Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van der Burg kan jongste asielmaatregelen nu doorvoeren

Van der Burg kan jongste asielmaatregelen nu doorvoeren

DEN HAAG (ANP) - De ingrepen in het asielbeleid die staatssecretaris Eric van der Burg woensdag aankondigde, kan hij per direct invoeren. Hij heeft voor de maatregelen om de druk op asielzoekerscentra en in het bijzonder het aanmeldcentrum in Ter Apel te verlichten, officieel zelfs geen groen licht van de Tweede Kamer nodig. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Justitie.

Van der Burg kondigde in zijn Kamerbrief woensdag aan dat asielzoekers "desnoods ongevraagd" naar opvanglocaties kunnen worden gebracht waar eigenlijk beperkingen gelden. Van der Burg roept gemeenten nogmaals op om geen restricties te hanteren. Als ze dat blijven doen, zullen in "het uiterste geval" toch asielzoekers worden geplaatst in de opvanglocaties waarin gemeenten bijvoorbeeld alleen maar vrouwen en kinderen willen opvangen. Asielzoekers kunnen ook "desnoods ongevraagd" in hotels worden ondergebracht.

Ook kondigde de bewindsman aan dat het COA "de komende dagen" een plan moet hebben "om statushouders uit te kunnen plaatsen". Vluchtelingen die een verblijfsstatus hebben, moeten eigenlijk uit de opvanglocaties om te integreren in de maatschappij. Maar door het grote tekort aan woningen, lukt dit meestal niet. Statushouders blijven dan toch op een opvanglocatie, waar ze een plek bezet houden waar een nieuwe asielzoeker opgevangen had kunnen worden. Als het nodig is, worden statushouders in hotels ondergebracht.

Verder zal de politie meer mensen inzetten zodat asielzoekers die zich in Ter Apel melden sneller geïdentificeerd en geregistreerd kunnen worden. In eerste instantie komt die uitbreiding van de politie zelf, maar vanaf de zomer zal ook door externen worden bijgesprongen. Om extreme drukte in Ter Apel - met buitenslapers als gevolg - te voorkomen, wordt de crisisnoodopvang in de Expo Hal in Assen bovendien vervangen door een 'wachtkamer'. Nieuwe asielzoekers die niet in Ter Apel terechtkunnen, worden dan in de Drentse hoofdstad geregistreerd.

Meer uit Politiek

Schmit lijsttrekker sociaaldemocraten bij Europese verkiezingen

ROME (ANP/DPA) - De sociaaldemocraten hebben Nicolas Schmit zaterdag officieel gepresenteerd als hun lijsttrekker voor de Europese verkiezingen in juni. De Luxemburgse EU-commissaris voor Werkgelegenheid en Sociale Rechten werd zaterdag met grote meerderheid gekozen. Vijf jaar geleden trok PvdA'er Frans Timmermans de linkse kar in de EU.

1 dag geleden
Van der Burg zoekt extra opvangplekken asielzoekers in hotels

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (asiel) wil in verband met de aanhoudende krapte in de opvang 3500 plekken in hotels vinden om vreemdelingen te plaatsen. Eerst zullen daar asielzoekers komen en zodra het mogelijk is, komen hier statushouders voor in de plaats, schrijft hij in een Kamerbrief. De plaatsingen worden gedaan met instemming van de betrokken gemeenten.

2 dagen geleden
Nederland en Brazilië gaan nauwer samenwerken tegen drugssmokkel

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse douane gaat nauwer samenwerken met die van Brazilië in de strijd tegen drugssmokkel. De diensten gaan bijvoorbeeld scanbeelden die zij maken van containers naast elkaar leggen om te zien of er wellicht stiekem iets is ingestopt. Staatssecretaris Aukje de Vries (Toeslagen en Douane) heeft daar afspraken over gemaakt met haar Braziliaanse ambtgenoot Adriana Gomes Rêgo.

2 dagen geleden
Defensie vindt alsnog rapport mogelijk oorlogsmisdrijf in Uruzgan

DEN HAAG (ANP) - In het archief van het ministerie van Defensie is alsnog het rapport opgedoken waarin melding wordt gemaakt van een mogelijk oorlogsmisdrijf door Australische militairen in Afghanistan. In oktober meldde het ministerie nog aan de Kamer dat de zoektocht vruchteloos was geweest nadat meer dan een miljoen bestanden waren doorzocht.

2 dagen geleden
LTO: overheid moet dierwaardige veehouderij financieel stimuleren

DEN HAAG (ANP) - De overheid moet de transitie naar diervriendelijkere veehouderij financieel stimuleren en zorgen dat de vergunningen van de grond komen. Dat zegt boerenbelangenorganisatie LTO op de plannen van demissionair landbouwminister Piet Adema om de veehouderij diervriendelijker te maken. In de plannen van Adema gaat het volgens LTO te weinig over de randvoorwaarden om die transitie te kunnen maken. "Dit is niet een vraagstuk voor de boer alleen."

2 dagen geleden
Putters praat ook volgende week verder met partijen op rechts

DEN HAAG (ANP) - Informateur Kim Putters blijft ook volgende week nog proberen de partijen die een rechts kabinet mogelijk kunnen maken op één lijn te krijgen. Zijn eerstvolgende gesprekken zullen zijn met de leiders van PVV, NSC, VVD en BBB, kondigde hij vrijdag aan. Maar het ziet er nog altijd niet naar uit dat die partijen bereid zijn de stellingen te verlaten die zijn betrokken in het debat over het eindverslag van Putters' voorganger, Ronald Plasterk.

2 dagen geleden
Dierenbescherming teleurgesteld in plannen Adema

DEN HAAG (ANP) - De Dierenbescherming vindt dat demissionair landbouwminister Piet Adema een dierwaardiger veehouderij niet echt dichterbij heeft gebracht. Adema kwam vrijdag met een aantal maatregelen, bijvoorbeeld dat kippen voor 2030 meer ruimte moeten krijgen en dat boeren hun varkens en koeien beter moeten verzorgen. Maar dat is slechts "laaghangend fruit", zegt de Dierenbescherming. "Echte veranderingen worden doorgeschoven naar een volgend kabinet."

2 dagen geleden