
Van der Maat vindt sterke krijgsmacht belangrijk voor vrijheid
WAGENINGEN (ANP) - Een sterke krijgsmacht is belangrijk om te voorkomen dat vrijheid verloren gaat. Militairen zetten zich elke dag in voor alles waar wij voor staan. Door Nederland en onze bondgenoten te beschermen, door Oekraïne te ondersteunen en vorige week nog door mensen uit Soedan te halen. Maar we moeten zelf ook beseffen dat vrij zijn en blijven een voortdurend gevecht is. Dat heeft staatssecretaris Christophe van der Maat (Defensie) vrijdag in Wageningen gezegd bij de Nationale Herdenking Capitulaties 1945.
In Hotel De Wereld in Wageningen werd in mei 1945 onderhandeld over de voorwaarden waaronder Duitsland zich over wilde geven. Op het 5 Mei Plein voor het historische hotel had de herdenking plaats. Naast oud-strijders uit de Tweede Wereldoorlog waren daarbij ook onder anderen prof.mr. Pieter van Vollenhoven, de Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim, Inspecteur der Krijgsmacht Frank van Sprang en ambssadeurs van de geallieerde landen aanwezig.
"Vrijheid is de strijd meer dan waard", aldus Van der Maat, die verhalen aanhaalde van Oekraïense jongeren die vorig jaar moesten vluchten voor de oorlog. "We zijn gewend geraakt aan vrede, maar dit schudt ons wakker. We moeten zelf iedere dag rekening houden met elkaar, elkaar verdragen, ook als je het niet met iemand eens bent, naar elkaar luisteren en naar elkaar omkijken", zei de bewindsman.
De herdenking wordt afgesloten met kransleggingen en een vlaggenceremonie. De flypast van historische vliegtuigen is afgelast wegens de slechte weersomstandigheden. Direct na de herdenking start het Bevrijdingsdefilé, waaraan zo'n 1500 veteranen deelnemen. Het defilé wordt geopend door hoogbejaarde veteranen die de Tweede Wereldoorlog nog hebben meegemaakt. Een aantal van deze veteranen wordt in historische legervoertuigen vervoerd.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De provincies hebben demissionair minister Mona Keijzer van Asiel en Migratie opgeroepen om de spreidingswet uit te voeren, in plaats van te vragen om noodopvanglocaties. Acht provincies kregen deze week het verzoek om met spoed elk 325 extra plekken in de noodopvang te realiseren. Als reactie stuurden de commissarissen van de Koning een gezamenlijke brief aan Keijzer.
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) kiest voor de bekritiseerde kabelroute langs Schiermonnikoog. Er moeten zware kabels door de Waddenzee komen om windenergie van de Noordzee aan land te brengen. Dit is volgens de klimaat- en energieminister de 'snelste en meest betrouwbare route', schrijft ze in een Kamerbrief.
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid voor Forum voor Democratie (FVD) Ralf Dekker nam in maart deel aan een videoconferentie met Russische politici, waarachter een campagne van het Kremlin schuilging om de NAVO te ondermijnen. Dat schrijft NRC.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland zegt blij te zijn met de uitspraak van de Raad van State over de asielaanvragen van mensen uit Jemen. De hoogste bestuursrechter oordeelde woensdag dat demissionair minister David van Weel van Asiel beter moet uitleggen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister David van Weel (Asiel, VVD) moet beter onderbouwen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen, oordeelt de Raad van State. Momenteel is het beleid dat Jemenieten alleen mogen blijven als zij persoonlijk gevaar lopen. De minister vindt dat er geen sprake is van een uitzonderlijk onveilige situatie, waarin alle asielzoekers zouden mogen blijven. Maar de hoogste bestuursrechter vindt dat hij dit niet goed heeft gemotiveerd.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Vergeleken met de vorige Tweede Kamerverkiezingen zijn meer partijen van plan hun programma te laten doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB). Zeker tien partijen zijn dit van plan. De vorige keer waren het er acht. Vooral kleinere oppositiepartijen doen niet mee, uit principiële redenen of omdat ze het te veel moeite vinden.
2 dagen geledenBRUSSEL (ANP) - Nederland is tevreden met de afspraak die de Amerikaanse president Donald Trump en NAVO-baas Mark Rutte hebben gemaakt om op kosten van Europese lidstaten van het bondgenootschap extra Amerikaanse wapens naar Oekraïne te sturen. "Ik ben erg blij dat Europa en de VS op dit punt op een lijn zitten", zei demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) voor het begin van de vergadering met EU-ministers van Buitenlandse Zaken.
2 dagen geleden