Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van der Velden wil zich na gebroken arm revancheren op Spelen

Van der Velden wil zich na gebroken arm revancheren op Spelen

ZHANGJIAKOU (ANP) - Last van druk of spanning lijkt hij totaal niet te hebben. "Ik ben Niek van der Velden, ik heb een drugsverslaving", zegt de 21-jarige Nederlandse snowboarder grappend als hij dinsdag plaatsneemt in het perscentrum van het Genting Snow Park in Zhangjiakou, een stad op bijna 200 kilometer van Beijing, waar komend weekeinde de olympische snowboardwedstrijden beginnen. De stoelen voor het gesprek met een klein groepje Nederlandse journalisten staan opgesteld in een kring, net zoals in verslavingsklinieken.

Van der Velden is terug op het olympische podium. Vier jaar geleden zou de Brabander in Pyeongchang zijn debuut maken. Hij kreeg in aanloop naar de Spelen veel aandacht omdat hij de jongste van de 33 Nederlandse deelnemers was en bovendien als eerste in actie zou komen. Van der Velden brak op de laatste training voor het onderdeel slopestyle zijn arm bij een val en kon de Spelen vergeten. Zelfs premier Mark Rutte stond in een reactie even stil bij het ongeluk van de snowboarder.

Dit keer is de slopestyle voor mannen een dag later. Van der Velden is niet bang dat hem nu, in de laatste voorbereidingsdagen, hetzelfde overkomt als vier jaar geleden. "Mijn gedachten gaan wel een klein beetje terug naar toen. Maar het geeft me juist een drive en motivatie. Het is tijd om revanche te pakken", zegt hij.

Finalewaardig

De freestyle-snowboarder plaatste zich drie weken geleden in het Amerikaanse Mammoth Mountain pas voor de komende Spelen. Van der Velden eindigde als tweede, zijn eerste podiumplaats ooit. "De kans op een finaleplaats schat ik nu bij de Olympische Spelen redelijk reëel in. In de finale ligt het niveau superdicht bij elkaar. Iedereen heeft gewoon kans op de gouden plak", aldus Van der Velden, die ook meedoet op het onderdeel big air. "Als ik kijk naar hoe mijn niveau ontwikkeld is de afgelopen jaren, dan denk ik dat ik het zeker wel in me heb om iets te laten zien wat finalewaardig is."

Het olympische gevoel is bij de Nederlandse snowboarders wat minder aanwezig dan bij de atleten van TeamNL, die met z'n allen in het olympisch dorp verblijven. "Dat gevoel kregen we wel toen we hier naartoe vlogen, toen zaten we met het hele team in het vliegtuig. Dan heb je dat wel wat meer", aldus Van der Velden, die de laatste dagen voor zijn wedstrijd alert op corona blijft. "De angst is wel wat minder geworden, maar je hoort nog wel wat gevallen voorbij komen. Een Zwitserse snowboarder is hier positief getest, ondanks dat iedereen streng aan het testen is geweest. Het is wel een 'realisatiemomentje', dat je scherp moet zijn en alle regels gewoon netjes moet naleven."

Meer uit Sport

Vuelta na 13 jaar weer in Nederland met ploegentijdrit in Utrecht

UTRECHT (ANP) - Het had twee jaar geleden al moeten gebeuren, maar vrijdag keert de Ronde van Spanje dan toch na dertien jaar terug op Nederlandse bodem. In 2009 begon de Vuelta met een individuele tijdrit op het TT-circuit van Assen. Ditmaal gaat de rittenkoers van start met een ploegentijdrit in Utrecht, waarna nog twee etappes in Nederland volgen.

10 minuten geleden
Bol op jacht naar unieke dubbel bij EK atletiek

MÜNCHEN (ANP) - Femke Bol is van plan een unieke prestatie te leveren op de Europese kampioenschappen atletiek in München. Ze wil als eerste atlete ooit goud halen op de combinatie 400 meter en 400 meter horden.

11 minuten geleden
Atlete Koster knap vierde op 5000 meter bij EK in München

MÜNCHEN (ANP) - Atlete Maureen Koster heeft een knappe vierde plaats behaald op de 5000 meter bij de EK in München. De 30-jarige atlete rukte in het tweede deel van de finale in het Olympiastadion steeds verder op naar voren en finishte in 15.03,29. Een medaille was te hoog gegrepen.

5 uur geleden
Atlete Klaver sprint naar finale 200 meter op EK

MÜNCHEN (ANP) - Atlete Lieke Klaver heeft zich geplaatst voor de finale van de 200 meter bij de EK in München. In een uitverkocht Olympiastadion sprintte ze in haar heat van de halve finales naar de tweede plaats in 22,92. Alleen regerend Europees kampioene Dina Asher-Smith was sneller. De Britse won de race in 22,53.

7 uur geleden
Turner De Munck naar EK-finale op toestel voltige

MÜNCHEN (ANP) - Turner Loran de Munck heeft zich bij de Europese kampioenschappen in München geplaatst voor de toestelfinale op voltige. De Haarlemmer kwam op het onderdeel waarop Nederlanders de afgelopen jaren nooit uitblonken, tot een score van 14,266. Daarmee eindigde hij als tweede in de kwalificaties. De beste acht turners per toestel plaatsen zich voor de finales die zondag worden gehouden.

8 uur geleden
Vuelta-renners verwelkomd in Utrecht

UTRECHT (ANP) - Utrecht heeft donderdagavond kennisgemaakt met de renners die vrijdag van start gaan in de Ronde van Spanje. Dat gebeurde op het Vredenburgplein waar de ploegen een voor een aan de toegestroomde wielerfans werden voorgesteld. De renners werden daarna nog een stuk over de Utrechtse singel gevaren. Zo'n 12.500 bezoekers waren daarbij aanwezig.

8 uur geleden
Triatlete Kingma kaartte misstanden aan, maar werd nooit geloofd

BREDA (ANP) - Triatlete Maya Kingma is blij met de excuses van de triatlonbond voor het leed dat haar en talrijke andere triatleten de afgelopen jaren is aangedaan in het nationaal topsportcentrum in Sittard. "Met die excuses begint de erkenning die je als slachtoffer zoekt en dat is het belangrijkste. Eindelijk geeft de bond toe dat het gewoon fout was hoe het eraan toeging. Het lag niet aan ons", zegt ze in reactie op de uitkomsten van het onderzoeksrapport naar de misstanden binnen het topsportprogramma van de NTB.

9 uur geleden