Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van der Staaij: kans pakken om politieke cultuur te verbeteren

Van der Staaij: kans pakken om politieke cultuur te verbeteren

DEN HAAG (ANP) - SGP-leider Kees van der Staaij denkt dat dit een goed moment is om de bestuurscultuur te vernieuwen. Veel partijen willen de geklapte verkenning aangrijpen om die cultuuromslag te maken. "Ik geloof dat er wel momentum is, dat er wel kansen liggen om verbeteringen te krijgen", zegt Van der Staaij, die het langstzittende Tweede Kamerlid is.

Ook het voorstel van informateur Herman Tjeenk Willink om een regeerakkoord op hoofdlijnen te maken, waaraan ook oppositiepartijen hun bijdrage leveren, kan op enthousiasme van Van der Staaij rekenen. "Ik vind het wel een poging waard", zegt hij na zijn bezoek aan de informateur. Tjeenk Willink spreekt deze week opnieuw met alle fractievoorzitters. In een notitie die hij uitbracht, stelde de PvdA-coryfee voor om een dunner coalitieakkoord te schrijven, en hier meer partijen bij te betrekken.

Volgens de SGP-leider is het goed "om te kijken hoe je een grootste gemene deler kan krijgen van onderwerpen waarop niet alleen coalitiepartijen meespreken maar ook oppositiepartijen invloed kunnen uitoefenen". Daar ziet Van der Staaij wel wat in, omdat je dan als oppositiepartij niet alleen "af zit te wachten waar het kabinet mee komt, en dan alleen maar wat punten en komma's kan veranderen."

Zoeken naar een middenweg

Wel zullen er altijd onderwerpen zijn waarover partijen te veel van mening verschillen. Dat zijn onderwerpen "waarop je ook graag duidelijkheid wil voordat je in een kabinet stapt". Het is volgens hem zoeken naar een middenweg om te kijken wat je vooraf vastlegt in een regeerakkoord.

De taak om voor een nieuwe politieke cultuur te zorgen, wordt volgens Van der Staaij "tot nu toe te veel aan de individuele politieke partijen overgelaten. Wij moeten zelf als Kamer aan de slag om te kijken: hoe kunnen wij onze medewetgevende, onze controlerende en onze volksvertegenwoordigende rol versterken. Ik vind dat we krachten moeten bundelen om te kijken hoe we de Kamer als instituut meer uit de verf laten komen." Hij noemt als voorbeeld twee coronawetten, waarvan de Kamer recent weigerde ze in een ijltempo te behandelen.

Verder benadrukt Van der Staaij dat hij verwacht dat de informateur straks in zijn eindverslag opheldering geeft over het vertrouwen. "De vraag aan de informateur was om te onderzoeken of dat vertrouwen er nog is."

Meer uit Politiek

GL-PvdA en D66 eisen opheldering over toegangsverbod chirurg

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks-PvdA en D66 willen opheldering van demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) over het toegangsverbod voor de Palestijns-Britse chirurg Ghassan Abu-Sittah tot Nederland.

19 uur geleden
Top BuZa vreesde voor polarisatie op ministerie om onvrede Gaza

DEN HAAG (ANP) - De top van het ministerie van Buitenlandse Zaken zag dat "de eenheid" op hun departement "onder druk" stond omdat de oorlog in Gaza veel discussie tussen ambtenaren losmaakte. Begin november kwamen de hoogste ambtenaren van het departement bijeen voor een "24-uursheisessie" die grotendeels ging over de onvrede op het departement, blijkt uit documenten die het ANP heeft opgevraagd.

1 dag geleden
Volt projecteert adres pro-Europese website op Euromast

ROTTERDAM (ANP) - Volt heeft woensdagavond op de Euromast in Rotterdam het adres van haar website geprojecteerd voor de Europese verkiezingen: minder-EU.nl. Die site vertelt volgens de partij "een eerlijk verhaal" over de Europese Unie. Volt wil waarschuwen voor de gevolgen van 'minder EU', waar bijvoorbeeld de PVV voor pleit. Dat betekent volgens de partij "minder geld in de portemonnee, minder veiligheid, en minder vrijheid".

1 dag geleden
Omtzigt ziet nog 'forse verschillen van mening' in formatie

DEN HAAG (ANP) - Volgens Pieter Omtzigt (NSC) bestaan er nog "forse verschillen van mening" op "meerdere thema's" tussen de vier partijen die onderhandelen over een nieuw kabinet. Hij wilde woensdag niet zeggen op welk vlak de problemen liggen.

1 dag geleden
Onderhandelaars formatie hebben nog een paar dagen nodig

DEN HAAG (ANP) - De onderhandelingen tussen PVV, VVD, NSC en BBB over de vorming van een nieuw kabinet gaan ook de komende dagen door. "We hebben nog een paar dagen nodig", zei Caroline van der Plas (BBB) woensdag na urenlange gesprekken tussen de partijleiders onder toeziend oog van de informateurs.

1 dag geleden
UWV krijgt ruimte voor experiment met sollicitatieplicht WW'ers

DEN HAAG (ANP) - Minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) laat het UWV experimenteren met mogelijke alternatieven voor de sollicitatieplicht voor mensen met een werkloosheidsuitkering (WW). Dat meldt de bewindsvrouw na afloop van de ministerraad.

2 dagen geleden
Wilders voor 'keiharde' aanpak pro-Palestijnse studentenprotesten

DEN HAAG (ANP) - De pro-Palestijnse protesten op het terrein van de Universiteit van Amsterdam en andere universiteiten moeten "keihard" worden aangepakt, vindt Geert Wilders. "Hoe eerder en hoe harder en hoe vaker er op wordt getreden tegen mensen die ook geweld gebruiken, zelfs tegen de politie, hoe beter", zegt de PVV-leider.

2 dagen geleden