Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van der Staaij: ethische zaken vergroten afstand SGP en kabinet

Van der Staaij: ethische zaken vergroten afstand SGP en kabinet

NIEUWEGEIN (ANP) - Progressieve medisch-ethische voorstellen, zoals het plan om de bedenktijd bij abortus te schrappen, vergroten de afstand tussen de SGP en het kabinet, zei partijleider Kees van der Staaij op het SGP-congres in Nieuwegein. Hij houdt Rutte-IV ook "voluit medeverantwoordelijk" voor soortgelijke voorstellen die uit de Tweede Kamer komen, omdat het kabinet ze in de eindfase moet ondertekenen.

De streng christelijke SGP is vaak juist een belangrijke steunpilaar voor het kabinet, dat bovendien geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer. Maar zijn partij zal "alle voorstellen van het kabinet oprecht op hun eigen merites beoordelen", belooft Van der Staaij.

"De wittebroodsweken van het begin dit jaar aangetreden kabinet Rutte-IV vervullen ons op medisch-ethisch gebied met grote zorg", zei de SGP-leider tegen zijn partijgenoten op het congres. Maar er zijn "niet alleen donkere wolken zichtbaar": volgens Van der Staaij heeft de anti-abortusbeweging de wind in de zeilen in andere landen. "Ook hier zie je dat jongeren onbevangener naar dit onderwerp kijken en vraagtekens plaatsen bij de abortuspraktijk van nu."

"Fanatieke stuiptrekking"

Hij hoopt achteraf te kunnen zeggen "dat de verruimingen van nu een laatste fanatieke stuiptrekking was van een doorgedraaid autonomie-denken". Van der Staaij keert zich sowieso tegen "de steeds verdergaande drang om alles vanuit Den Haag aan te sturen". Steeds vaker wordt iets een crisis genoemd, zegt de SGP-voorman, waarna de centrale overheid de macht naar zich toetrekt en "steeds drastischer maatregelen" neemt.

Die trend vraagt om een "kritisch tegengeluid", aldus Van der Staaij.

Meer uit Binnenland

COA: weer minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel

TER APEL (ANP) - In het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel hebben 1973 mensen de nacht van zaterdag op zondag doorgebracht, laat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weten. Daarmee blijft de opvang opnieuw onder het maximumaantal van 2000 asielzoekers waaraan het COA zich op last van de rechter moet houden. Ook de afgelopen week lukte het steeds om onder dat maximum te blijven.

1 minuut geleden
Twee explosies dit weekend in zelfde straat in Heerhugowaard

HEERHUGOWAARD (ANP) - In Heerhugowaard is dit weekend twee nachten op rij een explosief afgegaan in dezelfde straat, meldt de politie. De explosies vonden plaats bij de voordeur van verschillende adressen op de Middenweg, in het noordoosten van de Noord-Hollandse plaats.

2 uur geleden
Run op kaarten voor Boekenbal, meer animo van jongeren

AMSTERDAM (ANP) - Het animo voor kaarten voor het Boekenbal is "gigantisch" dit jaar. Dat meldt boekenkoepel CPNB, die de jaarlijkse aftrap van de Boekenweek organiseert. De ruim 1200 kaarten die beschikbaar zijn voor het feest op 15 maart worden verdeeld onder met name schrijvers en daarnaast mensen uit de boekenbranche, journalisten en hoogwaardigheidsbekleders.

5 uur geleden
Politie stuurt demonstranten weg bij ambassade Israël in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zaterdagmiddag een groep demonstranten weggestuurd bij de ambassade van Israël aan de Johan de Wittlaan in Den Haag. Volgens een woordvoerster heeft de politie één aanhouding verricht. De arrestant zou aanwijzingen van de politie niet hebben opgevolgd.

20 uur geleden
Deel derdelanders verzet zich tegen uitspraak Raad van State

AMSTERDAM (ANP) - Een deel van de zogeheten derdelanders uit Oekraïne die na 4 maart geen recht meer hebben op gemeentelijke opvang in Nederland, maakt daartegen bezwaar. Advocaat Wil Eikelboom, die meerdere derdelanders bijstaat, bevestigt een bericht daarover van de NOS. "We denken een kansrijke zaak te hebben", zegt Eikelboom.

22 uur geleden
SP-leider Jimmy Dijk haalt flink uit naar formerende partijen

BUSSUM (ANP) - In zijn eerste congrestoespraak als SP-leider heeft Jimmy Dijk flink uitgehaald naar de vier partijen die al maanden praten over de vorming van een nieuw kabinet. PVV, NSC en BBB hebben hun "sociale maskers" afgeworpen, zei Dijk. Onder invloed van de VVD maken deze drie partijen "terugtrekkende bewegingen" als het gaat om het afschaffen van het eigen risico in de zorg, huurverlaging en verbeteringen voor mensen met een bescheiden inkomen, hield Dijk de SP-leden voor.

22 uur geleden
Europapa in één dag 1,2 miljoen Nederlandse streams op Spotify

DEN HAAG (ANP) - Het nummer Europapa van Joost Klein is vrijdag in Nederland meer dan 1,2 miljoen keer gestreamd. Dat blijkt uit de openbare cijfers van streamingdienst Spotify. Hiermee heeft Joost Klein mogelijk een nieuw record gevestigd. Het record stond de afgelopen jaren op naam van Duncan Laurence.

1 dag geleden