Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van der Plas: voer actie tegen stikstofbeleid, maar wel netjes

Van der Plas: voer actie tegen stikstofbeleid, maar wel netjes

NIJKERK (ANP) - Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB) hoopt dat de komende tijd veel boeren de straat op zullen gaan om te protesteren tegen de stikstofplannen van het kabinet. Tegelijk hoopt ze ook dat de boeren het "netjes houden". Tijdens een partijbijeenkomst had ze opnieuw kritiek op de activisten die een dag eerder bij minister voor Natuur en Stikstof Christianne van der Wal op de stoep stonden.

"Ik heb 100 procent begrip voor de emoties die heersen. Sterker nog: ik heb er een partij voor opgericht. Maar er zijn boeren die boos op me zijn dat ik afstand nam van die actie", zei Van der Plas tegen zo'n driehonderd aanwezigen in een zaal in Nijkerk. "Persoonlijk vind ik niet dat je bij iemand op de stoep moet staan."

"Ik denk diep in je hart dat je iets anders vindt, maar dat maakt niet uit", zei activist Henk Oonk op de woorden van de partijleider. Hij zei komende twee weken acties te verwachten "die nog nooit iemand meegemaakt heeft". Oonk trok, net als de meeste insprekers, zowel de onderbouwing als de uitvoering van het stikstofbeleid in twijfel.

Te weinig oog voor andere mogelijkheden

Van der Plas wilde niet alleen begrip tonen voor de boeren, maar hoopt ook op begrip van mensen die er anders over denken, zei ze na afloop van de bijeenkomst. Bijvoorbeeld als het gaat om het feit dat de actie bij de minister intimiderend overkwam. "Als ik het zo even op Twitter zeg, vragen mensen: sta je nog wel achter ons? Natuurlijk wel", aldus de BBB-voorvrouw. Daarom wilde ze nog eens uitleggen waarom ze moeite met de actie had. "Dan kun je altijd nog zeggen: agree to disagree."

"Boeren willen wel reduceren, maar wel op een faire manier", aldus Van der Plas. Ze vindt dat het kabinet te weinig oog heeft voor andere mogelijkheden om uitstoot van stikstof terug te brengen zonder dat boeren hoeven te stoppen met hun bedrijf. "Met innovaties bijvoorbeeld, wat door het kabinet helemaal wordt tegengehouden, kunnen ze heel veel. Daar komt ook het onrechtgevoel vandaan."

Hoewel de aanwezigen het soms niet helemaal eens waren met de teksten van Van der Plas, was de sfeer in de zaal amicaal. Toch werd bij de borrel na afloop ook uitgebreid de actieagenda voor de komende periode besproken. Zowel in de vorm van kleinere protesten als tijdens de grote actie op 22 juni op het Malieveld in Den Haag. Dat zal volgens Van der Plas in ieder geval een "dagje druk" worden. "Dat is heel vervelend voor iedereen, maar het is nog vervelender als je bedrijf op het spel staat."

Meer uit Binnenland

Actievoerders bij Eurovision in Concert roepen op tot boycot Songfestival

AMSTERDAM (ANP) - Rond de veertig mensen demonstreerden zaterdagmiddag voor de deur van Eurovision in Concert in AFAS Live in Amsterdam, waar dertig deelnemers van het Eurovisie Songfestival later optreden met hun inzending voor het festival. De demonstranten riepen deelnemers en publiek op om het songfestival te boycotten omdat Israël, dat niet meedoet aan deze preparty, optreedt tijdens het Eurovisie Songfestival.

20 minuten geleden
Man (21) uit Delft opgepakt om explosie in Pijnacker vorige week

PIJNACKER (ANP) - Een 21-jarige man uit Delft is vrijdag opgepakt in verband met een ontploffing bij een woning aan de Thorbeckelaan in het Zuid-Hollandse Pijnacker. Dit meldt de politie zaterdagmiddag. De woning liep in de nacht van 6 op 7 april veel schade op.

3 uur geleden
Cyberaanval op boekenleverancier, mogelijk bankgegevens gestolen

EDE (ANP) - Distributeur van onder meer schoolboeken Iddink Learning Materials in Ede is donderdag geraakt door een cyberaanval. Er zijn vermoedelijk persoonlijke data buitgemaakt of ingezien, maar het bedrijf zoekt nog uit hoeveel en welke. Iddink Learning Materials levert boeken en lesmateriaal aan middelbare scholen en aan leerlingen rechtstreeks. Het bedrijf zegt meteen te hebben ingegrepen.

4 uur geleden
KLM vliegt niet meer over Iran en Israël

SCHIPHOL (ANP) - KLM vliegt per direct niet meer over Iran en het grootste deel van Israël. Dit doet de luchtvaartmaatschappij "uit voorzorg" na signalen dat een Iraanse aanval op Israëlische doelen ophanden is. KLM blijft wel vliegen op de Israëlische stad Tel Aviv, aan de kust van de Middellandse Zee.

5 uur geleden
Wegblokkade klimaatactivisten bij provinciehuis Haarlem beëindigd

HAARLEM (ANP) - Een blokkade van een weg langs het Noord-Hollandse provinciehuis in Haarlem door Extinction Rebellion (XR) en de actiegroep Kappen met Kolen is zaterdagochtend beëindigd. Dat meldt de gemeente Haarlem. Vijf mensen zijn opgepakt.

6 uur geleden
Politie onderzoekt ontvoering in Amsterdam, slachtoffer ongedeerd

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse politie onderzoekt een ontvoering die woensdagmiddag plaatsvond in Amsterdam-Buitenveldert. Dit meldt de politie zaterdagochtend. De ontvoerde man is later ongedeerd teruggevonden. Een verdachte is opgepakt.

8 uur geleden
Vertegenwoordiging in Teheran en Erbil zondag dicht om spanningen

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse ambassade in Teheran (Iran) en het consulaat in Erbil (Irak) blijven zondag 14 april uit voorzorg gesloten voor publiek. Dat heeft het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken besloten vanwege de oplopende spanningen tussen Iran en Israël.

9 uur geleden