Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van der Lee: doorgaan gaswinning 'totaal niet meer realistisch'

Van der Lee: doorgaan gaswinning 'totaal niet meer realistisch'

ZEERIJP (ANP) - Ook in de huidige energiecrisis ziet Tom van der Lee, voorzitter van de parlementaire enquêtecommissie die zich gebogen heeft over de aardgaswinning, geen ruimte om langer door te gaan met de gasproductie in Groningen. Dat is "totaal niet meer realistisch", zegt hij in een toelichting op het eindrapport van de commissie.

Dreigende schaarste en hoge gasprijzen zijn voor sommige partijen aanleiding ervoor te pleiten dat de gaskraan in Groningen langer openblijft. Maar dat is een gepasseerd station, vindt Van der Lee. Het kabinet heeft beloofd dit jaar of uiterlijk in 2024 de boorputten definitief te sluiten. De commissie vindt dat het zich aan die belofte moet houden.

De NAM, het gasbedrijf dat het Groningenveld exploiteert, heeft volgens Van der Lee "de licence to operate totaal verspeeld". Alleen wanneer al jaren geleden zou zijn ingegrepen om ook de belangen van de Groningers echt mee te wegen in de besluitvorming, was volgens het GroenLinks-Kamerlid nu wellicht nog een beperkte mate van gaswinning mogelijk geweest. Maar niet in de volumes die tien jaar geleden werden gewonnen, zegt hij er direct bij.

Meer uit Politiek

SP-leider Dijk: politiek geweld is onacceptabel

DEN HAAG (ANP) - In een korte verklaring op X spreekt SP-leider Jimmy Dijk zich uit tegen de aanslag op Donald Trump tijdens een campagnebijeenkomst. "Politiek geweld is onacceptabel", schrijft Dijk. Hij wenst Trump en de anderen die gewond zijn geraakt "een snel herstel" toe.

52 minuten geleden
Baudet: godzijdank mislukte laffe aanslag op Trump

DEN HAAG (ANP) - FVD-leider Thierry Baudet is opgelucht dat Donald Trump de aanval op hem tijdens een campagnebijeenkomst heeft overleefd. "Godzijdank mislukte deze laffe aanslag op president Trump." Volgens Baudet is het "de zoveelste daad van geweld richting rechtse, patriottische politici" en gaat "de demonisering alle perken te buiten".

1 uur geleden
Van der Plas: aanval op Trump mag niet gebagatelliseerd worden

DEN HAAG (ANP) - BBB-leider Caroline van der Plas noemt de aanval op Donald Trump "verschrikkelijk". Dat schrijft ze op X. "Fysiek mag hij dan "in orde" zijn, het is en blijft een moordaanslag." De BBB-leider vindt dat "een aanslag op iemands leven nooit mag worden gebagatelliseerd".

1 uur geleden
Bontenbal: aanslag Trump verschrikkelijk

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Henri Bontenbal heeft op X zijn afschuw uitgesproken over de aanval op Donald Trump. "Vreselijk", schrijft Bontenbal. "Geweld heeft geen plaats in een democratie."

1 uur geleden
Brekelmans: aanslag Trump zonder mitsen en maren veroordelen

DEN HAAG (ANP) - Defensieminister Ruben Brekelmans vindt dat men de aanslag op de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump, die de oud-president overleefde, "zonder mitsen en maren, breed en krachtig" moet veroordelen. "De aanslag op Trump herinnert ons aan de zwartste bladzijden uit de Amerikaanse en onze democratie", schrijft hij op X.

2 uur geleden
Ouwehand: afschuwelijke aanslag op Trump en democratie

DEN HAAG (ANP) - Esther Ouwehand, partijleider van Partij voor de Dieren, spreekt op X van een "afschuwelijke aanslag op Donald Trump, en op de Amerikaanse democratie". Trump werd zaterdag beschoten tijdens een campagnebijeenkomst: hij raakte lichtgewond, de schutter en een toeschouwer kwamen om het leven.

2 uur geleden
Justitieminister noemt aanval op Trump schok voor democratie

DEN HAAG (ANP) - Justitieminister David van Weel noemt de aanval op de Republikeinse presidentskandidaat "schokkend". In eerste plaats voor Trump zelf en de andere slachtoffers van de schietpartij, "maar ook voor Amerika en voor iedere democratie".

2 uur geleden