Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van der Burg over migratieplan: we gaan er vrijdag uitkomen

Van der Burg over migratieplan: we gaan er vrijdag uitkomen

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) gaat ervan uit dat het kabinet vrijdag een besluit neemt over een migratiepakket waar al maanden over wordt gesproken. Zowel hij als zijn partijgenoten premier Mark Rutte en minister Dilan Yeşilgöz (Justitie) ontkennen dat er sprake is van een crisissfeer in het kabinet.

Dat zeiden de drie VVD'ers voor aanvang van een nieuw overleg over een totaalplan om grip op migratie te krijgen en vooral de asielinstroom omlaag te brengen. Bewindslieden van andere partijen, zoals CDA-leider en vicepremier Wopke Hoekstra, zeiden dat het geen zin heeft om te speculeren over een mogelijke crisis, die door de VVD zou worden aangejaagd.

Hoekstra en zijn partijgenoot Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) erkennen dat het moeilijke gesprekken zijn, maar vinden dat dit kabinet het aan zijn stand verplicht is om er samen uit te komen. "Ik zeg: laten we alles op alles zetten om met elkaar in alle redelijkheid tot een oplossing te komen en een weg in het midden zien te vinden", zei De Jonge. Dat de gesprekken al maanden duren laat volgens Hoekstra zien dat het "moeilijk en ingewikkeld" is en dat de vier partijen verschillend denken over oplossingen.

Kabinet wankelt

Woensdag werd duidelijk dat het kabinet onder grote druk staat om tot overeenstemming te komen over een migratiepakket. Haagse bronnen sluiten niet uit dat het kabinet over de asielaanpak kan vallen.

Rutte en Yeşilgöz waren bij aankomst op het ministerie van Algemene Zaken stellig: er is geen sprake van een crisis, het is een gewoon, maar wel belangrijk overleg met vier constructieve partijen die er met elkaar uit willen komen, bezworen zij. Rutte wil niet speculeren over de toekomst van zijn kabinet.

Vertrouwen

"We zijn goed op weg en ik zie dat iedereen constructief is, dus ik heb er alle vertrouwen in", zei Yeşilgöz. Zij leidt de gesprekken over een migratiepakket in het kabinet. Van der Burg deelt dat vertrouwen.

Volgens vicepremier Sigrid Kaag (D66) is er "de goede wil om eruit te komen" en wat D66 betreft woensdagavond nog. Vicepremier Carola Schouten (ChristenUnie) zei te hopen dat het kabinet woensdagavond "al een heel eind kan komen".

Meer uit Politiek

VVD en BBB niet bezorgd over beknotting persvrijheid

DEN HAAG (ANP) - VVD, NSC en BBB maken zich geen zorgen over beknotting van de persvrijheid, ook niet als PVV in een nieuw kabinet komt. "We hebben voldoende vertrouwen in de democratie en de rechtstaat dat het niet zo ver komt", zegt BBB-Kamerlid Henk Vermeer. De VVD zegt zich altijd te hebben ingezet voor de vrijheid en veiligheid van de pers "en dat zullen we blijven doen, in welke politieke constellatie dan ook", zegt VVD-Kamerlid Claire Martens.

2 uur geleden
Jezus Leeft in beroep tegen uitsluiting Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - De partij Jezus Leeft stapt naar de Raad van State, omdat ze niet mag meedoen aan de Europese verkiezingen op 6 juni. De Raad van State, de hoogste bestuursrechter, behandelt de zaak komende maandag om 11.00 uur. Uiterlijk volgende week vrijdag moet de raad uitspraak doen.

4 uur geleden
Slob benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' bij kanaaldrama Overijssel

ZWOLLE (ANP) - Oud-minister van Onderwijs Arie Slob (ChristenUnie) is benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' voor het zogeheten drama rond het Kanaal Almelo-De Haandrik in Overijssel. In die rol moet Slob beslissen over gevallen waarbij de provincie en bewoners het onderling niet eens zijn geworden over een vergoeding voor schade die het gevolg is van werkzaamheden aan het kanaal.

2 dagen geleden
Kamer boos over mogelijk versoepelde stikstofregels Schiphol

DEN HAAG (ANP) - Partijen in de Tweede Kamer reageren boos op mogelijk versoepelde stikstofregels voor Schiphol. Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) heeft volgens NRC de regels zo afgezwakt dat de luchthaven vorig jaar makkelijker een natuurvergunning kon krijgen, waardoor het aantal vluchten niet omlaag hoefde.

3 dagen geleden
Belastingambtenaren hebben 'ruime gelegenheid' om te lekken

DEN HAAG (ANP) - Bij de Belastingdienst bestaat een "ruime gelegenheid" om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën vorige week met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Het zicht op corruptie is "minimaal", onder meer omdat weinig wordt bijgehouden wie wat deelt.

3 dagen geleden
Twintig partijen doen mee aan Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Twintig partijen mogen meedoen aan de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. Hun aanmeldingen zijn maandag goedgekeurd door de Kiesraad.

3 dagen geleden
Minister wil regeling compensatie beroepsziekten verbeteren

DEN HAAG (ANP) - Het aantal slachtoffers van ernstige beroepsziekten dat zich meldt voor compensatie blijft achter bij de verwachtingen. Dat vindt demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken "zorgelijk". Ze wil de regeling onder meer makkelijker maken voor slachtoffers.

3 dagen geleden