
Van der Burg heeft gemeente voor gesloten opvang asielzoekers
DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) is "nagenoeg" rond met een gemeente die een gesloten locatie voor kansarme asielzoekers binnen haar grenzen wil hebben. Nederland moet over twee jaar zo'n gesloten locatie hebben, zo is afgesproken in het Europees migratiepact. Jarenlang zochten Van der Burg en zijn voorgangers tevergeefs naar een tweede aanmeldcentrum naast Ter Apel en naar speciale opvanglocaties voor overlastgevende asielzoekers.
Kansarme asielzoekers zijn asielzoekers die vrijwel geen kans maken op asiel. Zij komen vrijwel altijd uit landen die als veilig worden beschouwd, zoals Marokko en Tunesië, volgen een versnelde asielprocedure en krijgen versoberde opvang. Zo ontvangen ze geen eet- en leefgeld, maar maaltijden en verzorgingsproducten. Ook moeten ze zich dagelijks melden, zodat ze direct beschikbaar zijn voor het asiel- en vertrekproces. De bedoeling is Nederland zo minder aantrekkelijk te maken voor deze doelgroep.
Het woord "gesloten" is het toverwoord gebleken om de betreffende gemeente bereid te vinden om akkoord te gaan met een gesloten locatie, zei Van der Burg in een debat met de Tweede Kamer. Nu willen gemeenten deze groep, die vaak overlast in de buurt geeft, niet huisvesten. Maar als de asielzoekers niet naar buiten mogen, willen zelfs meerdere gemeenten deze groep onderdak bieden, zei Van der Burg.
'Trieste constatering'
"Dan is het werkgelegenheid, dan is het een bijdrage leveren aan de asielopvang", zonder overlastproblematiek, zei de bewindsman.
Een "trieste constatering", zei Kati Piri (GroenLinks-PvdA). "Gevangenissen zijn prima, maar het gewoon opvangen van mensen die vluchten voor oorlog is te veel gevraagd."
De betreffende gemeente treft geen blaam, zei Van der Burg. "De gemeente waarover het gaat, doet op het gebied van reguliere asielopvang veel meer dan zij zou moeten doen. Als iedere gemeente in de buurt kwam van deze gemeente hadden we geen opvangprobleem." Van der Burg noemde de naam van de gemeente niet.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - NSC-Kamerlid Agnes Joseph blijft erbij: het NSC-plan om deelnemers van pensioenfondsen inspraak te geven kan gewoon worden uitgevoerd. Woensdag kreeg ze voor de zoveelste keer kritiek op haar plan, wederom van haar 'eigen' minister Eddy van Hijum (NSC, Sociale Zaken). Eerder kreeg ze al verzengende oordelen van onder meer de Raad van State, de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank.
4 uur geledenHILVERSUM (ANP) - De Hilversumse wethouder Bart Heller die afgelopen maart zijn ontslag indiende vanwege een conflict over zijn standpunt over Gaza, is opnieuw benoemd als wethouder (GroenLinks). Het conflict ging over een reactie van Heller op een verzoek om steun te betuigen aan een Israëlische familie van wie een moeder en twee kinderen werden ontvoerd en dit niet overleefden.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Israëlische ambassadeur in Nederland Modi Ephraim zegt "diep geschokt" te zijn door de oproep van Femke Halsema eerder op de dag. De burgemeester van Amsterdam riep het kabinet op om Israël tot de orde te roepen en "de gruwelijkheid van de mensenrechtenschendingen" te veroordelen.
6 uur geledenHAARLEM (ANP) - Noord-Holland verhoogt de provinciale motorrijtuigenbelasting volgend jaar met 4,7 procentpunt. Het dagelijks provinciebestuur heeft daartoe besloten om de inkomsten en (stijgende) uitgaven in evenwicht te brengen.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Economieminister Dirk Beljaarts heeft goede hoop dat alsnog geld kan worden vrijgemaakt voor een AI-faciliteit waar Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen nieuwe toepassingen van kunstmatige intelligentie kunnen ontwikkelen en testen. In een Kamerdebat over het concurrentievermogen van Europa zei de PVV-bewindsman "dat de vooruitzichten gunstig zijn".
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Dat het Binnenhof aan renovatie toe is, vindt ook milieuorganisatie Mobilisation for the Environment. De organisatie is echter klaar met "geitenpaadjes" die de overheid volgens haar gebruikt om onder de eigen stikstofregels uit te komen. "Als het Rijk een loopje kan nemen met de wet, wordt van de rechtsstaat gevaarlijke satire gemaakt", stelde jurist Valentijn Wösten voor de rechtbank in Den Haag.
9 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft in een toespraak in de gemeenteraad gezegd dat het kabinet Israël tot de orde moet roepen. "Het Nederlandse kabinet zegt een streep in het zand te trekken. Dat is enkel betekenisvol als het tot praktische daadkracht leidt: de Israëlische regering tot de orde wordt geroepen en vrede wordt afgedwongen."
10 uur geleden