Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van der Sar wordt niet de Sjaak Swart van bestuurskamer Ajax

Van der Sar wordt niet de Sjaak Swart van bestuurskamer Ajax

AMSTERDAM (ANP) - Algemeen directeur Edwin van der Sar heeft het meest turbulente seizoen uit zijn loopbaan als bestuurder bij Ajax afgesloten met een derde landstitel op rij. "Sportief gezien was het geslaagd", blikt hij terug. "Maar het was ook zwaar, vooral de laatste drie maanden. Dan denk je soms even, waar offer ik alles voor op?"

Het vertrek van directeur voetbalzaken Marc Overmars wegens grensoverschrijdend gedrag hakte er flink in bij Van der Sar. "We kennen elkaar al zolang, als ploeggenoot bij Ajax en Oranje en als bestuurder bij Ajax. En dan zie je hoe zijn gedrag collega's bij Ajax verdrietig heeft gemaakt. Ik wil er niet te veel meer over kwijt. We hebben alles weer opgepakt bij onze club", vertelt Van der Sar. "Vlak na zijn vertrek heb ik Marc nog regelmatig gesproken, de laatste maand niet meer. Ook hij heeft er een flinke knauw aan overgehouden."

Ajax werd vorig jaar juli opgeschrikt door een dodelijk verkeersongeval met jeugdspeler Noah Gesser. "Dat heeft ook een enorme impact gehad, vooral bij onze jeugdopleiding", weet Van der Sar. "En we sluiten het seizoen af met in één week het overlijden van onze oud-spelers Jody Lukoki en Henk Groot. Ik kende Henk van Lucky Ajax en oude beelden. Wat kon die man koppen. Gelukkig hebben we dit seizoen een financiële regeling met de familie van Abdelhak Nouri getroffen. Hij houdt voor altijd een speciale plaats binnen onze club."

Groei

"Sportief gezien was de transfer van Steven Berghuis pikant, maar hij heeft zijn weg snel gevonden op het veld met doelpunten en assists", zegt Van der Sar. "Onze wedstrijden in de groepsfase van de Champions League waren geweldig. Die hebben we alle zes gewonnen. Voor de winterstop hebben we in de Eredivisie een of twee keer te veel verloren. De bekerfinale tegen PSV liep helaas verkeerd af en de vervelende smaak van de uitschakeling door Benfica in de achtste finales van de Champions League is nog niet weggespoeld. Voor mijn gevoel waren we beter, net als vorig jaar tegen AS Roma. Maar als je het sec bekijkt, dan hebben we onze sportieve doelstellingen ruimschoots behaald."

Het zegt veel over de groei van Ajax dat de uitschakeling door een club als Benfica in de achtste finales als een zware nederlaag voelt. "Ik weet nog wel dat het hier feest was als de we groepsfase van de Champions League haalden", lacht Van der Sar. "Maar we zijn weer aangehaakt in Europa. Zo willen we minimaal blijven presteren."

Nieuwe trainer

Van der Sar verwacht snel duidelijkheid over de opvolger van trainer Erik ten Hag die naar Manchester United vertrekt. Hij wil niet reageren op namen, ook niet op die van Alfred Schreuder die volgens meerdere bronnen in hoofdlijnen akkoord is over een meerjarige verbintenis. De algemeen directeur sluit niet uit dat Gerry Hamstra en Klaas-Jan Huntelaar het technisch beleid van Ajax blijven vormgeven. "Als je het goed doet, dan blijf je vaak staan", zegt hij over het duo dat sinds het vertrek van Overmars intensief samenwerkt.

De nieuwe trainer en technische mensen staan voor een uitdaging. Voor veel spelers van Ajax is belangstelling. "Dat is logisch als je in Europa zo goed presteert. Maar we willen onze ambities zelf ook overeind houden", zegt Van der Sar, die alweer tien jaar als bestuurder van Ajax actief is, waarvan de laatste zes als algemeen directeur. "Ik blijf dit zeker niet tot mijn zestigste doen", zegt de 51-jarige oud-doelman. "Het is heel intensief allemaal, vooral dit jaar. Ik word niet de Sjaak Swart van de bestuurskamer van Ajax", doelt hij op de 83-jarige clubicoon die nog bijna dagelijks bij zijn favoriete vereniging langskomt.

Meer uit Voetbal

Jong Ajax geeft in extra tijd voorsprong weg tegen FC Eindhoven

AMSTERDAM (ANP) - Jong Ajax is er niet in geslaagd de eerste competitiezege te boeken in de Keuken Kampioen Divisie. De Amsterdammers van trainer Dave Vos leken lang met 1-0 te gaan winnen van FC Eindhoven, maar de bezoekers kwamen in de extra tijd op gelijke hoogte.

10 uur geleden
Feyenoord-directeur wilde 3-0-stand Klassieker als einduitslag

HILVERSUM (ANP) - Als het aan algemeen directeur Dennis te Kloese van Feyenoord had gelegen was de 3-0-tussenstand bij de gestaakte Klassieker in Amsterdam ook de eindstand geworden. "De enige juiste uitkomst was geweest, het is 3-0. Dit is dusdanig slecht, dit is hét moment om dit een keer te doen", zei hij bij het programma Rondo op Ziggo over de incidenten die de aanleiding vormden voor het staken van de wedstrijd in de Johan Cruijff ArenA.

11 uur geleden
KNVB houdt vast aan datum restant Klassieker ondanks onvrede

ZEIST (ANP) - De KNVB houdt vast aan komende woensdag voor het uitspelen van de wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord. De onvrede van Ajax en FC Volendam, die oorspronkelijk tegen elkaar zouden spelen op woensdag, heeft geen invloed op het besluit. "Vanuit onze kant is woensdag definitief", zei Jan Bluyssen, manager competitiezaken van de voetbalbond, over de nieuwe datum voor het restant van de Klassieker.

14 uur geleden
Ook fans Ajax tegen het verplaatsen van duel met FC Volendam

AMSTERDAM (ANP) - De supportersvereniging van Ajax wil niet dat het restant van de gestaakte wedstrijd tegen Feyenoord woensdagmiddag wordt uitgespeeld en dat het voor woensdagavond geplande duel met FC Volendam een andere datum krijgt.

14 uur geleden
Beslissing over keepster Oranje tegen Engeland pas dinsdag

UTRECHT (ANP) - Bondscoach Andries Jonker kan pas dinsdagmiddag beslissen wie het doel verdedigt in de wedstrijd tegen Engeland in de Nations League. Eerste keepster Daphne van Domselaar heeft volgens de bondscoach maandag meegetraind met het team. Jonker is in afwachting van de evaluatie van de medische staf. Pas dinsdag besluit hij of de keepster van Oranje inzetbaar is in de wedstrijd tegen de Engelse ploeg van bondscoach Sarina Wiegman.

14 uur geleden
FC Volendam niet akkoord met verplaatsen uitduel met Ajax

VOLENDAM (ANP) - FC Volendam laat weten overvallen te zijn door het besluit van de KNVB om de wedstrijd Ajax - FC Volendam, die gepland stond voor woensdag 27 september, te verplaatsen. De club gaat niet akkoord met dit besluit.

15 uur geleden
Ajax is het oneens met KNVB en overweegt juridische stappen

AMSTERDAM (ANP) - Ajax wil woensdag niet het restant van de gestaakte wedstrijd tegen Feyenoord uitspelen, maar het eerder geplande competitieduel met FC Volendam voetballen. De club verzet zich tegen de beslissing van de KNVB om het programma te wijzigen en overweegt juridische stappen.

16 uur geleden