Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van der Burg sluit hoger beroep over nareizigers niet uit

Van der Burg sluit hoger beroep over nareizigers niet uit

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) wil nog niet inhoudelijk reageren op het vonnis van de vreemdelingenkamer Den Haag, waarin is gesteld dat de nareisbeperking van het kabinet onwettig is. De staatssecretaris gaat eerst het vonnis bestuderen, maar sluit niet uit dat hij in beroep gaat bij de Raad van State. De oppositiepartijen GroenLinks, PvdA, DENK, Volt en BIJ1 eisen in een motie dat de nareisbeperking per direct wordt opgeschort.

De motie gaan de fracties donderdag indienen. Daarover wordt later donderdag gestemd.

Van der Burg herhaalt dat hij de inreisbeperking voor familieleden van statushouders een "pijnlijke maatregel" vindt, maar nodig om de druk in de overbelaste asielketen te verlichten. De maatregel geldt voor 1,5 jaar en is een van de maatregelen uit de asieldeal van het kabinet van eind augustus om de asielcrisis te beslechten, laat hij verder weten. De druk op de opvang is "nog altijd zeer groot. Er wordt nog steeds hard gewerkt aan meer structurele opvangplekken."

Tweede keer in maand tijd

Het is de tweede keer in een maand dat de rechter een streep zet door de nareisbeperking. Begin deze maand oordeelde de voorzieningenrechter in Haarlem dat de kinderen van een Syrische vrouw meteen in Nederland moesten worden toegelaten. De vreemdelingkamer oordeelde donderdag dat ook een Turkse statushouder zijn gezin naar Nederland mag halen.

"De rechtbank is van oordeel dat de nieuwe regeling van het kabinet in strijd is met de Nederlandse vreemdelingenwet, de Gezinsherenigingsrichtlijn, het Europese verdrag tot bescherming van de rechten van de mens, het Handvest van grondrechten van de Europese Unie en het Internationaal Verdrag inzake de rechten van het kind", luidt het vonnis van donderdag.

Overtuiging Van der Burg

Na de uitspraak begin december hield Van den Burg vast aan de nareisbeperking voor familieleden van erkende vluchtelingen. Volgens hem had de rechter geen uitspraak gedaan over de nareismaatregel als geheel, maar over een specifieke casus waarbij specifieke omstandigheden een rol speelden. Nu heeft de rechtbank in bodemprocedure wel een oordeel geveld over de nareisbeperking.

De nareisbeperking geldt voor gezinsleden van mensen die al in Nederland zijn. Maximaal vijftien maanden nadat de nareisaanvraag is ingediend, wordt na goedkeuring een visum verstrekt. Als de statushouder eerder een woning heeft voor zijn of haar nareizende familieleden, wordt het visum eerder verstrekt. De maatregel geldt tot en met 2023.

Meer uit Politiek

Wilders verwacht 'spannende en belangrijke' formatieweek

DEN HAAG (ANP) - Het wordt een "spannende en belangrijke week" in de kabinetsformatie, verwacht PVV-leider Geert Wilders. Op 15 mei moet een hoofdlijnenakkoord af zijn, en de onderhandelende partijen PVV, VVD, NSC en BBB zijn er nog niet uit. "Ik zou jokken als ik zeg dat het makkelijk is gegaan", zegt Wilders. "Maar onder tijdsdruk lukken dingen misschien nog."

5 minuten geleden
Bruins Slot op weg naar Libanon, Israël en Palestijnse Gebieden

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) is maandagochtend vertrokken uit Nederland voor een bezoek aan de Libanese hoofdstad Beiroet. Haar ministerie meldt dat de minister dinsdag en woensdag doorreist naar Israël en de Palestijnse gebieden, de vierde keer dat ze daarheen gaat.

1 uur geleden
Formatie gaat kritieke fase in, partijen moeten knopen doorhakken

DEN HAAG (ANP) - Maandagochtend om 10.00 uur gaat de kabinetsformatie verder. Dan komen de leiders van PVV, VVD, NSC en BBB na bijna twee weken weer bij informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf langs. Deze week zal "cruciaal" zijn, gaven de informateurs eerder aan.

17 uur geleden
Pogacar pakt op tweede dag de leiding in Giro d'Italia

SANTUARIO DI OROPA (ANP) - Tadej Pogacar heeft de tweede etappe van de Giro d'Italia gewonnen. De rit eindigde met een klim naar Santuario di Oropa. De Sloveen van UAE Team Emirates, topfavoriet voor de eindzege, nam meteen ook de leiderstrui over van Jhonatan Narváez. De Ecuadoraan van Ineos Grenadiers won zaterdag de openingsrit waarin Pogacar als derde finishte.

17 uur geleden
Mark Rutte en Wende ontsteken Bevrijdingsvuur in Roermond

ROERMOND (ANP) - Op het feestterrein aan de Maas in Roermond hebben demissionair premier Mark Rutte en Ambassadeur van de Vrijheid Wende zondagmiddag het landelijke Bevrijdingsfeest afgetrapt. Rutte ontstak het bevrijdingsvuur, waarna Wende een optreden verzorgde. Limburg is dit jaar gastprovincie voor het nationaal startsein van de 5 mei-vieringen.

21 uur geleden
Voorzitter Bosma herdenkt oorlogsslachtoffers in de Tweede Kamer

DEN HAAG (ANP) - In de Tweede Kamer heeft voorzitter Martin Bosma de oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Hij bracht in zijn toespraak een hommage aan de helden van de oorlog.

1 dag geleden
Formerende partijen aan de slag met doorrekening CPB van plannen

DEN HAAG (ANP) - PVV, VVD, NSC en BBB hebben vrijdag van het Centraal Planbureau (CPB) de doorrekening ontvangen van de plannen die ze op tafel hebben gelegd tijdens hun onderhandelingen, meldt een woordvoerster van de kabinetsformatie. Nu de financieel-economische gevolgen van de beoogde maatregelen zijn berekend, zullen de formerende partijen knopen moeten gaan doorhakken, zo kondigden de twee informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol onlangs aan.

2 dagen geleden