Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van der Burg: nog geen extra opvangcapaciteit voor minderjarigen

Van der Burg: nog geen extra opvangcapaciteit voor minderjarigen

DEN HAAG (ANP) - Er is nog altijd geen extra capaciteit voor de opvang van minderjarige vreemdelingen die in hun eentje naar Nederland zijn gekomen. Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) heeft in oktober alle provincies gevraagd om ten minste 25 eengezinswoningen te regelen waar deze zogenoemde amv's ondergebracht kunnen worden, maar dat heeft niks opgeleverd. "Het lukt niet", schrijft hij aan de Tweede Kamer.

Bij de opvang van alleenstaande minderjarige vreemdelingen is nog altijd sprake van "een zeer urgente situatie". Van der Burg ziet nog geen oplossing. Hij verlengt daarom een noodmaatregel voor jongeren die bijna 18 jaar worden. De organisaties die verantwoordelijk zijn voor de opvang, COA en Nidos, zoeken intussen verder naar meer capaciteit. "Dat kunnen zij echter niet alleen."

De opvang voor amv's die nog in de asielprocedure zitten, is helemaal vol. Ook als duidelijk is dat ze mogen blijven, lukt het niet om hen op de juiste manier onderdak te bieden. 150 van hen staan op een wachtlijst om door te stromen naar een plek bij de voogdijinstelling Nidos. Van der Burg hoopte dat de provincies zouden bijspringen met eengezinswoningen, maar zijn oproep heeft geen extra capaciteit opgeleverd.

Als noodmaatregel worden alleenstaande vreemdelingen die 17 jaar en 9 maanden oud zijn, opgevangen in de reguliere asielopvang. Die maatregel ging in op 1 november voor een periode van vier maanden. Sindsdien zijn 270 jonge mensen overgeplaatst. De maatregel wordt nu voor zes maanden verlengd.

Meer uit Binnenland

Deelnemers Pride Walk lopen route door Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam wordt de jaarlijkse Pride Walk gehouden. Met deze feestelijke demonstratie, die wordt gezien als de aftrap van de pride in Amsterdam, wordt elk jaar aandacht gevraagd voor gelijke rechten van lhbtiq+'ers wereldwijd.

1 uur geleden
Halsema wil investeringen in geestelijke gezondheidszorg

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema roept het kabinet op te investeren in de geestelijke gezondheidszorg. Ze zegt in een interview in De Telegraaf dat er verhoudingsgewijs meer geld gaat "naar yogamoeders met een lichte depressie, dan naar mensen met echt heel ernstige psychiatrische aandoeningen die dringend hulp nodig hebben".

1 uur geleden
Zwemmer overleden in Lathumse Plas bij Giesbeek

GIESBEEK (ANP) - In de Lathumse Plas bij het Gelderse Giesbeek is vrijdagavond een zwemmer overleden, meldt de brandweer. De hulpdiensten rukten rond 19.50 uur uit voor een vermist persoon in het water van de recreatieplas. Duikers van de brandweer voerden "een snelle redding" uit, maar de hulp kwam toch te laat.

8 uur geleden
Jonge bultrug gestrand bij Terschelling

ANNA PAULOWNA (ANP) - De bultrug die eerder deze week werd waargenomen in de Waddenzee, is daar vrijdag in de buurt van Terschelling gestrand. Dat meldt SOS Dolfijn. Volgens de stichting is de walvis niet in goede conditie.

10 uur geleden
Meer dan 41.500 wandelaars krijgen Vierdaagsekruisje

NIJMEGEN (ANP) - Op de laatste dag van de Nijmeegse Vierdaagse zijn 41.552 deelnemers gefinisht, zo laat de organisatie van het wandelevenement weten. Zij krijgen allen het felbegeerde Vierdaagsekruisje. Ondanks de hitte vielen vrijdag slechts 317 wandelaars uit.

11 uur geleden
Celstraf voor man die school Oisterwijk binnendrong

BREDA (ANP) - De rechtbank in Breda heeft vrijdag de 20-jarige Sofian T. veroordeeld tot een celstraf van 1,5 jaar, waarvan negen maanden voorwaardelijk, voor het dreigen met een terroristisch misdrijf tijdens het binnendringen van een basisschool in het Brabantse Oisterwijk. De rechtbank legt de man geen tbs met voorwaarden op, zoals door het Openbaar Ministerie wel was geëist.

13 uur geleden
Groninger opgepakt om maken 'bangalijst' en intimideren advocaat

GRONINGEN (ANP) - Een 26-jarige man uit Groningen is opgepakt voor het maken van een bangalijst. Hij deelde privégegevens en foto's van jonge vrouwen en plaatste daar seksuele berichten bij. Ook zou hij hebben geprobeerd een advocaat die slachtoffers bijstond onder druk te zetten, zodat zij haar werk zou stoppen.

13 uur geleden