
Van der Burg snapt provincies, maar ze moeten asielopvang leveren
DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) snapt dat provincies en gemeenten zuchten, puffen en steunen over het aantal opvangplekken voor asielzoekers dat ze moeten gaan regelen. "Het is natuurlijk een grote opgave, waarbij Zuid-Holland natuurlijk wel echt een hele grote opgave heeft. Maar de wet is de wet en iedereen moet gewoon gaan leveren", zei Van der Burg voorafgaand aan de ministerraad.
Als eerste concrete uitvoeringsstap van de spreidingswet heeft Van der Burg woensdag in de Staatscourant bekendgemaakt dat er 96.000 opvangplekken voor asielzoekers moeten worden gerealiseerd, met daarbij de verdeling over de provincies. Zuid-Holland moet bijna 20.000 opvangplekken realiseren, Noord-Holland ruim 16.000 en Noord-Brabant een krappe 15.000. Zij vangen al jaren minder asielzoekers op dan wat er aan ze wordt gevraagd.
"Maar dat komt ook omdat andere provincies de afgelopen jaren al veel verder zijn gegaan", zei Van der Burg. Zo voldoen Groningen, Friesland, Drenthe en Flevoland op dit moment al aan de opgave voor de komende twee jaar, zei de staatssecretaris. Voor een eerlijker verdeling over het hele land "is nou precies de spreidingswet". Die geldt voor alle twaalf provincies.
Forse opgave
De Zuid-Hollandse commissaris van de Koning Jaap Smit noemde na de bekendmaking van de provinciale opdracht om 19.776 opvangplekken voor asielzoekers te realiseren een "enorme opgave". Zijn Noord-Hollandse collega Arthur van Dijk noemde de opgave voor zijn provincie "fors". "Het realiseren van de gewenste opvangplekken was al een forse opgave, maar die wordt nu nog forser en complexer", liet de provincie Noord-Brabant eerder deze week weten.
Elke provincie heeft tot 1 november de tijd om met haar gemeenten die provinciale opgave te regelen. Dan moeten de provinciale opvangplannen bij het ministerie van Justitie en Veiligheid worden ingeleverd. Voor 1 januari beoordeelt de staatssecretaris de plannen.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van 95 Kamerleden heeft voor de wet gestemd over een tweestatusstelsel. Hierin wordt geregeld dat vluchtelingen worden opgedeeld in twee groepen, waarvan er één minder rechten krijgt. Het is nog allerminst zeker of de wet ook op voldoende steun kan rekenen in de Eerste Kamer. Daar is de steun van het CDA belangrijk en die partij is tegen.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Justitie- en asielminister David van Weel (VVD) is bereid het artikel uit de asielnoodmaatregelenwet dat de strafbaarstelling van illegaliteit regelt, niet meteen in werking te laten treden. Hij laat eerst de Raad van State advies uitbrengen en bespreekt dit vervolgens met de Tweede Kamer.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Regeringspartij NSC wil "zwart op wit" van justitie- en asielminister David van Weel dat de strenge asielwetgeving er niet voor zorgt dat het strafbaar wordt om humanitaire hulp te bieden aan mensen die illegaal in Nederland zijn. Komt die garantie er niet, dan kan NSC niet met het wetsvoorstel instemmen, zegt fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat het kabinet een staatscommissie instelt die grondig gaat onderzoeken hoe het is gesteld met uithuisplaatsingen van kinderen vanwege problemen in de gezinnen. Daarbij moet de commissie zich onder meer richten op de praktijk van drang en dwang die vanuit de overheid wordt toegepast in de jeugdzorg. Ook de rol van onder meer scholen, rechtbanken, familie en de omgeving daarin moet worden bekeken.
1 dag geledenAMSTERDAM (ANP) - Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam noemt het "hoogstwaarschijnlijk" dat bij een volgende voetbalwedstrijd in de hoofdstad tegen de Israëlische club Maccabi Tel Aviv er geen supporters welkom zijn. Ze zei dat in een debat met de gemeenteraad over het onderzoek van het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT) naar het geweld rondom de voetbalwedstrijd Ajax - Maccabi Tel Aviv in de nacht van 7 op 8 november vorig jaar.
2 dagen geledenARNHEM (ANP) - De provincie Gelderland zegt dankzij tijdelijke nieuwe stikstofregels onder strenge voorwaarden weer vergunningen te kunnen verlenen voor zaken als woningbouw en evenementen. Onder de nieuwe regels moeten indieners aantonen dat de uitstoot voor het bouwen van bijvoorbeeld huizen met ruim een derde wordt teruggebracht. Door een uitspraak van de Raad van State ligt de vergunningverlening sinds eind vorig jaar zo goed als stil.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting gaat nog eens kijken naar de uitvoerbaarheid van de gewijzigde wet regie volkshuisvesting. Het gaat vooral om een wijzigingsvoorstel van de PVV, waarin statushouders geen voorrang meer krijgen op een sociale huurwoning. Dat is door een Kamermeerderheid toegevoegd aan de regiewet. De BBB-bewindsvrouw heeft "aandacht voor de juridische houdbaarheid" van het amendement.
2 dagen geleden