Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van der Staaij: kans pakken om politieke cultuur te verbeteren

Van der Staaij: kans pakken om politieke cultuur te verbeteren

DEN HAAG (ANP) - SGP-leider Kees van der Staaij denkt dat dit een goed moment is om de bestuurscultuur te vernieuwen. Veel partijen willen de geklapte verkenning aangrijpen om die cultuuromslag te maken. "Ik geloof dat er wel momentum is, dat er wel kansen liggen om verbeteringen te krijgen", zegt Van der Staaij, die het langstzittende Tweede Kamerlid is.

Ook het voorstel van informateur Herman Tjeenk Willink om een regeerakkoord op hoofdlijnen te maken, waaraan ook oppositiepartijen hun bijdrage leveren, kan op enthousiasme van Van der Staaij rekenen. "Ik vind het wel een poging waard", zegt hij na zijn bezoek aan de informateur. Tjeenk Willink spreekt deze week opnieuw met alle fractievoorzitters. In een notitie die hij uitbracht, stelde de PvdA-coryfee voor om een dunner coalitieakkoord te schrijven, en hier meer partijen bij te betrekken.

Volgens de SGP-leider is het goed "om te kijken hoe je een grootste gemene deler kan krijgen van onderwerpen waarop niet alleen coalitiepartijen meespreken maar ook oppositiepartijen invloed kunnen uitoefenen". Daar ziet Van der Staaij wel wat in, omdat je dan als oppositiepartij niet alleen "af zit te wachten waar het kabinet mee komt, en dan alleen maar wat punten en komma's kan veranderen."

Zoeken naar een middenweg

Wel zullen er altijd onderwerpen zijn waarover partijen te veel van mening verschillen. Dat zijn onderwerpen "waarop je ook graag duidelijkheid wil voordat je in een kabinet stapt". Het is volgens hem zoeken naar een middenweg om te kijken wat je vooraf vastlegt in een regeerakkoord.

De taak om voor een nieuwe politieke cultuur te zorgen, wordt volgens Van der Staaij "tot nu toe te veel aan de individuele politieke partijen overgelaten. Wij moeten zelf als Kamer aan de slag om te kijken: hoe kunnen wij onze medewetgevende, onze controlerende en onze volksvertegenwoordigende rol versterken. Ik vind dat we krachten moeten bundelen om te kijken hoe we de Kamer als instituut meer uit de verf laten komen." Hij noemt als voorbeeld twee coronawetten, waarvan de Kamer recent weigerde ze in een ijltempo te behandelen.

Verder benadrukt Van der Staaij dat hij verwacht dat de informateur straks in zijn eindverslag opheldering geeft over het vertrouwen. "De vraag aan de informateur was om te onderzoeken of dat vertrouwen er nog is."

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Politiek

SER-voorzitter Mariëtte Hamer vrijwel zeker nieuwe informateur

DEN HAAG (ANP) - Mariëtte Hamer, de voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER) en oud-fractievoorzitter van de PvdA, wordt woensdag zo goed als zeker voorgedragen als nieuwe informateur door de Tweede Kamer. Ingewijden bevestigen berichtgeving hierover van het AD.

52 minuten geleden
D66-leider Kaag noemt uitspraken Rutte 'een begin'

DEN HAAG (ANP) - De ideeën die VVD-voorman Mark Rutte over een nieuwe bestuursstijl in Nieuwsuur openbaarde, zijn "een begin en dat vind ik heel belangrijk". Dat zegt D66-leider Sigrid Kaag.

3 uur geleden
Veiligheidsberaad vergadert digitaal, met andere voorzitter

UTRECHT (ANP) - Het Veiligheidsberaad vergadert maandagavond digitaal. Demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie) schuift online aan bij de vergadering van de 25 voorzitters van de veiligheidsregio’s. Op de agenda staan de coronamaatregelen die horen bij de nieuwe, tweede stap van het openingsplan. Ook bespreken de burgemeesters of zij vinden dat Nederland toe is aan die nieuwe stap of niet.

1 dag geleden
Rutte: EU-landen mogelijk pas in augustus klaar voor coronapas

DEN HAAG/PORTO (ANP) - Sommige EU-landen zijn mogelijk pas in augustus klaar om reizigers toe te laten met de zogenoemde coronapas. Nederland wil er zelf al eind juni of begin juli mee beginnen, maar premier Mark Rutte sluit niet uit dat het in andere lidstaten een stuk langer duurt.

3 dagen geleden
50PLUS beschuldigt Den Haan vals na grap van cabaretier

DEN HAAG (ANP) - 50PLUS dacht bewijs in handen te hebben dat de net opgestapte partijleider Liane den Haan al voor de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart plannen maakte om de partij de rug toe te keren. Maar niet zij liet begin maart de domeinnamen groepdenhaan.nl en lijstdenhaan.nl registreren, maar cabaretier Tom Lash.

3 dagen geleden
Vedelaar stopt na de zomer als voorzitter PvdA

DEN HAAG (ANP) - Nelleke Vedelaar, de voorzitter van de PvdA, zal zich na de zomer niet verkiesbaar stellen voor een volgende termijn. Dat schrijft ze in een verklaring op de website van de partij.

4 dagen geleden
Nagel beticht 'onfatsoenlijke' Den Haan van 'ultieme zetelroof'

HILVERSUM (ANP) - Voorzitter Jan Nagel van 50PLUS noemt het besluit van Liane den Haan om de partij te verlaten en de enige Tweede Kamerzetel zelf te behouden "onfatsoenlijk en de ultieme zetelroof". Hij vindt het zeer onterecht dat ze haar zetel niet aan de partij afstaat, omdat ze "deze zetel niet zelf heeft veroverd, maar heeft te danken aan de ijzersterke merknaam 50PLUS."

5 dagen geleden