Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van der Burg geïrriteerd over weigeren asielzoekers Italië

Van der Burg geïrriteerd over weigeren asielzoekers Italië

DEN HAAG (ANP) - De circa zevenhonderd asielzoekers die niet naar Italië mogen worden teruggestuurd, omvatten bijna de helft van de asielzoekers die op basis van Europese regels (de Dublinverordening) buiten Nederland de asielprocedure zouden moeten doorlopen. Dat schrijft staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) aan de Tweede Kamer. Hij vindt dat Italië zich aan de Dublinverordening moet houden. Daarnaast verwacht het kabinet dat de Europese Commissie de naleving van de Dublinregels handhaaft, "als hoedster van de Europese verdragen", schrijft Van der Burg.

De staatssecretaris schrijft dit in reactie op een recent vonnis van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in twee zaken. Daarin oordeelde de hoogste bestuursrechter dat Nederland nu geen asielzoekers naar Italië mag terugsturen. Op basis van de Dublinverordening zou dat wel moeten. Omdat de Italiaanse autoriteiten geen opvang bieden aan deze zogenoemde ‘Dublinclaimanten’, is terugsturen in strijd met de mensenrechten, zo vonniste de Raad van State.

De uitspraak van de Raad heeft gevolgen voor honderden asielzoekers die via Italië naar Nederland zijn gekomen om hier asiel aan te vragen, zo heeft Van der Burg in kaart laten brengen. "De consequentie is dat deze personen langer in de opvang van het COA zullen verblijven", schrijft de staatssecretaris. Hij doelt op asielzoekerscentra van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Die zitten overvol.

Zorgen

Het is niet duidelijk hoe lang Italië geen Dublinclaimanten terugneemt. Van der Burg maakt zich zorgen over het eenzijdig opschorten van de Dublinsamenwerking door Italië, schrijft hij. "Zonder de bijzondere migratiesituatie van Italië te willen nuanceren, mag ook van dat land worden verwacht dat zij haar internationale verplichtingen jegens asielzoekers en Europese afspraken nakomt, waar nodig geholpen door de agentschappen van de Unie."

Eind vorig jaar hebben de Italiaanse autoriteiten laten weten dat het overdragen van asielzoekers op grond van de Dublinverordening tijdelijk moet worden opgeschort, omdat er een gebrek aan opvangfaciliteiten is.

Meer uit Politiek

Politiek mag wensdenken, zegt Van der Plas na kritiek op akkoord

DEN HAAG (ANP) - Caroline van der Plas wijst de kritiek van de hand dat in het hoofdlijnenakkoord plannen zitten waarvan de haalbaarheid onzeker is. Andere partijen hebben bijvoorbeeld twijfels bij het voornemen van de nieuwe coalitie om een uitzonderingspositie (opt-out) te bedingen in de Europese Unie op migratiebeleid. "Wat is er mis met wensdenken zolang je denkt dat die wens gaat lukken?", zegt de BBB-leider te gast bij Buitenhof.

8 uur geleden
Remkes vindt dat Plasterk geen premier moet worden

DEN HAAG (ANP) - VVD-prominent en oud-informateur Johan Remkes vindt dat Ronald Plasterk geen premier moet worden. Zaterdag publiceerde NRC wederom over mogelijke misstanden rondom een patentaanvraag door Plasterk voor kankervaccins, die hem financieel en juridisch in problemen kunnen brengen. "Als daar inderdaad stevige verwijten te maken zijn, dan wordt het wel een hele lastige. Ik zou zelf mijn conclusies trekken", zei Remkes bij WNL op Zondag.

9 uur geleden
Advocaat doet aangifte tegen Plasterk om valsheid in geschrifte

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse advocaat Henri Sarolea heeft afgelopen donderdag aangifte gedaan tegen Ronald Plasterk, die in beeld zou zijn om premier te worden. De advocaat bevestigt dat na berichtgeving van NRC. Volgens Sarolea heeft de wetenschapper en oud-PvdA-bewindsman zich schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte en overtreding van de Wet op de economische delicten.

23 uur geleden
Scenario's moeten sluiting universiteiten om protesten voorkomen

DEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf heeft scenario's klaarliggen om te voorkomen dat universiteiten moeten sluiten als pro-Palestijnse protesten weer uit de hand lopen. De woordvoerder van de demissionair bewindsman bevestigt dat na berichtgeving van het AD en Het Parool. De universiteiten en de politie zijn ook betrokken.

1 dag geleden
Jetten waarschuwt voor 'bezuinigingsblunder' in het onderwijs

ROTTERDAM (ANP) - PVV, VVD, NSC en BBB begaan een blunder als ze inderdaad gaan bezuinigingen op onderwijs, waarschuwt D66-leider Rob Jetten tijdens een campagnebijeenkomst in poppodium Annabel in Rotterdam. "Doe het niet", zegt hij tegen de nieuwe coalitiepartijen over "de allergrootste onderwijsbezuiniging van deze eeuw".

1 dag geleden
Yesilgöz vindt excuses aan programmamaker Tim Hofman niet nodig

DEN HAAG (ANP) - Dilan Yesilgöz vindt het niet nodig om excuses aan te bieden aan Tim Hofman. Dat zei de demissionair minister van Justitie en Veiligheid vrijdagavond in het tv-programma Vandaag Inside.

2 dagen geleden
Van der Burg past regels sobere opvanglocatie Ter Apel aan

DEN HAAG (ANP) - De regels om kansloze asielzoekers te plaatsen in een sobere opvanglocatie in Ter Apel worden aangepast. Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) was door een rechterlijke uitspraak gedwongen om zijn beleid aan te passen.

2 dagen geleden