Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van der Plas verwacht nog dit jaar Tweede Kamerverkiezingen

Van der Plas verwacht nog dit jaar Tweede Kamerverkiezingen

DEN HAAG (ANP) - BBB-voorvrouw Caroline van der Plas denkt niet dat het kabinet het einde van het jaar haalt. Bij de regeringspartijen VVD en CDA bespeurt zij wel enige bereidheid om met haar mee te bewegen in het stikstofdossier, maar D66 "zet de hakken in het zand", voorspelt zij.

"Ik verwacht dat de situatie gewoon onhoudbaar wordt in de coalitie en dat er voor het einde van het jaar nieuwe verkiezingen zijn", zegt van der Plas. De voorbereidingen van haar nog jonge partij voor de volgende Tweede Kamerverkiezingen zijn dan ook alvast begonnen.

Van der Plas sprak dinsdag ruim een uur met minister-president Mark Rutte. Zij wil niet vertellen wat hij tijdens die ontmoeting precies heeft gezegd. Maar het feit dat hij zo lang de tijd nam, geeft volgens haar wel aan dat hij haar monsterzege bij de Provinciale Statenverkiezingen van vorige week serieus neemt.

Vertrouwenscrisis

"Ik heb het gevoel dat Rutte wel heeft geluisterd. Of hij ook gehoord heeft wat ik zei, zullen we zien." Ze verwacht niet dat Rutte het kabinetsbeleid "op stel en sprong" zal aanpassen. "Ik hoop wel dat het zaadje is geplant en een beetje gaat groeien."

Tegelijkertijd laat Van der Plas doorschemeren dat het niet meeviel haar boodschap over de onvrede en het wantrouwen in de samenleving tot de premier te laten doordringen. "Over die vertrouwenscrisis heb ik het wel twee of drie keer moeten hebben", verzucht zij. "Of ze er wat mee doen, is aan hun, maar het lijkt me wel verstandig."

Om tafel

Een vervolgafspraak tussen Rutte en Van der Plas is nog niet gemaakt, maar ze heeft wel aangegeven contact te willen houden. "De tijd van het negeren en klein houden van BBB is voorbij. We zijn wel een serieuze gesprekspartner geworden." Maar, "woorden zijn mooi, maar daden tellen", benadrukt Van der Plas.

Van der Plas wil nu ook graag om tafel met vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans. Zij wil graag van hem horen of Brussel in het stikstofdossier echt zo weinig ruimte biedt als het kabinet de Tweede Kamer steeds voorhoudt. "Ik wil kijken wat er wél mogelijk is.

Het kabinet kan in haar ogen rondom het stikstofbeleid een noodwet maken "omdat het land sociaaleconomisch en maatschappelijk helemaal op slot zit". Dat is volgens Van der Plas geen kwestie van niet kunnen, maar van niet willen.

Meer uit Politiek

Kamercommissie landbouw schrapt meeste debatten tot nieuw kabinet

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamercommissie over landbouw voert over de meeste onderwerpen geen debat meer tot een nieuw kabinet aantreedt. Alleen debatten over mest, over ziektes die van dieren op mensen kunnen overspringen en over Europees landbouwoverleg gaan nog door. Debatten over bijvoorbeeld beleid op het boerenerf en dieren in de veehouderij gaan daardoor voorlopig niet door.

4 minuten geleden
Alsnog toestemming voor gaswinning boven Schiermonnikoog

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) geeft alsnog toestemming voor een gaswinningsproject op de Noordzee ten noorden van Schiermonnikoog. De rechtbank in Den Haag oordeelde vorige maand nog dat een vergunning voor dat project te gemakkelijk was afgegeven.

22 minuten geleden
Van der Plas naar Brussel, maar loopt Eurocommissaris mis

BRUSSEL (ANP) - BBB-leider Caroline van der Plas gaat woensdag in Brussel langs bij de Europese Commissie. Ze hoopt die te bewegen om Nederlandse boeren toch meer ruimte te laten voor bijvoorbeeld het uitrijden van mest. Maar ze loopt de verantwoordelijk Eurocommissaris mis.

24 minuten geleden
FVD 'geschokt' na huiszoeking bij medewerker Europarlementariër

DEN HAAG (ANP) - Forum voor Democratie is "vanzelfsprekend geschokt" door het nieuws dat de politie in Brussel huiszoeking heeft gedaan bij een medewerker van scheidend Europarlementariër Marcel de Graaff. Dat laat een woordvoerder desgevraagd weten. De zaak heeft volgens De Graaff in ieder geval niets met hem te maken.

45 minuten geleden
Geheime adressen waren soms te zien via Kadaster

DEN HAAG (ANP) - Mensen konden soms de geheime adressen van anderen zien via de systemen van het Kadaster. Tussen augustus 2020 en april 2024 waren de gegevens niet goed afgeschermd. Het Kadaster meldt woensdag dat het gat is gedicht, dat gedupeerden op de hoogte zijn gebracht en dat er melding is gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens, de toezichthouder voor privacy.

3 uur geleden
Schoof vindt regeerakkoord goede basis, uitvoering belangrijk

DEN HAAG (ANP) - Kandidaat-premier Dick Schoof heeft geen voorbehoud gemaakt bij de uitvoering van het coalitieakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB. In een eerste toelichting zei Schoof "dat het regeerakkoord staat". Hij zei ook dat hij niet de premier van de PVV wordt en ook niet aan een leiband van Geert Wilders zal lopen, maar dat hij premier wordt namens de vier partijen die hem hebben gevraagd en een ruime meerderheid hebben in de Tweede Kamer.

19 uur geleden
Van Zwol en Schoof gaan komende weken samen kabinet formeren

DEN HAAG (ANP) - De komende weken gaan formateur Richard van Zwol en beoogd premier Dick Schoof samen een kabinetsploeg bij elkaar zoeken. De Tweede Kamer had Van Zwol al opdracht gegeven een kabinet te vormen, maar de rol van de premierskandidaat was daarin nog onduidelijk. Schoof zal deelnemen aan de gesprekken die Van Zwol met kandidaat-bewindspersonen voert.

20 uur geleden