Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van der Burg praat dinsdag met bestuurders over tweede 'Ter Apel'

Van der Burg praat dinsdag met bestuurders over tweede 'Ter Apel'

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) praat dinsdag met een burgemeester, voorzitter van een Veiligheidsregio en commissaris van de Koning over de oprichting van een tweede aanmeldcentrum, zoals nu in het Groningse Ter Apel. Dat zei hij tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer. Om welke gemeente het gaat, zei de staatssecretaris niet.

In Ter Apel kunnen asielzoekers zich aanmelden en vervolgens een asielaanvraag doen. Meermaals had het centrum te weinig plekken om alle mensen op te vangen. Asielzoekers voor wie geen plek was moesten in de hal van het aanmeldcentrum slapen.

D66 vroeg of het tweede centrum er voor de zomer kan zijn, maar een toezegging van de staatssecretaris kwam er niet. Ook kon hij niet beloven dat Ter Apel op tijd weet waar mensen heen kunnen als er daar geen plek is. Voor de ongeveer 150 mensen die dinsdag nog geen plek hadden is inmiddels een oplossing gevonden, maar die informatie kreeg de staatssecretaris ook pas vlak voordat het vragenuur begon.

De wens voor een tweede aanmeldcentrum leeft al langer, nu door de oorlog in Oekraïne veel vluchtelingen naar Nederland komen. Het provinciebestuur van Groningen riep vorige week het Rijk op om de capaciteit te vergroten. Commissaris van de Koning René Paas noemde het "beschamend" en "een nieuw dieptepunt" dat tientallen mensen in eerste instantie buiten de hekken van het centrum dreigden te moeten slapen.

Meer uit Binnenland

Kastelen en kerken in heel Nederland openen deuren met Pinksteren

DEN HAAG (ANP) - Meer dan honderd kastelen en zo'n driehonderd kerken in Nederland openen op tweede pinksterdag hun deuren voor bezoekers. Dit jaar is de eerste landelijke Open Kerkendag na twee regionale edities in Noord-Brabant en Zeeland. Volgens coördinator Liam Borger van organisator Stichting Open Kerken zijn kerken "het grootste cultuurbezit van Nederland" en is het evenement vooral bedoeld om de cultuurhistorische waarde te laten zien.

1 uur geleden
Dode en twee gewonden na steekpartij Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Drie mannen zijn zondagavond zodanig gewond geraakt door een steekpartij in Amsterdam dat ze naar het ziekenhuis moesten worden gebracht. Iets voor 01.00 uur in de nacht van zondag op maandag maakte de politie bekend dat een van de drie slachtoffers, ondanks de medische behandeling die hij kreeg, aan zijn verwondingen is overleden.

5 uur geleden
Premier Rutte feliciteert Erdogan met herverkiezing

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan gefeliciteerd met zijn herverkiezing. "Ik wens hem alle succes de komende jaren. Ik zie er naar uit om verder te gaan met het versterken van de banden en samen te werken als vrienden en bondgenoten", twitterde Rutte.

8 uur geleden
Turkse Nederlanders vieren toeterend de Turkse verkiezingsuitslag

DEN HAAG (ANP) - In meerdere steden wordt gevierd dat Recep Tayyip Erdogan waarschijnlijk de Turkse verkiezingen heeft gewonnen. Veel Turken zijn met de nationale vlag van Turkije in de auto gestapt om rond te rijden en te toeteren of staan met de vlag op straat te zwaaien.

9 uur geleden
Gewonde en ontruimingen door brand in Landgraaf

LANDGRAAF (ANP) - Een bewoner van een appartement in Landgraaf is zondagavond naar het ziekenhuis gebracht nadat brand was uitgebroken in zijn woning. Volgens een woordvoerder van de brandweer had hij te veel rook ingeademd. Ook enkele andere bewoners van het appartementencomplex zijn door de ambulancedienst nagekeken na het inademen van rook. De brandweer heeft het hele appartementencomplex van zo’n dertig tot veertig woningen laten ontruimen, aldus de woordvoerder.

10 uur geleden
Vermoedelijk ontvoerde man Spanbroek liep op zijn sokken

SPANBROEK (ANP) - De politie zoekt nog altijd naar de man die vrijdagmiddag mogelijk is ontvoerd in het Noord-Hollandse Spanbroek en heeft een nieuwe foto van hem gepubliceerd. Uit het politieonderzoek komt verder naar voren dat de man Engels of Duits spreekt. En hij stond een klein uur voor de vermoedelijke ontvoering op zijn sokken bij het winkelcentrum en de bushalte aan de Herenweg in Spanbroek.

11 uur geleden
Steekpartij in trein bij Ede-Wageningen: acht arrestaties

EDE-WAGENINGEN (ANP) - Acht mannen zijn in de nacht van zaterdag op zondag opgepakt na een vechtpartij in een trein die uit Arnhem kwam en naar Ede-Wageningen ging. Daarbij is ook gestoken. Twee mensen moesten met niet-levensbedreigende verwondingen naar het ziekenhuis. Een van hen is ook aangehouden.

13 uur geleden