Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van der Poel klopt Van Aert en pakt 5e wereldtitel veldrijden

Van der Poel klopt Van Aert en pakt 5e wereldtitel veldrijden

HOOGERHEIDE (ANP) - Mathieu van der Poel heeft in het Brabantse Hoogerheide voor de vijfde keer de wereldtitel veroverd in het veldrijden. Op het snelle parcours op en rond de Brabantse Wal werd het een sprint tussen de twee topfavorieten: de Nederlander van Alpecin-Deceuninck en de Belg Wout van Aert van Jumbo-Visma.

Het brons was voor de Belg Eli Yserbyt.

De Britse titelverdediger Tom Pidcock ontbrak in Hoogerheide. Hij werd vorig jaar in het Amerikaanse Fayetteville wereldkampioen waar de "grote twee" ontbraken.

Naar het duel tussen Van der Poel en Van Aert was al weken uitgekeken. Het zorgde er ook voor dat de toegangswegen naar Hoogerheide vastliepen waarbij het aantal Belgen waarschijnlijk niet onderdeed voor de hoeveelheid Nederlandse fans.

Tempo

Vanuit de start bepaalde de Nederlander Lars van der Haar het tempo met Van der Poel in zijn wiel. Van Aert sloot meteen aan. Van der Poel versnelde bij de eerste doorkomst op de Brabantse Wal, het hellende deel waar Fem van Empel, de kampioen bij de vrouwen, zaterdag de concurrentie voor het eerst testte. Van Aert was meteen de enige die kon volgen, met de nodige moeite.

Meteen was duidelijk dat het inderdaad een tweestrijd ging worden. Na één ronde was de Belg Michael Vanthourenhout na 16 seconden de eerste achtervolger. Na twee ronden was het verschil al bijna een halve minuut. Van Aert leek meer op zijn gemak dan bij de start toen hij echt moest aanklampen.

Pijn

Om en om deden ze elkaar pijn, waar de behendige Van der Poel steeds bij de balken een paar meter pakte. In de zevende ronde deed Van der Poel op de kunstmatige brug een nieuwe aanval. Van Aert haakte opnieuw aan, zoals hij dat ook steeds na de balken deed.

Richting laatste ronde zakte het tempo iets en leken beide koplopers bezig een plan te maken. Van Aert versnelde in de slotronde, maar liet zijn rivaal toch weer passeren. Op de Wal bleef een aanval uit. Bij de balken bleven ze ook bij elkaar. In de sprint was Van der Poel de man die aanzette. Van Aert kwam nooit meer langszij.

Meer uit Sport

Riner en Pérec ontsteken olympisch vuur, Spelen Parijs begonnen

PARIJS (ANP) - Judoka Teddy Riner en oud-atlete Marie-José Pérec hebben als laatste dragers van de vlam het olympische vuur voor de Spelen van Parijs ontstoken. Daarmee zijn de dertigste moderne Olympische Spelen officieel begonnen.

4 uur geleden
Cavendish wint ook wielercriterium in Heerlen

HEERLEN (ANP) - Mark Cavendish heeft voor de tweede keer deze week een Nederlands criterium gewonnen. De 39-jarige Britse wielrenner van Astana was onder het toeziend oog van enkele tienduizenden toeschouwers de beste in de Franssen Franken Ronde Heerlen.

5 uur geleden
Abbingh en De Jong zwaaien met vlag op regenachtige Seine

PARIJS (ANP) - Handbalster Lois Abbingh en 3x3-basketballer Worthy de Jong zwaaien ondanks de regen vol trots de Nederlandse vlag tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen op de Seine van Parijs. De Nederlandse afvaardiging, bestaande uit 144 atleten en begeleiders, was op de gezamenlijke boot met Peru als 58e van de 85 aan de beurt. Abbingh en De Jong stonden als enigen in het oranje op de boot.

6 uur geleden
Regen overschaduwt unieke openingsceremonie op Seine

PARIJS (ANP) - De regen heeft de openingsceremonie van de Olympische Spelen van Parijs op de Seine na een droog eerste halfuur overgenomen. Sporters kiezen er regelmatig voor om zich gekleed in een poncho vanaf de boten aan de honderdduizenden aanwezigen te tonen. De glimlachen op hun gezichten waren er niet minder om.

6 uur geleden
Tribunes langs Seine volgestroomd voor opening Spelen

PARIJS (ANP) - De vele tribunes met betaalde zitplaatsen langs de Seine zijn bij aanvang van de openingsceremonie van de Olympische Spelen zo goed als volgestroomd. Veel mensen hebben boven de kades een plekje gezocht waar ze het spektakel gratis kunnen zien.

8 uur geleden
Van Dijk kan TeamNL eerste plak bezorgen, hockeyteams in actie

PARIJS (ANP) - Op de eerste dag na de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs strijden de wielrensters en wielrenners om de medailles bij het tijdrijden. Demi Vollering en Ellen van Dijk doen zaterdag namens Nederland mee bij de vrouwen, Daan Hoole bij de mannen.

8 uur geleden
Openingsceremonie op Seine begonnen met vuurwerk en Griekse boot

PARIJS (ANP) - De openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs is vlak na 19.30 uur officieel begonnen met vuurwerk in de kleuren van de Franse vlag. De boot van Griekenland was de eerste in een parade vanaf Pont d'Austerlitz, waarin de afvaardigingen van tweehonderd landen verspreid over 85 boten uiteindelijk ruim 6 kilometer over de Seine zullen afleggen.

8 uur geleden