Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van der Burg: kabinet wil migratieafspraken juist snel invoeren

Van der Burg: kabinet wil migratieafspraken juist snel invoeren

LUXEMBURG (ANP) - Nederland zal zich volledig committeren aan de afspraken uit het Europese migratiepact, zegt demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) in Luxemburg. Het nieuwe kabinet wil zelfs eerder meer harde Europese afspraken over het terugdringen van asielzoekers dan minder, stelt hij voor de vergadering van Europese ministers van Binnenlandse Zaken, waar asiel en migratie onder vallen.

In een aantal landen leven zorgen dat Nederland met een nieuw kabinet met de PVV in het rijtje geplaatst moet worden van landen als Hongarije en Polen, die de Europese migratieregels niet zien zitten. Van der Burg snapt dat ze dat zeggen, "maar dan interpreteren ze de Nederlandse situatie niet goed".

Coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB "willen juist dat het pact zo snel mogelijk wordt ingevoerd. Die vinden het pact niet voldoende". PVV-leider Geert Wilders heeft een warme band met Hongarije.

Grenskantoren

Het Europese migratiepact bevat onder meer nieuwe regels voor de opvang, verdeling en het terugsturen van migranten. Er is onder meer afgesproken dat asielzoekers met weinig kans op asiel aan de buitengrenzen van Europa in detentiecentra worden ondergebracht. Daarnaast worden alle EU-landen verplicht om asielzoekers over te nemen van overbelaste aankomstlanden, of op zijn minst mee te betalen aan hun opvang.

Donderdag bespreken de ministers in Luxemburg het invoeringsplan van de Europese Commissie. Alle lidstaten moet in december hun nationale invoeringsplan bij de commissie inleveren. Daarin moeten zij aangeven hoe zij uiterlijk 11 juni 2026 alle regels en voorzieningen, zoals grenskantoren en detentiecentra, hebben geregeld.

Doorreizen

Van der Burg vindt dat de Europese Commissie ervoor moet zorgen dat vooral ook de landen "die wat kritischer kijken naar het pact" op tijd klaar zijn. "Daar moet de commissie bovenop zitten."

Landen die treuzelen of achterblijven, moeten door de commissie achter de vodden worden gezeten, vindt Van der Burg. "Het kan niet zo zijn dat mensen straks zeggen dat ze die gesloten centra niet hebben, of dat er onvoldoende mensen zijn om de registratie aan de buitengrens goed te regelen."

Naast het opvangen van kansarme asielzoekers in detentiecentra is in het pact ook afgesproken dat alle mensen die een EU-lidstaat binnenkomen daar worden geregistreerd. Nu gebeurt dat vaak niet, waardoor asielzoekers makkelijk naar andere EU-landen kunnen doorreizen om daar asiel aan te vragen.

Meer uit Politiek

GroenLinks en PvdA voor gezamenlijke fractie Amsterdam per 2026

AMSTERDAM (ANP) - GroenLinks (GL) en de Partij van de Arbeid (PvdA) in Amsterdam willen na de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 gezamenlijk verder in één fractie in de raad. De leden van beide partijen hebben via een digitale peiling "met een grote meerderheid hun enthousiasme uitgesproken voor verregaande samenwerking", aldus de Amsterdamse PvdA. Het definitieve besluit volgt in september via een referendum.

1 dag geleden
Minister Veldkamp stelt Jordanië gerust na rel over tweet Wilders

DEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) heeft tegenover zijn Jordaanse collega benadrukt dat het Nederland nog steeds achter de tweestatenoplossing staat, waarbij een veilig Israël en levensvatbare Palestijnse staat in vrede naast elkaar bestaan. Hij hoopt zo een diplomatieke rel met het bevriende land snel de kop in te drukken.

1 dag geleden
Kamerleden: computerstoring laat zien dat weerbaarheid beter moet

DEN HAAG (ANP) - De computerstoring vrijdag in Nederland en andere landen legt een kwetsbaarheid bloot waar de overheid meer tegen moet doen, vinden verschillende Kamerleden. "We moeten toe naar een samenleving waarin de ziekenhuizen spoedeisende hulp kunnen aanbieden, bussen kunnen blijven rijden en vliegtuigen blijven vliegen op het moment dat de systemen uitvallen", vindt Jesse Six Dijkstra (NSC). Kamerleden van VVD en GroenLinks-PvdA pleiten ook voor maatregelen om de weerbaarheid te vergroten.

1 dag geleden
Europese Commissie: EU-landen moeten internet beter beveiligen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft geen last van de wereldwijde internetstoring, zegt een woordvoerder tegen het ANP. Het is wel van "cruciaal belang" dat de EU-lidstaten hun internetbeveiligingscapaciteit vergroten. Ook vindt de Commissie dat de EU-landen hun inwoners bewuster moeten maken van het belang van internetbeveiliging.

1 dag geleden
Veldkamp belt collega Jordanië na diplomatieke rel om tweet Wilders

DEN HAAG (ANP) - Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp belt later vrijdag met zijn Jordaanse evenknie naar aanleiding van een tweet van PVV-leider Geert Wilders. Dat zei de minister in het NOS Radio 1 Journaal.

1 dag geleden
BuZa heeft last van storing, geen hinder bij andere ministeries

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft last van de wereldwijde computerstoring, bevestigt een woordvoerster na een rondgang door het ANP. Waar het departement precies last van heeft, kon ze nog niet zeggen.

1 dag geleden
Diverse Europese landen willen migratiedeal zoals met Albanië

WOODSTOCK (ANP) - Verschillende Europese landen voelen voor vergelijkbare migratie-overeenkomsten zoals Italië die heeft gesloten met Albanië. Premier Dick Schoof zei na afloop van de top van de Europese Politieke Gemeenschap dat het hem op de top was opgevallen dat ook Albanië duidelijk had aangegeven deze constructie te willen.

2 dagen geleden