Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van der Burg: vanaf nu hoeft niemand buiten te slapen in Ter Apel

Van der Burg: vanaf nu hoeft niemand buiten te slapen in Ter Apel

DEN HAAG (ANP) - Met ingang van vrijdagavond hoeft niemand meer buiten te slapen bij het aanmeldcentrum Ter Apel. Iedereen die dat wil, kan opgevangen worden in Ter Apel of op een andere opvanglocatie, zegt staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) tegen het ANP. De volgens hem meer dan honderd mensen die vrijdagavond nog op het voorterrein staan, worden nu overgebracht naar verschillende locaties. De bewindsman weet niet hoeveel mensen er zelf voor kiezen om buiten te blijven.

Van der Burg heeft vrijdagavond opnieuw een bezoek gebracht aan Ter Apel. Hij heeft er gesproken met enkele asielzoekers die zich op het voorterrein bevonden. Ook heeft hij overlegd met enkele burgemeesters, de politie en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) over de extra opvang, de veiligheidsomstandigheden en het vervoer.

De afgelopen nacht brachten nog ongeveer driehonderd mensen de nacht door buiten de hekken van het aanmeldcentrum. De nachten ervoor ging het ook al om tientallen mensen, terwijl er de afgelopen week veel opvangplekken zijn bijgekomen. Onder de buitenslapers zijn mensen voor wie echt geen plek was in de noodopvang, maar er zijn ook mensen die niet weg willen omdat ze bang zijn dat ze dan nog langer moeten wachten op de registratie van hun asielprocedure.

Zoutkamp

Vanaf zaterdag gaat in het Groningse Zoutkamp op een terrein van Defensie een noodopvanglocatie open voor asielzoekers die niet terechtkunnen in Ter Apel. Daar kunnen honderden mensen terecht. Van daaruit worden zij op een gegeven moment overgebracht naar Ter Apel om zich aan te melden voor een asielprocedure.

Nieuwe asielzoekers in Ter Apel krijgen binnenkort een nummer voordat ze naar een noodopvanglocatie worden overgebracht. Met dat nummer kunnen ze later terecht in Ter Apel. Als ze zich daar dan hebben aangemeld, keren ze niet meer terug naar bijvoorbeeld Zoutkamp, maar worden ze naar een opvanglocatie elders gebracht. Dit systeem lijkt simpel, maar kon volgens Van der Burg niet eerder worden ingevoerd vanwege het risico op fraude. De nummertjes mogen niet makkelijk worden nagemaakt. De nummertjes worden volgende week ingevoerd, zegt hij.

Meer uit Politiek

Timmermans: Poetin kan alleen winnen als we onverschillig zijn

AMSTERDAM (ANP) - De Russische president Vladimir Poetin kan de oorlog in Oekraïne alleen winnen als landen zoals Nederland onverschillig toekijken, zegt GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans bij een bijeenkomst op de Dam in Amsterdam. Daar en op vele andere plekken binnen en buiten Nederland is aandacht voor het feit dat het precies twee jaar geleden is dat Rusland Oekraïne inviel. "Hij kan alleen doorgaan als we verdeeld en niet geïnteresseerd zijn, en als we vergeten dat ons lot wordt bepaald door de heldhaftigheid van de mensen die in Oekraïne voor hun vrijheid vechten", zegt Timmermans.

15 uur geleden
Wilders tegen akkoord van demissionair kabinet met Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders vindt het niet kunnen dat het kabinet-Rutte IV in demissionaire staat een veiligheidsakkoord van minstens tien jaar heeft afgesloten met Oekraïne. Minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) maakte vrijdag bekend bilaterale afspraken te hebben gemaakt over onder meer militaire steun en samenwerking op het gebied van de defensie-industrie. Ook landen als Duitsland, Frankrijk en Denemarken hebben afgelopen week een dergelijk akkoord gesloten met het in oorlog verkerende land.

19 uur geleden
EU-kapitaalmarkttoezicht à la carte voor kabinet 'serieuze optie'

GENT (ANP) - Minister van Financiën Steven van Weyenberg wil niet langer wachten met het overdragen van het toezicht op de kapitaalmarkt aan de Europese Unie. Nu een aantal EU-landen zich daartegen blijft verzetten, voelt hij er wel voor om met een paar lidstaten alvast te beginnen. Dat is "een serieuze optie", zei Van Weyenberg na overleg met EU-collega's.

1 dag geleden
Kamermeerderheid belooft Oekraïne in verklaring blijvende steun

DEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer heeft een verklaring ondertekend om Oekraïne "zolang dat nodig is" economisch en militair te blijven steunen. Twee jaar na de Russische invasie willen negen partijen, samen goed voor 98 van de 150 Kamerzetels, zo "een krachtig signaal afgeven dat Nederland pal achter Oekraïne blijft staan".

1 dag geleden
Informateur: samenwerking vereist 'gemeenschappelijke basis'

DEN HAAG (ANP) - Welke partijen ook samen gaan regeren, zij zullen dat vanuit een "gemeenschappelijke basis" moet gaan doen. Dat schrijft informateur Kim Putters in een brief aan alle fractievoorzitters in de Tweede Kamer. Hij noemt de democratische rechtstaat, een "solide financieel kader" en de internationale positie van Nederland als voorbeelden van zaken waar partijen het in grote lijnen over eens moeten zijn.

1 dag geleden
BBB wil niet dat Rutte vroeger vertrekt voor NAVO-topfunctie

DEN HAAG (ANP) - Als premier Mark Rutte wordt benoemd als hoogste baas van de NAVO, moet hij wat BBB betreft wel in het demissionaire kabinet blijven. "Hij moet Nederland niet, net als veel andere leden van zijn kabinet, achterlaten", zegt BBB-partijleider Caroline van der Plas tegen het ANP. Ze zegt dat haar partij er alles aan zal doen om snel een nieuw kabinet te formeren.

1 dag geleden
Nederland sluit veiligheidsakkoord voor tien jaar met Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Nederland sluit een bilateraal veiligheidsakkoord voor minstens tien jaar met Oekraïne, meldt demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken). De afgelopen week maakten onder meer Duitsland, Frankrijk en Denemarken ook al bekend soortgelijke overeenkomsten te hebben gesloten.

1 dag geleden