Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van der Burg: wet is nodig om asielzoekers eerlijk te verdelen

Van der Burg: wet is nodig om asielzoekers eerlijk te verdelen

DEN HAAG (ANP) - Voor staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) is in de acht maanden dat hij staatssecretaris is één ding duidelijk geworden: er is een wet nodig om te zorgen voor een eerlijke spreiding van asielzoekers. "Er is nu een volstrekt oneerlijke verdeling over het land", zei hij in een Kamerdebat over de asielcrisis. Een wetsvoorstel daarover is in de maak, maar er is nogal wat kritiek op vanuit de Kamer.

Van der Burg steekt de hand in eigen boezem over de asielcrisis van nu, waarvoor volgens hem de kiem is gelegd in de jaren 2015-2016. Na de komst van veel Syrische asielzoekers vanwege de burgeroorlog daar zijn de opvanglocaties te snel afgebouwd. "Dat is buitengewoon onverstandig beleid geweest." Als dat niet was gebeurd, was er weliswaar jarenlang leegstand geweest, maar die hadden ook door spoedzoekers benut kunnen worden, zei de staatssecretaris.

Een snelle afbouw van opvanglocaties "gaan we niet meer doen", zei Van der Burg. De afbouw had ook te maken met het aflopen van contracten die destijds met gemeenten waren afgesloten voor bepaalde periodes. Veel daarvan lopen juist nu af. Tweede oorzaak van de asielcrisis zijn de gevolgen van de coronacrisis. In die periode konden minder asielzoekers naar Nederland komen en ook de nareizigers niet. Er is nu sprake van een inhaalslag van aanvragen voor gezinshereniging. Tegelijk is er een personeelstekort bij de organisatie die de asielzoekers opvangt en de dienst die de aanvragen beoordeelt.

Solidariteit

De oorlog in Oekraïne speelt eveneens mee, zei Van der Burg. Nederland vangt nu 83.000 Oekraïense vluchtelingen op. Sommige gemeenten willen nu geen (extra) asielzoekers opvangen, omdat ze al Oekraïners opvangen. Dat betekent weliswaar niet dat, als er geen oorlog was geweest, al die plekken voor asielzoekers of statushouders beschikbaar zouden zijn. De staatssecretaris ziet meer solidariteit om Oekraïners op te vangen dan in het geval van asielzoekers. Maar ook al zou maar een klein deel daarvan (tussen de vier- tot achtduizend van die plekken) voor asielzoekers beschikbaar zijn, dan zou de situatie voor asielzoekers beter zijn dan nu, betoogde Van der Burg.

De wet wil de bewindsman in oktober in consultatie brengen. Zijn streven is om de wet op 1 januari van kracht te laten worden. Dat is mede afhankelijk van de behandeling in de Tweede en Eerste Kamer.

Meer uit Binnenland

Van Gennip vindt zwangerschapsdiscriminatie bij WNL onbegrijpelijk

DEN HAAG (ANP) - Het is "onbegrijpelijk" dat de strijd tegen zwangerschapsdiscriminatie nog steeds nodig is in Nederland, zegt demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) naar aanleiding van berichtgeving over omroep WNL. In een veelbesproken artikel in het AD beschuldigden bekende presentatoren en andere (oud-)medewerkers hoofdredacteur Bert Huisjes deze week van manipulatief gedrag en zwangerschapsdiscriminatie.

43 minuten geleden
OM Amsterdam weet niets van verblijf in cel van Promes in Dubai

AMSTERDAM (ANP) - Bij het Openbaar Ministerie in Amsterdam is niets bekend over een verblijf in de cel in Dubai van voetballer Quincy Promes. Dat laat een woordvoerder van het OM vrijdag desgevraagd weten. Volgens het OM was er al eerder sprake van soortgelijke geruchten, maar ook toen kon niet worden vastgesteld dat Promes in Dubai zou worden vastgehouden.

59 minuten geleden
Aanhouding Promes leidt tot ophef in Russische sportwereld

MOSKOU (ANP) - De aanhouding van de veroordeelde voetballer Quincy Promes in Dubai veroorzaakt ophef in de Russische sportwereld. Russische media berichtten dat de aanvaller van Spartak Moskou donderdag op het vliegveld werd tegengehouden, toen hij met zijn teamgenoten aan boord wilde gaan van een vlucht naar Sint-Petersburg.

1 uur geleden
CBS: meer mensen voelen zich onveilig dan twee jaar terug

DEN HAAG (ANP) - Meer mensen voelen zich onveilig dan twee jaar eerder. Ook het aantal mensen dat vorig jaar aangaf slachtoffer te zijn geweest van traditionele criminaliteit (geweld, diefstal, inbraak, vernielingen) is voor het eerst sinds 2021 weer toegenomen. Dat meldt het CBS op basis van de Veiligheidsmonitor 2023.

1 uur geleden
Schip dat vastzat onder Rotterdamse brug weer los

ROTTERDAM (ANP) - Het containerschip dat vrijdagochtend vast kwam te zitten onder de Willemsbrug in Rotterdam is weer los. Het schip voer vrijdagochtend tegen de brug aan. Een aantal containers die leeg zouden zijn, kwam daarbij in de Nieuwe Maas terecht. Niemand is gewond geraakt.

1 uur geleden
Wilders roept VVD en NSC op om rechts kabinet mogelijk te maken

DEN HAAG (ANP) - "Kom op VVD en NSC maak een rechts kabinet mogelijk anders komt er dankzij jullie een kabinet Timmermans!", zegt Geert Wilders op X. De voorman van PVV zegt zelf "tien keer over onze schaduw heen" te zijn gesprongen. Hij roept deze partijen waarmee hij al maanden onderhandelt over een coalitie op om hetzelfde te doen. Wilders gaat vrijdagochtend met informateur Kim Putters in gesprek.

2 uur geleden
Nieuwe zaak Consumentenbond tegen Facebook en Instagram

DEN HAAG (ANP) - De Consumentenbond begint een nieuwe rechtszaak tegen Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram. De organisatie wil voor elkaar krijgen dat gebruikers een schadevergoeding krijgen voor het schenden van hun privacy.

4 uur geleden