Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van der Burg: nog geen extra opvangcapaciteit voor minderjarigen

Van der Burg: nog geen extra opvangcapaciteit voor minderjarigen

DEN HAAG (ANP) - Er is nog altijd geen extra capaciteit voor de opvang van minderjarige vreemdelingen die in hun eentje naar Nederland zijn gekomen. Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) heeft in oktober alle provincies gevraagd om ten minste 25 eengezinswoningen te regelen waar deze zogenoemde amv's ondergebracht kunnen worden, maar dat heeft niks opgeleverd. "Het lukt niet", schrijft hij aan de Tweede Kamer.

Bij de opvang van alleenstaande minderjarige vreemdelingen is nog altijd sprake van "een zeer urgente situatie". Van der Burg ziet nog geen oplossing. Hij verlengt daarom een noodmaatregel voor jongeren die bijna 18 jaar worden. De organisaties die verantwoordelijk zijn voor de opvang, COA en Nidos, zoeken intussen verder naar meer capaciteit. "Dat kunnen zij echter niet alleen."

De opvang voor amv's die nog in de asielprocedure zitten, is helemaal vol. Ook als duidelijk is dat ze mogen blijven, lukt het niet om hen op de juiste manier onderdak te bieden. 150 van hen staan op een wachtlijst om door te stromen naar een plek bij de voogdijinstelling Nidos. Van der Burg hoopte dat de provincies zouden bijspringen met eengezinswoningen, maar zijn oproep heeft geen extra capaciteit opgeleverd.

Als noodmaatregel worden alleenstaande vreemdelingen die 17 jaar en 9 maanden oud zijn, opgevangen in de reguliere asielopvang. Die maatregel ging in op 1 november voor een periode van vier maanden. Sindsdien zijn 270 jonge mensen overgeplaatst. De maatregel wordt nu voor zes maanden verlengd.

Meer uit Binnenland

Jonge Brabantse boeren en tuinders zoeken steun bij provincie

DEN BOSCH (ANP) - Jonge boeren en tuinders in Noord-Brabant vragen de provincie om steun zodat ze de komende jaren kunnen blijven 'boeren'. Het Brabants Agrarisch Jongeren Kontakt (BAJK) overhandigde vrijdag een groot aantal handreikingen aan Provinciale Staten "om samen de toekomst te bepalen". De jonge agrariërs staan voor uitdagingen en vrezen dat hun voortbestaan door onder meer klimaatverandering en strenge regels in het gedrang komt.

24 minuten geleden
Twee Nederlanders lichtgewond door ongeval Mallorca

DEN HAAG (ANP) - Bij het ongeval op Mallorca zijn twee Nederlanders lichtgewond geraakt, meldt de ANWB Alarmcentrale. Die heeft hulpverzoeken ontvangen van de twee, zegt een woordvoerster. Op het Spaanse eiland stortte donderdagavond een deel van een restaurant en club in. Daarbij vielen zeker vier doden.

44 minuten geleden
Derde blauwtongvaccin beschikbaar, per direct 2 miljoen doses

DEN HAAG (ANP) - Er komt een derde vaccin beschikbaar waarmee houders van koeien en schapen hun dieren kunnen inenten tegen blauwtong. Per direct zijn 2 miljoen doses beschikbaar voor de Nederlandse markt, meldt demissionair landbouwminister Piet Adema vrijdag.

4 uur geleden
Nederlandse generaal neemt bevel over van NAVO-missie in Irak

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse luitenant-generaal Cas Schreurs neemt vrijdag het bevel over van de NAVO-missie in Irak. Die moet de veiligheidssector van het land versterken en is actief in en rond de hoofdstad Bagdad. Het is geen gevechtsmissie, maar geeft trainingen en advies.

7 uur geleden
Bovenleiding van spoor bij Lage Zwaluwe hersteld

UTRECHT (ANP) - De treinen op het traject langs Lage Zwaluwe kunnen weer rijden. Door een kapotte bovenleiding bij Lage Zwaluwe was sinds de ochtend geen treinverkeer mogelijk tussen Dordrecht en Breda en Dordrecht en Roosendaal. Maar die "functioneert weer naar behoren", meldt ProRail.

9 uur geleden
Deel treinverkeer bij Lage Zwaluwe weer op gang

UTRECHT (ANP) - Een deel van de treinen op het traject langs Lage Zwaluwe rijdt weer. Door een kapotte bovenleiding bij Lage Zwaluwe was sinds de ochtend geen treinverkeer mogelijk tussen Dordrecht en Breda en Dordrecht en Roosendaal.

12 uur geleden
Bedrijf gehackt dat onder meer belastingaanslagen verstuurt

AMERSFOORT (ANP) - Cybercriminelen hebben mogelijk gegevens van burgers in handen gekregen door de systemen van AddComm te hacken, een bedrijf dat onder meer voor gemeenten en waterschappen de communicatie met inwoners en bedrijven verzorgt. De hackers hebben systemen versleuteld en data ontvreemd, meldt AddComm op zijn website.

13 uur geleden