Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van der Burg vertrouwt op steun beide Kamers voor spreidingswet

Van der Burg vertrouwt op steun beide Kamers voor spreidingswet

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) gaat ervan uit dat hij voor zijn spreidingswet een meerderheid zal krijgen in zowel de Tweede als de Eerste Kamer. Hij zei dat voorafgaand aan de ministerraad, waar het wetsvoorstel waarmee hij de opvang van asielzoekers beter over het land wil verspreiden, opnieuw aan bod komt.

De spreidingswet was al eerder goedgekeurd door het kabinet, maar de Raad van State had er forse kritiek op waarna de bewindsman zijn voorstel zou wijzigen. Maar naar verluidt zijn er amper wijzigingen aangebracht. Van der Burg gaat daar niet op in en wil nog niks zeggen over de inhoud van het voorstel. De Raad van State vond onder meer dat de wet te complex is en daarom niet goed uitvoerbaar.

De staatssecretaris verwacht politieke steun van de partijen die eerder tijdens debatten ook al hadden aangegeven dat ze voor deze wet zijn, of in ieder geval voor een evenwichtiger spreiding. Het gaat dan om de coalitiepartijen en linkse oppositie. "Ik heb er vertrouwen in", zei Van der Burg, die graag een zo breed mogelijke steun wil.

Ingang dit jaar

De spreidingswet had eigenlijk dit jaar al moeten ingaan, maar door politiek gesteggel erover duurde de voorbereiding langer. Ook de kritiek van de Raad van State zorgde voor vertraging. Van der Burg zegt dat hij de wet dit jaar zeker goed had kunnen gebruiken. "Maar zonder de wet kunnen gemeenten ook al geheel vrijwillig zeggen dat ze hun bijdragen gaan leveren".

De nieuwe wet moet met name meer structurele opvanglocaties opleveren voor asielzoekers. Van der Burg is nog "hard op zoek" naar plekken voor dit jaar, omdat er nog steeds niet genoeg van die structurele plekken zijn. Gelukkig hebben gemeenten wel aangegeven dat crisisopvang nog een tijd openblijft".

Meer uit Politiek

Kabinet houdt vast aan eigen wet voor strikter gevangenisregime

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet houdt vast aan zijn eigen wetsvoorstel om het regime in de zwaarst bewaakte gevangenissen aan te scherpen. Daarin staan maatregelen die moeten tegengaan dat criminelen vanuit hun cel alsnog illegale activiteiten kunnen voortzetten, zoals nu soms gebeurt. De Tweede Kamer vond de aanscherping niet ver genoeg gaan en had op enkele punten nog wijzigingen ingediend en aangenomen. Maar die toevoegingen zijn volgens minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) in strijd met de Grondwet en Europees recht.

4 uur geleden
Doorzoeking bij Van Strien na aangifte universiteit

ARCEN (ANP) - De woning van PVV-senator en oud-verkenner Gom van Strien wordt doorzocht door de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD). Het Functioneel Parket bevestigt dat er doorzoekingen plaatsvinden, maar wil niet zeggen dat het gaat om het huis van Van Strien in het Limburgse Arcen. Volgens kadastrale gegevens staat de woning waar de doorzoeking plaatsvindt op naam van Van Strien.

5 uur geleden
Ministers: techbedrijven moeten optreden tegen deepfakes politici

DEN HAAG (ANP) - De mogelijkheid dat op internet deepfakes - nepbeelden - van politici verschijnen om valse informatie te verspreiden en te manipuleren, leidt tot zorgen bij bewindslieden. De demissionaire ministers Dilan Yeşilgöz (Justitie) en Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) wijzen niet alleen op regelgeving hiertegen maar vinden ook dat sociale mediabedrijven hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Zij zouden verdachte beelden niet moeten plaatsen en als er onechte beelden circuleren, die snel weghalen, zegt Yeşilgöz. De Jonge denkt dat producenten van desinformatie harder moeten worden aangepakt.

6 uur geleden
Aangifte tegen BBB-Kamerlid Mona Keijzer om belediging moslims

DEN HAAG (ANP) - Een groep van tien juristen en een historicus hebben aangifte gedaan tegen BBB-Kamerlid Mona Keijzer. Ze zou op televisie onder meer moslims als groep hebben beledigd. Keijzer deed de gewraakte uitspraken vorige week tijdens een uitzending van Sophie & Jeroen, meldt advocaat Reinout Sterk, die de aangevers bijstaat.

6 uur geleden
OM bevestigt doorzoekingen, volgens NRC bij PVV'er Van Strien

DEN HAAG (ANP) - Het Functioneel Parket bevestigt dat er vrijdagochtend doorzoekingen plaatsvinden, maar kan niet zeggen of deze bij de woning van PVV-senator en oud-verkenner Gom van Strien zijn. Volgens NRC vinden er bij Van Strien doorzoekingen plaats omdat hij in verband zou worden gebracht met omkoping en oplichting.

7 uur geleden
Gelderland vreest dat paintballgeweer pas mag als wolf mens aanvalt

ARNHEM (ANP) - De provincie Gelderland is bang dat een wolf eerst een mens moet aanvallen, voordat een paintballgeweer wordt toegestaan om de dieren af te schrikken. Dat zegt gedeputeerde Harold Zoet in reactie op de uitspraak van de rechter donderdag in een zaak van de Faunabescherming.

20 uur geleden
EU-lijsttrekker noemt Nederland een verkeerd voorbeeld voor EU

BRUSSEL (ANP) - Wat er in Nederland is gebeurd met de opkomst van radicaal-rechts, kan in heel Europa gebeuren, waarschuwde de EU-lijsttrekker van de Groenen tijdens een groot verkiezingsdebat in het Europees Parlement. Daarom moeten Europese partijen nu, twee weken voor de Europese verkiezingen, duidelijk aangeven of ze in Brussel willen samenwerken met radicaal-rechtse of extreem-rechtse partijen.

1 dag geleden