Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van der Burg weer welkom bij Marokkaanse minister

Van der Burg weer welkom bij Marokkaanse minister

DEN HAAG (ANP) - Het Nederlandse kabinet zit weer om de tafel met de Marokkaanse regering. Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) heeft in Rabat een ontmoeting gehad met de Marokkaanse minister van Binnenlandse Zaken Abdelouafi Laftit over migratie. Volgens Van der Burg is dit een "belangrijke stap in onze sterke relatie". Marokko wilde al sinds 2019 niet meer met de Nederlandse regering praten.

"De afgelopen periode is al veel geïnvesteerd aan beide kanten in onze samenwerking, onder andere op migratie. Heel goed om daar vandaag persoonlijk, in open sfeer, over door te praten", zegt Van der Burg in een schriftelijke verklaring. Nederland wil de samenwerking met Marokko op het gebied van migratie versterken, vooral omdat het lange tijd erg ingewikkeld was om migranten terug te sturen die niet in Nederland mogen blijven. De terugkeer is nu weer op gang gekomen, zij het mondjesmaat. Volgens het ministerie zijn er sinds juli 2021 125 afgewezen asielzoekers teruggestuurd.

Eerder werden al afspraken gemaakt over een actieplan om de samenwerking op het gebied van migratie te verbeteren. Dat gaat ook over mensenhandel, mensensmokkel en het bevorderen van legale migratie.

Reisdocumenten

Volgens het ministerie staan er momenteel 490 Marokkanen op de lijst voor terugkeer. Van hen zitten 140 mensen vast in afwachting van een reisdocument van de Marokkaanse overheid waarmee ze terug kunnen. Van de rest moet de identiteit nog vastgesteld worden, zegt het ministerie. Sinds 2021 zijn 26 speciale reisdocumenten (zogenoemde laissez-passers) gebruikt voor terugkeer, waarvan negen dit jaar.

Een groot deel van de Marokkanen die niet in Nederland mogen blijven, raakt buiten beeld. Volgens het ministerie moesten vorig jaar in totaal 1126 van hen het land verlaten. 319 van hen moeten naar een andere lidstaat van de Europese Unie. Ruim 70 procent van de overige 807 is buiten beeld van de autoriteiten.

De Tweede Kamer is al jaren geïrriteerd over de haperende terugkeer van afgewezen asielzoekers. Mensen uit onder meer Marokko zijn zogeheten veiligelanders die weinig kans maken op een vluchtelingenstatus. Van der Burgs voorganger Ankie Broekers-Knol probeerde destijds nieuwe afspraken te maken met Rabat, maar dat mislukte.

Meer uit Politiek

Schoof kiest Doetinchem voor eerste werkbezoek als premier

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof zal woensdag zijn eerste werkbezoek als premier houden. Hij bezoekt Doetinchem en laat zich daar bijpraten over de veiligheid in de buurt.

1 uur geleden
Premier Schoof dankt Biden voor inzet voor een veilig Europa

DEN HAAG (ANP) - Minister-president Dick Schoof heeft "groot respect" voor de Amerikaanse president Joe Biden, laat hij via een woordvoerder weten. "Ik ben dankbaar voor de goede samenwerking en zijn niet aflatende inzet voor een veilig Europa."

19 uur geleden
Van der Burg: besluit Biden maakt voor Democraten niet meer uit

HILVERSUM (ANP) - VVD-Kamerlid Eric van der Burg meent dat het besluit van de Amerikaanse president Joe Biden om zich terug te trekken uit de race om het presidentschap voor de Democraten geen verschil meer zal maken. "Het zat eraan te komen. De vraag was niet of, maar alleen maar wanneer. Ik vrees voor de Democraten dat het niet uitmaakt of het nu gebeurt of volgende week, maar dat Trump een zodanig sterke positie heeft dat het vechten tegen de bierkaai is."

20 uur geleden
Van Weel tegen wens van Kamermeerderheid in Boedapest

BOEDAPEST/DEN HAAG (ANP) - Tegen de wens van een Kamermeerderheid, inclusief zijn eigen VVD, is minister David van Weel (Justitie en Veiligheid) aangekomen in Boedapest voor een informeel overleg met zijn EU-ambtgenoten. Hij is niet van plan terug te keren, zegt hij tegen het ANP. "Ik ben hier in het belang van Nederland."

23 uur geleden
GroenLinks en PvdA voor gezamenlijke fractie Amsterdam per 2026

AMSTERDAM (ANP) - GroenLinks (GL) en de Partij van de Arbeid (PvdA) in Amsterdam willen na de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 gezamenlijk verder in één fractie in de raad. De leden van beide partijen hebben via een digitale peiling "met een grote meerderheid hun enthousiasme uitgesproken voor verregaande samenwerking", aldus de Amsterdamse PvdA. Het definitieve besluit volgt in september via een referendum.

2 dagen geleden
Minister Veldkamp stelt Jordanië gerust na rel over tweet Wilders

DEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) heeft tegenover zijn Jordaanse collega benadrukt dat het Nederland nog steeds achter de tweestatenoplossing staat, waarbij een veilig Israël en levensvatbare Palestijnse staat in vrede naast elkaar bestaan. Hij hoopt zo een diplomatieke rel met het bevriende land snel de kop in te drukken.

2 dagen geleden
Kamerleden: computerstoring laat zien dat weerbaarheid beter moet

DEN HAAG (ANP) - De computerstoring vrijdag in Nederland en andere landen legt een kwetsbaarheid bloot waar de overheid meer tegen moet doen, vinden verschillende Kamerleden. "We moeten toe naar een samenleving waarin de ziekenhuizen spoedeisende hulp kunnen aanbieden, bussen kunnen blijven rijden en vliegtuigen blijven vliegen op het moment dat de systemen uitvallen", vindt Jesse Six Dijkstra (NSC). Kamerleden van VVD en GroenLinks-PvdA pleiten ook voor maatregelen om de weerbaarheid te vergroten.

3 dagen geleden