Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van der Burg moet asielaanvragen van Palestijnen gewoon behandelen

Van der Burg moet asielaanvragen van Palestijnen gewoon behandelen

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Justitie en Veiligheid) moet de aanvragen van asielzoekers uit de Palestijnse gebieden gewoon in behandeling nemen. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald. In december besloot Van der Burg dat de aanvragen tijdelijk bevroren zouden worden, maar volgens de Raad van State heeft hij zijn besluit niet goed gemotiveerd, omdat hij zich niet baseerde op de meest actuele informatie.

Op 19 december kondigde Van der Burg aan dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) zes maanden lang geen besluiten zou nemen over aanvragen van Palestijnse asielzoekers. Ook zouden Palestijnse asielzoekers die eventueel al uitgeprocedeerd zijn en terug zouden moeten, voorlopig niet worden teruggestuurd.

Aanleiding voor het besluit waren de Israëlische aanvallen op de Gazastrook als reactie op de terroristische aanval van Hamas op Israël in oktober. Volgens de staatssecretaris was de veiligheidssituatie in de Palestijnse gebieden op dat moment onzeker en was het onduidelijk hoe deze zich verder zou ontwikkelen.

Onveilig

Enkele asielzoekers uit Gaza die in Nederland asiel hadden aangevraagd, maakten bezwaar tegen dat besluit. Ze vinden dat de situatie daar niet onzeker is, maar onveilig en bovendien niet tijdelijk. Daarom zou de staatssecretaris gewoon binnen de normale termijn over de asielaanvragen moeten beslissen. De kans is groot dat dit vervolgens leidt tot een verblijfsstatus vanwege de oorlog daar.

De Raad van State is het ermee eens dat de informatie waarop Van der Burg zijn besluit baseerde, "niet meer actueel genoeg" was. Hij heeft de ontwikkelingen die van begin november tot 19 december plaatsvonden in Gaza, zowel de gevechten als de verslechterende humanitaire situatie, niet voldoende meegenomen.

Tientallen aanvragen

Het gaat in totaal om enkele tientallen Palestijnse asielzoekers, van wie de IND nu de aanvragen moet gaan beoordelen. Overigens heeft de IND een enorme achterstand in de afhandeling van de aanvragen.

Meer uit Politiek

Premier Schoof: boycot Hongaarse EU-vergadering per keer bekijken

LUXEMBURG (ANP) - De Nederlandse premier Dick Schoof wil per gelegenheid bekijken of Nederland EU-vergaderingen gaat boycotten die Hongarije organiseert.

4 uur geleden
Minister Heinen van Financiën in Brussel: Nederland blijft streng

BRUSSEL (ANP) - De nieuwe Nederlandse regering blijft in Brussel op begrotingsdiscipline hameren. Dat heeft minister Eelco Heinen van Financiën in Brussel gezegd.

6 uur geleden
NSC-Kamerlid Hertzberger: 'groot ongemak' bij coalitie met PVV

DEN HAAG (ANP) - NSC-Kamerlid Rosanne Hertzberger voelt "groot ongemak" bij de samenwerking met de PVV, schrijft ze op LinkedIn. Ze zegt daarbij ook dat ze niet de enige is in haar partij die hier zo over denkt. Ze verdedigt de keuze om met de partij van Geert Wilders in een coalitie te stappen. Maar meteen in de eerste week van het nieuwe kabinet waren volgens Hertzberger ook de "lelijke kanten van deze samenwerking" te zien.

9 uur geleden
Kamerleden pleiten voor noodvisums voor journalisten Moscow Times

DEN HAAG (ANP) - De journalisten van de Moscow Times moeten noodvisums krijgen nu de kritische onlinekrant als "ongewenste organisatie" is aangemerkt door de Russische autoriteiten, vinden Kamerleden van D66, VVD, CDA, SP, PvdD en Volt. Zij hebben hier Kamervragen over gesteld aan de ministers Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) en Marjolein Faber (Asiel en Migratie).

10 uur geleden
Eurocommissaris Hoekstra krijgt uitbreiding van zijn taak

BRUSSEL (ANP) - Eurocommissaris Wopke Hoekstra krijgt er tijdelijk een taak bij. De portefeuille 'Transport' wordt toegevoegd aan zijn functie als Klimaatcommissaris. Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft dat beslist omdat de Eurocommissaris voor Transport, Adina Valean, met haar taak stopt.

14 uur geleden
Minister Wiersma van Landbouw begint charmeoffensief in Brussel

BRUSSEL (ANP) - Minister Femke Marije Wiersma van Landbouw begint met een "charmeoffensief" in Brussel, heeft ze gezegd bij aankomst van haar eerste vergadering met haar collega-ministers van Landbouw uit de 27 EU-lidstaten.

16 uur geleden
Adema: gepolst door Van der Plas om opnieuw minister te worden

AMERSFOORT (ANP) - Oud-landbouwminister Piet Adema (ChristenUnie) zegt dat hij door BBB-leider Caroline van der Plas "informeel gepolst" is om opnieuw minister te worden. Dat was wel al voor de Tweede Kamerverkiezingen, geeft Adema aan in een interview in het Nederlands Dagblad.

19 uur geleden