe vlogen, toen zaten we met het hele team in het vliegtuig. Dan heb je dat wel wat meer", aldus Van der Velden, die de laatste dagen voor zijn wedstrijd alert op corona blijft. "De angst is wel wat minder geworden, maar je hoort nog wel wat gevallen voorbij komen. Een Zwitserse snowboarder is hier positief getest, ondanks dat iedereen streng aan het testen is geweest. Het is wel een 'realisatiemomentje', dat je scherp moet zijn en alle regels gewoon netjes moet naleven."

Meer uit Sport

Olympisch kampioene baanwielrennen Braspennincx stopt per direct

HELLENDOORN (ANP) - Baanwielrenster Shanne Braspennincx heeft per direct een punt achter haar carrière gezet. De 32-jarige olympisch kampioene op het onderdeel keirin zegt dat ze de motivatie niet meer kan opbrengen en dat het plezier weg is, meldt wielerunie KNWU.

2 uur geleden
Klaver aast op WK-medaille, snakt naar toptijd op 400 meter

APELDOORN/GLASGOW (ANP) - Lieke Klaver is moeilijk tevreden te stellen. De 25-jarige atlete heeft deze winter weer harder gelopen dan ooit op de 400 meter indoor en staat met haar tijd van 50,10 seconden tweede op de wereldranglijst van dit jaar, maar het gaat haar niet hard genoeg. "Het is een supergoede tijd en ik vind dat ik er blij mee moet zijn, maar stiekem hoop je toch op een 49'er."

3 uur geleden
Kleine zege handbalsters op Tsjechië in EK-kwalificatie

PRAAG (ANP) - De Nederlandse handbalvrouwen hebben ook de derde kwalificatiewedstrijd in de strijd om deelname aan het komende Europees kampioenschap gewonnen. Het team van bondscoach Per Johansson zette in Praag Tsjechië met klein verschil aan de kant: 30-29. Oranje leidde bij rust met 18-16.

12 uur geleden
Beijing organiseert in 2027 WK atletiek

GLASGOW (ANP) - De wereldkampioenschappen atletiek zijn in 2027 in Beijing. Dat heeft atletiekfederatie World Athletics besloten voorafgaand aan de wereldkampioenschappen indooratletiek in Glasgow. In 2015 waren de WK atletiek ook in Beijing.

13 uur geleden
Tennisser Murray lijkt komende zomer carrière te beëindigen

DUBAI (ANP/AFP) - Andy Murray lijkt bezig aan zijn laatste maanden als tennisser. "Ik speel waarschijnlijk niet meer na de zomer", verklaarde de 36-jarige Schot, die woensdag in de tweede ronde van het ATP-toernooi van Dubai verloor van de Fransman Ugo Humbert (6-2 6-4).

16 uur geleden
Van de Zandschulp lijdt kansloze nederlaag tegen Korda

DUBAI (ANP) - Botic van de Zandschulp heeft bij het ATP-toernooi van Dubai een pijnlijke nederlaag geleden. De Nederlandse nummer 75 van de wereld wist in de tweede ronde slechts één game te pakken tegen de Amerikaan Sebastian Korda: 6-1 6-0. De partij duurde 43 minuten. Van de Zandschulp wist maar 20 punten te winnen.

16 uur geleden
Tennisbond ATP gaat partnership aan met Saudisch investeringsfonds

LONDEN (ANP) - De ATP, de overkoepelende organisatie van het mannentennis, is een partnership aangegaan met het Public Investment Fund (PIF), een Saudisch investeringsfonds. Het gaat om "meerjarige samenwerking op strategisch gebied". De partijen deden geen uitspraken over de hoogte van de investering.

16 uur geleden