Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van der Burg: nu genoeg plek voor Oekraïners maar veel meer nodig

Van der Burg: nu genoeg plek voor Oekraïners maar veel meer nodig

DEN HAAG (ANP) - Het aantal opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen zal nog veel verder uitgebreid moeten worden dan tot nu toe is gelukt. Momenteel worden ruim 3200 mensen opgevangen en zijn er ruim 8000 plekken. "Tegelijkertijd moeten we echt veel meer plekken gaan klaarzetten, want er gaan veel meer mensen komen", zegt staatssecretaris van Asiel Eric van der Burg.

Het kabinet ziet dat de stroom mensen uit Oekraïne richting het Westen "blijft toenemen". "Polen en de andere buurlanden zitten inmiddels ook wel aan de grenzen van wat mogelijk is", aldus Van der Burg. Hij heeft in Europees verband "heel veel contact" met die landen, en krijgt daar te horen dat ze de toeloop van vluchtelingen nog aankunnen. De mensen die doorreizen richting Duitsland en Nederland doen dat op eigen initiatief, en hun aantal zal verder toenemen.

De staatssecretaris noemt het "heel erg fijn" dat gemeenten tijdelijke opvang realiseren in bijvoorbeeld sporthallen, maar zegt dat er ook gezocht moet worden naar betere oplossingen. "Er wordt gekeken naar riviercruiseboten die op dit moment vrijstaan, er wordt gekeken naar hotels die leegstaan. Er wordt gekeken naar kantoorpanden die kunnen worden omgebouwd voor tijdelijke huisvesting." Uiteindelijk is het doel om zeker 50.000 opvangplekken te realiseren.

Sinds woensdagavond is er een centraal informatienummer waar gemeenten en hulpverleners dag en nacht mee kunnen bellen als ze op zoek zijn naar een opvangplek voor Oekraïense vluchtelingen. Gemeenten maken daar volgens Van der Burg gebruik van, al heeft hij geen cijfers over het aantal hulpverzoeken. Het kabinet spreekt vrijdag in de ministerraad over verdere ondersteuning voor de vluchtelingen, bijvoorbeeld door ze leefgeld te geven.

Meer uit Binnenland

25,5 jaar cel voor man achter 'vergismoord' Latumahina

AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank Amsterdam heeft de 43-jarige Noureddine H. veroordeeld tot 25,5 jaar cel voor de schietpartij die de Amsterdamse dj Djordy Latumahina op 8 oktober 2016 fataal werd en waarbij zijn vriendin blijvend letsel opliep. Volgens de rechtbank was H. de organisator van de schietpartij in Amsterdam-West.

1 uur geleden
20 verdachten jaar na rellen FC Twente - Hammarby IF voor rechter

ALMELO (ANP) - Het Openbaar Ministerie vervolgt twintig verdachten van de rellen na de wedstrijd van FC Twente tegen de Zweedse voetbalclub Hammarby IF. Ze staan op 8 en 9 juli terecht in de rechtbank in Almelo, kondigde het OM maandag aan.

3 uur geleden
Advocaat kroongetuige Marengo legt opnieuw verdediging neer

SCHIPHOL (ANP) - Advocaat Peter Schouten heeft kort na zijn aantreden opnieuw de verdediging van Marengo-kroongetuige Nabil B. neergelegd. Dat zei hij maandag tijdens een zitting van het hoger beroep van het liquidatieproces in de beveiligde rechtbank op Schiphol. Volgens de advocaat dwarsboomt het Openbaar Ministerie hem. "Ik kan mijn cliënt niet bieden waar hij recht op heeft."

4 uur geleden
Slachtoffer schietpartij Eindhoven overleden

EINDHOVEN (ANP) - De man die zondagavond zwaargewond raakte door een schietpartij op de Rode Kruislaan in Eindhoven, is aan zijn verwondingen overleden. Dat meldt de politie maandag. Twee verdachten zitten vast. De politie sluit nieuwe aanhoudingen niet uit.

6 uur geleden
Man (20) die werd overvaren in Kudelstaart overleden

KUDELSTAART (ANP) - De 20-jarige man uit De Lier die zondag werd overvaren op de Westeinderplassen aan de Kudelstaartseweg in Kudelstaart, is overleden aan zijn verwondingen. Dat meldt de politie maandagochtend. Zondag hield de politie de bestuurder van de boot aan, een 21-jarige man uit Aalsmeer. Hij zit maandagochtend nog vast.

6 uur geleden
Datalek legt e-mailadressen 60.000 mensen met studieschuld bloot

GRONINGEN (ANP) - Een ethische hacker kon korte tijd de e-mailadressen van 60.000 mensen met een studieschuld inzien door een datalek bij softwarebedrijf Survalyzer, dat voor de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) een enquête uitvoerde. Dit bevestigt DUO na berichtgeving van BNR.

7 uur geleden
Varkens krijgen nog steeds herhaaldelijk stroomstoten

AMSTERDAM (ANP) - Varkens krijgen tijdens transporten nog steeds herhaaldelijk stroomstoten toegediend. Dit gebeurt ook op gevoelige plekken zoals het hoofd, de nek, de rug en de flanken. Dit stelt Varkens in Nood. De dierenrechtenorganisatie heeft in mei dit jaar opnames gemaakt bij meerdere transporteurs. De organisatie doet aangifte van dierenmishandeling.

7 uur geleden