
Van der Burg geïrriteerd over weigeren asielzoekers Italië
DEN HAAG (ANP) - De circa zevenhonderd asielzoekers die niet naar Italië mogen worden teruggestuurd, omvatten bijna de helft van de asielzoekers die op basis van Europese regels (de Dublinverordening) buiten Nederland de asielprocedure zouden moeten doorlopen. Dat schrijft staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) aan de Tweede Kamer. Hij vindt dat Italië zich aan de Dublinverordening moet houden. Daarnaast verwacht het kabinet dat de Europese Commissie de naleving van de Dublinregels handhaaft, "als hoedster van de Europese verdragen", schrijft Van der Burg.
De staatssecretaris schrijft dit in reactie op een recent vonnis van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in twee zaken. Daarin oordeelde de hoogste bestuursrechter dat Nederland nu geen asielzoekers naar Italië mag terugsturen. Op basis van de Dublinverordening zou dat wel moeten. Omdat de Italiaanse autoriteiten geen opvang bieden aan deze zogenoemde ‘Dublinclaimanten’, is terugsturen in strijd met de mensenrechten, zo vonniste de Raad van State.
De uitspraak van de Raad heeft gevolgen voor honderden asielzoekers die via Italië naar Nederland zijn gekomen om hier asiel aan te vragen, zo heeft Van der Burg in kaart laten brengen. "De consequentie is dat deze personen langer in de opvang van het COA zullen verblijven", schrijft de staatssecretaris. Hij doelt op asielzoekerscentra van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Die zitten overvol.
Zorgen
Het is niet duidelijk hoe lang Italië geen Dublinclaimanten terugneemt. Van der Burg maakt zich zorgen over het eenzijdig opschorten van de Dublinsamenwerking door Italië, schrijft hij. "Zonder de bijzondere migratiesituatie van Italië te willen nuanceren, mag ook van dat land worden verwacht dat zij haar internationale verplichtingen jegens asielzoekers en Europese afspraken nakomt, waar nodig geholpen door de agentschappen van de Unie."
Eind vorig jaar hebben de Italiaanse autoriteiten laten weten dat het overdragen van asielzoekers op grond van de Dublinverordening tijdelijk moet worden opgeschort, omdat er een gebrek aan opvangfaciliteiten is.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid in de Tweede Kamer wil af van de nationale CO2-heffing voor de industrie. Een voorstel daartoe van het CDA werd eerder weggestemd, mede doordat de VVD tegen was. Maar de liberalen maken nu een draai, bevestigt Kamerlid Peter de Groot na een bericht van De Telegraaf.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De PVV wil de spreidingswet intrekken door middel van een voorstel om de asielnoodmaatregelenwet te wijzigen. De wet wordt donderdag behandeld in de Tweede Kamer. Ook coalitiepartij BBB heeft vier amendementen aangekondigd om de wet aan te passen.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Mariëlle Paul (basisonderwijs) wil de leerplichtige leeftijd verlagen van 5 naar 4 jaar. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft ze dat er nog veel moet gebeuren om dat mogelijk te maken.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders is onder de indruk van de speech die de Oekraïense president Volodymyr Zelensky dinsdag hield in de Tweede Kamer. Zelensky maakte volgens Wilders goed de impact duidelijk van de onophoudelijke Russische raket- en droneaanvallen. "Dus indrukwekkend", aldus de leider van de grootste fractie in de Kamer.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - President Volodymyr Zelensky heeft in een toespraak tot leden van de Eerste en Tweede Kamer opgeroepen tot hardere sancties tegen Rusland. Hij wil dat de oliekraan uit Rusland verder wordt dichtgedraaid en het land helemaal wordt afgesloten van het banksysteem.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerleden zijn massaal op de toespraak van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky afgekomen. Ook bij de grootste fractie, die van de PVV, zaten de bankjes nagenoeg vol. De partij van Geert Wilders is doorgaans erg kritisch op de Nederlandse steun voor Oekraïne in de slepende oorlog met Rusland. D66-leider Rob Jetten ontbrak wegens privéomstandigheden.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Femke Wiersma (Landbouw, BBB) wil in stappen naar strengere regels voor het welzijn van dieren in de veehouderij. In 2040 moeten dieren in stallen leven waar ze hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen. Koeien gaan bijvoorbeeld vaker naar buiten, biggen blijven langer bij het moedervarken en kippen krijgen meer ruimte.
15 uur geleden