Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van der Poel klopt Van Aert en pakt 5e wereldtitel veldrijden

Van der Poel klopt Van Aert en pakt 5e wereldtitel veldrijden

HOOGERHEIDE (ANP) - Mathieu van der Poel heeft in het Brabantse Hoogerheide voor de vijfde keer de wereldtitel veroverd in het veldrijden. Op het snelle parcours op en rond de Brabantse Wal werd het een sprint tussen de twee topfavorieten: de Nederlander van Alpecin-Deceuninck en de Belg Wout van Aert van Jumbo-Visma.

Het brons was voor de Belg Eli Yserbyt.

De Britse titelverdediger Tom Pidcock ontbrak in Hoogerheide. Hij werd vorig jaar in het Amerikaanse Fayetteville wereldkampioen waar de "grote twee" ontbraken.

Naar het duel tussen Van der Poel en Van Aert was al weken uitgekeken. Het zorgde er ook voor dat de toegangswegen naar Hoogerheide vastliepen waarbij het aantal Belgen waarschijnlijk niet onderdeed voor de hoeveelheid Nederlandse fans.

Tempo

Vanuit de start bepaalde de Nederlander Lars van der Haar het tempo met Van der Poel in zijn wiel. Van Aert sloot meteen aan. Van der Poel versnelde bij de eerste doorkomst op de Brabantse Wal, het hellende deel waar Fem van Empel, de kampioen bij de vrouwen, zaterdag de concurrentie voor het eerst testte. Van Aert was meteen de enige die kon volgen, met de nodige moeite.

Meteen was duidelijk dat het inderdaad een tweestrijd ging worden. Na één ronde was de Belg Michael Vanthourenhout na 16 seconden de eerste achtervolger. Na twee ronden was het verschil al bijna een halve minuut. Van Aert leek meer op zijn gemak dan bij de start toen hij echt moest aanklampen.

Pijn

Om en om deden ze elkaar pijn, waar de behendige Van der Poel steeds bij de balken een paar meter pakte. In de zevende ronde deed Van der Poel op de kunstmatige brug een nieuwe aanval. Van Aert haakte opnieuw aan, zoals hij dat ook steeds na de balken deed.

Richting laatste ronde zakte het tempo iets en leken beide koplopers bezig een plan te maken. Van Aert versnelde in de slotronde, maar liet zijn rivaal toch weer passeren. Op de Wal bleef een aanval uit. Bij de balken bleven ze ook bij elkaar. In de sprint was Van der Poel de man die aanzette. Van Aert kwam nooit meer langszij.

Meer uit Sport

Sprintploeg vrouwen verrast met Europees brons op 4x100 meter

ROME (ANP) - De vrouwenploeg op de 4x100 meter estafette heeft brons veroverd op de EK atletiek in Rome. De sprintsters brachten daarmee de recordoogst van de Nederlands equipe in Rome op elf medailles.

7 uur geleden
Bol trots op alle estafettevrouwen: met zijn zevenen op podium

ROME (ANP) - Femke Bol was trots op haar ploeggenoten van de 4x400 meter estafette na het prolongeren van de Europese titel. "We zijn in de breedte ook een sterke ploeg, want de meiden die de series liepen hebben het ook goed gedaan. We mogen straks met zijn zevenen op het podium", zei de vedette van het team.

8 uur geleden
Wielerunie UCI presenteert maatregelen voor meer veiligheid

AIGLE (ANP) - De Internationale Wielerunie (UCI) heeft vier maatregelen voorgesteld om de sport veiliger te maken. De maatregelen, waaronder een systeem van gele kaarten, worden tot het einde van het seizoen getest, voordat ze worden geïmplementeerd.

8 uur geleden
Goud voor estafetteteam 4x400 meter, derde EK-plak Bol en Klaver

ROME (ANP) - De vrouwen van de 4x400 meter estafette hebben op de EK in Rome hun Europese titel geprolongeerd. Lieke Klaver, Cathelijn Peeters, Lisanne de Witte en Femke Bol snelden in Stadio Olimpico in de finale naar het goud in een tijd van 3.22,39.

9 uur geleden
Griekspoor na wisselvallige fase in twee sets door in Rosmalen

ROSMALEN (ANP) - Titelverdediger Tallon Griekspoor heeft de kwartfinale bereikt van het grastoernooi van Rosmalen. De beste tennisser van Nederland was ondanks een wisselvallige fase in twee sets te sterk voor Mackenzie McDonald uit de Verenigde Staten: 6-3 7-6 (5).

11 uur geleden
Basketballegende West op 86-jarige leeftijd overleden

LOS ANGELES (ANP/RTR) - Basketballegende Jerry West is op 86-jarige leeftijd overleden. Dat bevestigde zijn voormalige club Los Angeles Lakers. De oud-speler en coach verwierf wereldwijde faam, aangezien zijn silhouet nog altijd wordt gebruikt in het logo van de NBA, de Amerikaanse profcompetitie.

11 uur geleden
Synchroonzwemsters De Brouwer voor het eerst Europees kampioen

BELGRADO (ANP) - Synchroonzwemsters Noortje en Bregje de Brouwer zijn in Belgrado voor het eerst Europees kampioen geworden op het onderdeel duet vrije kür. De 25-jarige tweeling noteerde in de finale een score van 264,6584. Daarmee bleven de zwemsters Isabelle Thorpe en Kate Shortman uit Groot-Brittannië (261,0313) en Shelly Brobritsky en Ariel Nassee uit Israël (245,6105) voor.

12 uur geleden