Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van der Staaij: ethische zaken vergroten afstand SGP en kabinet

Van der Staaij: ethische zaken vergroten afstand SGP en kabinet

NIEUWEGEIN (ANP) - Progressieve medisch-ethische voorstellen, zoals het plan om de bedenktijd bij abortus te schrappen, vergroten de afstand tussen de SGP en het kabinet, zei partijleider Kees van der Staaij op het SGP-congres in Nieuwegein. Hij houdt Rutte-IV ook "voluit medeverantwoordelijk" voor soortgelijke voorstellen die uit de Tweede Kamer komen, omdat het kabinet ze in de eindfase moet ondertekenen.

De streng christelijke SGP is vaak juist een belangrijke steunpilaar voor het kabinet, dat bovendien geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer. Maar zijn partij zal "alle voorstellen van het kabinet oprecht op hun eigen merites beoordelen", belooft Van der Staaij.

"De wittebroodsweken van het begin dit jaar aangetreden kabinet Rutte-IV vervullen ons op medisch-ethisch gebied met grote zorg", zei de SGP-leider tegen zijn partijgenoten op het congres. Maar er zijn "niet alleen donkere wolken zichtbaar": volgens Van der Staaij heeft de anti-abortusbeweging de wind in de zeilen in andere landen. "Ook hier zie je dat jongeren onbevangener naar dit onderwerp kijken en vraagtekens plaatsen bij de abortuspraktijk van nu."

"Fanatieke stuiptrekking"

Hij hoopt achteraf te kunnen zeggen "dat de verruimingen van nu een laatste fanatieke stuiptrekking was van een doorgedraaid autonomie-denken". Van der Staaij keert zich sowieso tegen "de steeds verdergaande drang om alles vanuit Den Haag aan te sturen". Steeds vaker wordt iets een crisis genoemd, zegt de SGP-voorman, waarna de centrale overheid de macht naar zich toetrekt en "steeds drastischer maatregelen" neemt.

Die trend vraagt om een "kritisch tegengeluid", aldus Van der Staaij.

2 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

konmenet 1 week geleden
Van der Staaij Pracht kerel ,Het is niet mijn Partij in mijn beleving moet geloof gescheiden zijn van politiek maar altijd kalm en rustig ,Een echte heer in de Politiek
piggel 1 week geleden
gewoon stoppen met de samenwerking en klootzak RUUTE/KAAG laten vallen die troep

Meer uit Binnenland

Einde formatie Amsterdam: PvdA, GroenLinks en D66 sluiten akkoord

AMSTERDAM (ANP) - PvdA, GroenLinks en D66 hebben in Amsterdam na weken onderhandelen een coalitieakkoord bereikt. De drie partijen die het Amsterdamse stadsbestuur gaan vormen, zullen woensdagochtend hun plannen voor de hoofdstad ontvouwen. Dat gebeurt op basisschool ’t Koggeschip in Amsterdam Nieuw-West, meldt de fractie van de PvdA. Dan wordt ook de nieuwe wethoudersploeg gepresenteerd.

1 minuut geleden
150 opvangplekken per veiligheidsregio moeten Ter Apel ontlasten

UTRECHT (ANP) - De 25 veiligheidsregio’s streven ernaar om de komende drie weken per regio 150 opvangplekken voor asielzoekers te realiseren. Daarmee wordt het asielzoekerscentrum in Ter Apel ontlast. Het betreft een kortetermijnoplossing. Over drie weken wordt er in het Veiligheidsberaad gesproken over een structurele oplossing.

2 uur geleden
Sinan Can en Erik Mouthaan winnen journalistieke Tegel

DEN HAAG (ANP) - Bij de uitreiking van De Tegels, de Nederlandse journalistieke prijzen, hebben maandag in Amare in Den Haag onder anderen Sinan Can en Erik Mouthaan een award gekregen.

3 uur geleden
Hofpleinfontein toch vol met water voor Feyenoordsupporters

ROTTERDAM (ANP) - De Hofpleinfontein in Rotterdam komt deze week toch vol water te staan. Dat bevestigt een woordvoerster van de gemeente Rotterdam na een bericht van RTV Rijnmond. Eerder gaf burgemeester Ahmed Aboutaleb nog aan dat de fontein mogelijk leeg zou zijn om ongelukken en verkeerschaos te voorkomen, maar als Feyenoord woensdagavond wint van AS Roma dan zouden Feyenoordfans dat toch kunnen proberen te vieren met een duik in de fontein.

4 uur geleden
Kuiken en Klaver proberen GL- en PvdA-leden samen te krijgen

ARNHEM (ANP) - De politiek leiders van GroenLinks en Partij van de Arbeid hopen dat hun partijgenoten inzien dat ze dezelfde doelen hebben, en het als twee losse partijen moeilijker zal zijn om die te bereiken. Jesse Klaver en Attje Kuiken spraken dat uit tijdens een gezamenlijke bijeenkomst in de Arnhemse popzaal Luxor Live. Het is voor het eerst dat de linkse partijen zo bijeenkwamen om over samenwerking te praten.

5 uur geleden
Akkoord over verstrekken goedkopere medicijnen aan patiënten

DEN HAAG (ANP) - De kans wordt groter dat patiënten straks een ander medicijn van de apotheek meekrijgen dat dezelfde werking heeft voor hun kwaal, maar goedkoper is. Over het wisselen van geneesmiddelen zijn nieuwe afspraken gemaakt tussen tal van betrokken partijen in de zorgsector, meldt zorgminister Ernst Kuipers in een brief aan de Tweede Kamer. Eerder waren gesprekken over zo'n regeling mislukt.

5 uur geleden
Interpolis heeft 1137 schademeldingen door noodweer binnen

TILBURG (ANP) - Bij verzekeraar Interpolis zijn tot dusver 1137 schademeldingen binnengekomen vanwege het noodweer in delen van het land van afgelopen donderdag en vrijdag. De meeste meldingen komen uit Limburg, Gelderland en Noord-Brabant, aldus Interpolis. De verzekeraar verwacht dat er nog meer zullen komen.

6 uur geleden