Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van der Burg gaat niet naar Europees parlement om asielcrisis

Van der Burg gaat niet naar Europees parlement om asielcrisis

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) gaat geen verantwoording afleggen in het Europees Parlement over het Nederlandse asielbeleid. Dat zei hij in het Kamerdebat over de asielcrisis.

Het Europees Parlement wil dat Van der Burg opheldering komt geven over de mensonterende situatie in het aanmeldcentrum Ter Apel en de nareisbeperking waartoe het kabinet eind augustus heeft besloten. "Dat ga ik dus niet doen", zei de staatssecretaris. "Ik leg aan u (de Tweede Kamer, red) verantwoording af, niet aan het Europees Parlement. Daar hebben ze commissarissen voor."

De bewindsman uitte in de Kamer kritiek op veel landen in Europa die "een flink stuk achterblijven" op het nakomen van de afspraken over de opvang van asielzoekers. Die landen spreekt hij daarop aan tijdens vergaderingen in Europa, zei Van der Burg. Nederland heeft "zeer loyaal" de Turkije-deal uitgevoerd. Daarin is afgesproken dat alle Europese landen vluchtelingen vanuit Griekse opvangkampen overnemen.

Turkije-deal

Dat betekent dat Nederland elk jaar ruim 1000 asielzoekers opneemt, die in kampen in Turkije verblijven. "We zijn de nummer twee in absolute zin als het gaat om de uitvoering van de Turkije-deal en in relatieve zin staan we op nummer een." Het kabinet heeft nu besloten tot eind 2023 de Turkije-deal in de ijskast te zetten.

Ook andere afspraken die in Europees verband zijn gemaakt, worden door buurlanden - uitgezonderd Duitsland en België - volgens van der Burg niet nagekomen. "We kunnen niet de problemen van heel Europa opvangen, zeg ik tegen die landen", aldus Van der Burg. "De rest van Europa moet ook gaan leveren."

Meer uit Binnenland

Politie onderzoekt tips over mishandeling Somaliër in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De politie spreekt "dagelijks nog" met getuigen en onderzoekt "verschillende tips" in de zaak rond de dodelijke mishandeling van een Somalische man in Den Haag afgelopen weekend. Over de identiteit van de mannen die als verdachten worden gezocht, wil een woordvoerster vanwege het lopende onderzoek geen uitspraken doen.

26 minuten geleden
Busvervoerders die naar Spelen rijden zijn voorbereid op file

DEN HAAG (ANP) - Verschillende busvervoerders in Nederland brengen de komende twee weken mensen naar Parijs waar vrijdag de Olympische Spelen beginnen. Er is vraag naar de busritten, maar van een stormloop zoals tijdens de halve finale van het EK-voetbal is geen sprake, blijkt uit een korte rondgang van het ANP. De busmaatschappijen die naar Parijs rijden, zijn voorbereid op de verwachte drukte rond de Franse hoofdstad.

52 minuten geleden
Reddingsbrigade pleit voor meer zwemles onder migrantenkinderen

IJMUIDEN (ANP) - Het is van groot belang dat onder kinderen met een migratieachtergrond meer voorlichting komt over zwemveiligheid en dat meer kinderen zwemles krijgen. Dat zegt de Reddingsbrigade in reactie op de CBS-cijfers over het aantal verdrinkingsdoden in de afgelopen tien jaar. Uit de cijfers komt naar voren dat jonge kinderen van migranten de afgelopen tien jaar vaker verdronken.

2 uur geleden
Politiemedewerkster vast voor voorbereiden moord op ex-partner

ROTTERDAM (ANP) - Een 41-jarige politiemedewerkster is op 5 juni aangehouden op verdenking van het voorbereiden van de moord op haar ex-partner. Het Openbaar Ministerie maakte de aanhouding van de vrouw uit Gorinchem donderdag bekend. Dat kon volgens het OM niet eerder om "onderzoeksbelangen". Haar voorarrest is op 16 juli met zestig dagen verlengd door de rechtbank.

2 uur geleden
Aantal besmettingen met blauwtongvirus stijgt naar bijna 800

DEN HAAG (ANP) - Het blauwtongvirus is in de afgelopen weken op 791 plekken in Nederland vastgesteld. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Dat is ruim twee keer zo veel als een week geleden. Vorige week vrijdag stond de teller op 318 gevallen en afgelopen maandag op 503.

2 uur geleden
Griffier rechtbank Rotterdam aangehouden om schenden ambtsgeheim

ROTTERDAM (ANP) - De rijksrecherche heeft woensdag een 36-jarige medewerker van de rechtbank Rotterdam aangehouden voor schending van het ambtsgeheim en computervredebreuk. Dat heeft het Openbaar Ministerie donderdag bekendgemaakt. De verdachte werkt als griffier bij het kabinet van de rechter-commissaris.

2 uur geleden
NS: uitloop werk aan spoor leidt tot forse drukte Zomercarnaval

UTRECHT (ANP) - De werkzaamheden aan het spoor tussen Den Haag HS en Schiedam-Centrum lopen uit en daarom rijden daar tot zeker maandagochtend geen treinen, meldt ProRail. Van 13 tot en met 26 juli zouden er geen treinen rijden tussen Den Haag en Rotterdam vanwege werkzaamheden, maar nu blijkt dat het treinverkeer alleen tussen Schiedam en Rotterdam op tijd kan worden opgestart. De NS verwacht hierdoor "forse drukte" op zaterdag als het Zomercarnaval plaatsvindt in Rotterdam.

3 uur geleden