Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van der Burg verruimt asielbeleid voor Eritreeërs met dienstplicht

Van der Burg verruimt asielbeleid voor Eritreeërs met dienstplicht

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) verruimt het asielbeleid voor Eritreeërs met dienstplicht. Vluchtelingen uit dit land die een militaire dienstplicht moeten vervullen, kunnen al langer asiel aanvragen. Dat gaat nu ook gelden voor Eritreeërs die zijn opgeroepen voor een zogeheten civiele dienstplicht, dus buiten het leger. Ook deze mensen lopen volgens de bewindsman risico op "mishandeling, seksueel- en gendergerelateerd geweld, dwangarbeid en andere soorten van misbruik".

Bovendien worden mensen met een civiele dienstplicht ook militair ingezet als het regime van Eritrea behoefte heeft aan nieuwe strijdkrachten. Leidinggevenden maken daarnaast regelmatig misbruik van de dienstplichtigen, door ze in te zetten voor hun eigen economische of seksuele doeleinden.

Eritreeërs met een civiele dienstplicht hebben geen garantie op asiel, nuanceert Van der Burg. Als zij aantoonbaar geen risico lopen op "ernstige schade", dan kan hun aanvraag worden afgewezen.

Eerste asielaanvraag

Vorig jaar deden 2345 mensen uit Eritrea een eerste asielaanvraag in Nederland, blijft uit cijfers van het CBS. Daarmee is het de op twee na grootste groep asielzoekers, na mensen uit Syrië en Turkije. Tijdens de vluchtelingencrisis in 2015 piekte het aantal Eritreeërs met een eerste asielverzoek tot 7360.

Nagenoeg alle mannen en vrouwen in Eritrea van 18 tot 40 jaar moeten met dienstplicht. Deze is in de praktijk van onbepaalde duur, hoewel hier officieel achttien maanden voor staan. Mensen met civiele dienstplicht doen uiteenlopend werk. Ze worden bijvoorbeeld ingezet als ambtenaar, leraar, als kamermeisje- of jongen of in de landbouw.

Meer uit Politiek

Minister: blauwtong bij 20 bedrijven, onderzoek naar verschijnselen

DEN HAAG (ANP) - Er is deze zomer tot nu toe op twintig schapenhouderijen blauwtong geconstateerd, meldt de minister van Landbouw Femke Wiersma. Een maand geleden werd voor het eerst een besmetting sinds de winter aangetoond. Er is geen reden tot paniek, maar Wiersma stelt wel vast "dat het virus niet weg is". Ze laat onderzoek doen naar de huidige situatie, waaronder de verschijnselen van gevaccineerde dieren.

21 uur geleden
Honderden VVD'ers tekenen brief aan bestuur met zorgen om coalitie

DEN HAAG (ANP) - Ruim duizend mensen hebben een brief ondertekend aan het bestuur van de VVD waarin ze "grote zorgen" aangeven over de coalitie waar de partij in is gestapt. "We tolereren schadelijke situaties veel te lang en we verliezen de kracht om daar nog uit te komen", aldus de ondertekenaars. Ze willen een andere koers met duidelijkheid over "niet-onderhandelbare liberale principes, waarden en idealen".

21 uur geleden
Schoof over Biden: verspreking kan gebeuren

DEN HAAG (ANP) - Dat de Amerikaanse president Joe Biden zich tijdens een persconferentie op de NAVO-top enkele keren versprak "kan gebeuren", zegt premier Dick Schoof. Hij zag op de top dat Biden vrijwel voortdurend aanwezig was en "krachtige woorden" sprak.

22 uur geleden
Keijzer: goed dat maatschappelijk debat mag worden gevoerd

DEN HAAG (ANP) - Mona Keijzer is tevreden met het besluit van het Openbaar Ministerie (OM) om haar niet te vervolgen voor groepsbelediging. Er waren in mei meerdere aangiftes tegen haar gedaan nadat ze in het tv-programma Sophie & Jeroen had gezegd dat "Jodenhaat bijna onderdeel is van de islamitische cultuur".

23 uur geleden
Grootste fractie Europarlement wil extreemrechts buitensluiten

BRUSSEL (ANP) - De grootste politieke groep in het Europees Parlement, de EVP, wil met een aantal andere politieke fracties een cordon sanitaire vormen tegen extreemrechtse groepen in het parlement. Dat zei de woordvoerder van de EVP vrijdag op een persconferentie. Samen met de sociaaldemocraten en de liberale Renew willen zij in ieder geval de recent opgerichte Patriotten voor Europa en de Groep Europa van Soevereine Naties (ENS) consequent negeren. Doel is hen buitenspel te zetten. Ook de Groenen zijn daar voorstander van.

1 dag geleden
Minister Klever tevreden met uitspraak over F-35

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet is tevreden met de uitspraak in een kort geding over de uitvoer van onderdelen van het F-35-gevechtsvliegtuig. De Staat hoeft van de rechter geen dwangsom te betalen als er toch nog onderdelen van de F-35 in Israël terechtkomen. De zaak was aangespannen door Oxfam Novib, PAX en The Rights Forum.

1 dag geleden
Brekelmans juicht discussie binnen VVD over liberalisme toe

DEN HAAG (ANP) - Defensieminister Ruben Brekelmans juicht het toe dat binnen zijn partij een discussie wordt gevoerd over "wat liberalisme in deze tijd betekent". Volgens hem is het alleen maar positief dat er debat is binnen de VVD-gelederen. Hij reageerde daarmee op een petitie die zeker twintig VVD'ers hebben opgesteld, omdat ze zich zorgen maken over de samenwerking met de PVV.

1 dag geleden