Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van der Plas: D66 opvallend stil na na verkiezingsnederlaag

Van der Plas: D66 opvallend stil na na verkiezingsnederlaag

DEN HAAG (ANP) - BBB-leider Caroline van der Plas noemt de druk die haar monsterzege bij de provinciale verkiezingen op de regeringscoalitie heeft gelegd "best bijzonder", maar ook "terecht". Niet alleen bij het CDA is het crisis, ook D66 laat de laatste dagen maar weinig van zich horen, merkt zij op.

"Wat mij opvalt is dat heel veel D66'ers ontzettend stil zijn", zegt Van der Plas in haar werkkamer in het Tweede Kamergebouw. "Voor de verkiezingen hadden ze de grootste verhalen, maar het is allemaal heel timide. Ik ben benieuwd wat daar aan de hand is."

Een harde eis voor samenwerking in provincies en de Eerste Kamer is voor BBB dat de deadline van 2030 voor de stikstofdoelen wordt losgelaten en boeren niet onteigend worden. Van der Plas heeft op dit vlak "geen hoop" op D66, "die zit in een schuttersputje ingegraven".

Buigen of barsten

Maar ze denkt ook dat D66 niet om haar partij heen kan. "Ze zitten in een coalitie, dus ze zullen moeten buigen of moeten barsten", zegt de partijleider. "Ik zie het wel, het maakt mij niet zoveel uit." Coalitiepartner CDA zal het signaal van de kiezer serieus moeten nemen en moet wel meebewegen, verwacht Van der Plas.

De leider van BBB heeft wel een appje met felicitaties gekregen van D66-Kamerlid Tjeerd de Groot, een van haar felste tegenstanders in de Kamer waar het om het stikstofbeleid gaat. Het is een van de duizenden berichten die zij kreeg na de verkiezingen, waarin haar partij in alle provincies in één klap de grootste werd.

VVD, D66, CDA en ChristenUnie hebben hun nederlaag volgens Van der Plas aan zichzelf te wijten, omdat zij de ogen sloten voor de groeiende onvrede in de samenleving. "Dit is wat wij al maanden roepen bij elk debat. Het land vertrouwt ons niet meer, daar moeten we het over hebben." Maar "niemand vond het nodig", aldus de BBB-voorvrouw.

Meer uit Politiek

Commissievoorzitter: trage toeslagencompensatie voedt wantrouwen

DEN HAAG (ANP) - De stroperige en vastlopende compensatie van de tienduizenden gedupeerden in het toeslagenschandaal "leidt tot extra veel onvrede en wantrouwen". Dat heeft SP-Kamerlid Michiel van Nispen gezegd als voorzitter van de parlementaire-enquêtecommissie die het ontspoorde fraudebeleid van de overheid heeft onderzocht.

43 minuten geleden
D66, VVD en NSC: vaker verplicht museumbezoek na antisemitisme

DEN HAAG (ANP) - Iemand die zich schuldig maakt aan Jodenhaat, moet verplicht worden om het Nationaal Holocaustmuseum te bezoeken, vinden VVD, NSC en D66. Dit mag al, maar de partijen zien "dat dit in de praktijk zelden wordt opgelegd". Het kabinet moet er samen met betrokkenen voor zorgen dat de belemmeringen worden weggenomen, zodat zo'n verplicht bezoek vaker wordt opgelegd.

3 uur geleden
Informateurs zien 'cruciale' laatste week komen

DEN HAAG (ANP) - De laatste week van deze fase van de informatie zal "cruciaal" zijn, zeggen informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf. De komende week gaat het Centraal Planbureau (CPB) "flink wat maatregelen" doorrekenen en daarna moeten door PVV, VVD, NSC en BBB knopen worden doorgehakt, zeiden ze woensdag.

16 uur geleden
CPB: volgende week meer duidelijkheid voor formerende partijen

DEN HAAG (ANP) - CPB-directeur Pieter Hasekamp verwacht de formerende partijen eind volgende week te kunnen bijpraten over de financieel-economische gevolgen van de plannen die zij willen laten doorrekenen. Hij wil niet zeggen hoe gedetailleerd die zijn en of er verschillende scenario's voorliggen, zoals de informateurs eerder aankondigden.

21 uur geleden
ChristenUnie aan Rutte: kom met Catshuissessie over antisemitisme

DEN HAAG (ANP) - De ChristenUnie wil dat demissionair premier Mark Rutte tijdens een Catshuissessie met verschillende sectoren gaat praten over de stijgende haat tegen Joden in Nederland. De partij zal dit voorstel donderdagavond doen tijdens het Kamerdebat over antisemitisme in ons land.

22 uur geleden
DENK slaat Europese verkiezingen over

DEN HAAG (ANP) - DENK doet in mei niet mee aan de verkiezingen voor het Europees parlement. Als reden daarvoor geeft de partij dat zij in Brussel waarschijnlijk alleen komt te staan in haar standpunten over de strijd in de Gazastrook. DENK kwam bij de vorige verkiezingen in 2019 niet in de buurt van een zetel en maakt daar volgens recente peilingen ook nu weinig kans op.

22 uur geleden
Gronings regioberaad over Nieuw Begin moet openbaar

GRONINGEN (ANP) - Volksvertegenwoordigers in Groningen willen grip houden op de besteding van de aardbevingsmiljarden, maar de manier waarop ze dat tot nu toe organiseren stuit op kritiek in Provinciale Staten. Het Regioberaad van Staten- en raadsleden over "democratische verankering" bij de vormgeving van een 'Nieuw Begin' na het gaswinningsleed vergadert vooralsnog in beslotenheid, maar dat moet volgens een meerderheid in Provinciale Staten transparanter.

23 uur geleden