Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van der Burg: geen sprake van ophalen Oekraïense vluchtelingen

Van der Burg: geen sprake van ophalen Oekraïense vluchtelingen

DEN HAAG (ANP) - Nederland gaat voorlopig geen Oekraïense vluchtelingen ophalen uit het oosten van Europa. "Herverdeling van vluchtelingen is op dit moment niet aan de orde", zei staatssecretaris van Asiel Eric van der Burg in de Tweede Kamer. Dat zal pas gebeuren als de landen waar de vluchtelingen nu verblijven om hulp vragen.

Nederland zal de buurlanden van Oekraïne "ondersteunen waar ze ondersteuning nodig hebben", zei de staatssecretaris op vragen van GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger. Volgens hem zeggen landen als Polen, Hongarije en Moldavië "dat ze de klus kunnen klaren", en komt dat uit een "diepgeworteld gevoel" dat ze een nauwe band hebben met de Oekraïners en hen moeten helpen. Hij prees de "onwaarschijnlijk grote prestatie" die die landen leveren.

"Er speelt natuurlijk ook een politieke component mee dat deze landen in het verleden niet voor herverdeling waren, omdat ze aangaven: wij willen niet dat mensen uit in dit geval Zuid-Europa naar ons toe komen. Dat maakt het ook nu wat lastiger om de omgekeerde boodschap wél te doen", zei Van der Burg.

Grenzen

De bewindsman zei desgevraagd vooralsnog ook geen groepen op te halen waarvan berichten naar buiten komen dat ze ongelijk worden behandeld in de landen rond Oekraïne. Het gaat bijvoorbeeld om mensen die in Oekraïne verbleven zonder een paspoort van het land, of lhbti'ers. Als ze op eigen kracht naar Nederland komen, worden ze hier volgens hem opgevangen en behandeld als iedere andere Oekraïense vluchteling.

Verder wilde Van der Burg geen eindgetal geven voor het maximum aantal vluchtelingen dat Nederland zou kunnen opvangen, iets dat JA21 graag wil weten. Vooralsnog worden 50.000 opvangplekken gereedgemaakt, maar als er meer vluchtelingen komen "zullen we gewoon aan de bak moeten". Volgens de staatssecretaris kun je mensen nu eenmaal niet terugsturen of buiten laten slapen. "Maar wie zijn wij om grenzen te stellen als u ziet welke klussen de buurlanden nu leveren." Maar volgens de bewindsman zijn er "natuurlijk grenzen, dat zie ik ook".

Draagvlak

Geld speelt daarin wel een rol, evenals het draagvlak voor opvang. Hij wijst erop dat er gemeenten zijn die absoluut geen reguliere asielopvang willen, maar bij Oekraïners ligt dat nu genuanceerder.

Gemeenten zelf zijn verantwoordelijk bij de opvang van Oekraïners, die vanwege het vrije verblijfsrecht geen asielprocedure hoeven in te gaan. De gemeenten moeten ook zorgen voor de voorzieningen zoals eten en drinken en medische zorg. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is hierin geen partij. Ze leveren geen mensen om te helpen bij de opvang maar kunnen eventueel wel ondersteunen in expertise, aldus de bewindsman.

Meer uit Binnenland

OM: vier feiten in zedenzaak Ali B wettig en overtuigend bewezen

HAARLEM (ANP) - Het Openbaar Ministerie zegt wettig en overtuigend bewijs te hebben voor de vier feiten waarvoor Ali B terechtstaat. Dat zei de officier van justitie vrijdag bij aanvang van zijn betoog, waarmee de derde zittingsdag in de rechtbank in Haarlem begon.

37 minuten geleden
Ali B bij aankomst rechtbank: verhaal heeft twee kanten

HAARLEM (ANP) - "Het verhaal heeft twee kanten." Dit verklaarde Ali B voorafgaande aan de derde zittingsdag van zijn zedenzaak. "Dit is de dag dat jullie voor het eerst mijn kant van het verhaal gaan horen."

52 minuten geleden
Spoedeisende hulp steeds vaker gesloten door hoge druk

DEN HAAG (ANP) - Ziekenhuisposten voor spoedeisende hulp moeten steeds vaker en langer tijdelijk sluiten. De druk op de acute zorg is dan zo hoog dat de spoedeisende hulp niet meer alle patiënten kan opvangen. In het eerste kwartaal van dit jaar ging een spoedeisende hulp in Nederland gemiddeld 40 uur dicht, tegenover 35 uur een jaar eerder. Dit blijkt uit cijfers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) die het ANP heeft geanalyseerd.

2 uur geleden
Studentenprotestorganisaties: niets kan en zal ons stoppen

DEN HAAG (ANP) - De organisatoren achter de pro-Palestijnse protesten op Nederlandse universiteiten gaan door met hun acties. In een ingezonden brief in Trouw laten zij weten dat zij blijven actievoeren "totdat onze roep om rechtvaardigheid - het boycotten en desinvesteren van medeplichtige instellingen en bedrijven - gehoord wordt".

5 uur geleden
Voetbalfans in oranje karavaan richting Hamburg voor EK-wedstrijd

HARDENBERG (ANP) - Tientallen Nederlandse supporters zetten vrijdagmiddag, op de openingsdag van het EK in Duitsland, in een oranje karavaan koers richting Hamburg. Daar speelt Nederland zondag de eerste EK-wedstrijd tegen Polen. Minstens 75 auto's doen mee volgens de KNVB, die de fanparade organiseert.

6 uur geleden
Nederlanders gewaarschuwd voor vertraging aan Duitse grens om EK

BERLIJN (ANP) - In Duitsland gaat het EK voetbal van start en dat gaat gepaard met strenge veiligheidsmaatregelen. Zo wordt gecontroleerd aan de grenzen om te voorkomen dat supporters die bekendstaan als gewelddadig het land binnenkomen. Rijkswaterstaat heeft Nederlanders die naar Duitsland gaan geadviseerd tijdig te vertrekken, omdat het flink drukker kan zijn bij grensovergangen.

6 uur geleden
Ali B hoort alsnog strafeis in zedenzaak

HAARLEM (ANP) - Ali B hoort vrijdag in de rechtbank van Haarlem alsnog welke straf het Openbaar Ministerie in de zedenzaak tegen hem eist. Oorspronkelijk zou dat donderdag al gebeuren maar de zaak liep vertraging op vanwege een nieuwe getuigenverklaring.

6 uur geleden