Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van der Burg gaat niet in op lagere aantallen nareizigers

Van der Burg gaat niet in op lagere aantallen nareizigers

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) wil inhoudelijk niet ingaan op nieuwe cijfers waaruit blijkt dat er veel minder nareizende familieleden van statushouders naar Nederland komen dan zijn eigen partij de VVD eerder had voorgespiegeld. Het gaat hierbij vooral om nareis-op-nareis: gezinsleden die komen in het kader van gezinshereniging en dan vervolgens zelf weer familieleden laten overkomen. Het kabinet-Rutte 4 struikelde vorige zomer over een door de VVD gewenste beperking van de gezinshereniging.

Het zou destijds volgens VVD-leider Dilan Yeşilgöz gaan om duizenden mensen, maar de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) meldt dat het een paar honderd mensen betreft. Van 2019 tot en met 2023 hadden in totaal 880 mensen een nareis-op-nareisaanvraag ingediend, waarvan er vooralsnog 350 zijn toegekend. Over het jaar 2023 is nog niet alles bekend. In de periode 2019 tot en met 2022 ging het bij ongeveer 1 procent van alle toegekende nareisaanvragen om een zogeheten gestapelde nareis, aldus de IND, die dit stapelen ongewenst noemt omdat de procedure alleen om het kerngezin zou moeten gaan.

Maar ook al is het aantal mensen dat binnenkomt na een gestapelde nareis flink lager, dan nog is het volgens Van der Burg moeilijk opvang te regelen. "Even voor de helderheid. We spreken de hele tijd over twintig plekken hier, dertig plekken daar, vijftig plekken hier. Dan zijn een paar honderd plekken ook uitermate belangrijk", zegt de bewindsman. Sinds zeker twee jaar zijn er veel te weinig opvangplekken zodat gemeenten werd verzocht (crisis-)noodopvang te regelen.

Van der Burg wijst erop dat de instroom van asielzoekers nog erg hoog is en dat nareis daarvan een groot onderdeel is "namelijk 20 procent van de totale instroom". Daarom was er discussie in het vorige kabinet over wie er mag nareizen. "Dat heeft ook te maken met de leeftijd van kinderen. Doe je dat tot 18 jaar of 25 jaar?", zegt Van der Burg. Dat zat allemaal in het pakket maatregelen dat volgens hem wel nodig was om grip te krijgen op de instroom.

De VVD'er wil ook niet zeggen wat hij heeft gedeeld met zijn partij toen deze kwestie speelde. Van der Burg zit nu nog in het demissionaire kabinet, maar is ook gekozen in de Tweede Kamer.

Meer uit Politiek

Coalitie- en oppositiepartijen hervatten overleg over onderwijs

DEN HAAG (ANP) - De fractievoorzitters van oppositiepartijen CDA, ChristenUnie, JA21 en SGP hebben het overleg met de coalitie over de onderwijsbezuinigingen dinsdagmiddag hervat. "Zolang er geen uitkomst is, kan het beide kanten op", zei ChristenUnie-leider Mirjam Bikker bij binnenkomst op de vraag of de onderhandelingen ook konden mislukken.

7 uur geleden
Klever leidt handelsmissie naar streng islamitisch Saudi-Arabië

DEN HAAG (ANP) - Minister Reinette Klever (PVV, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp) leidt begin februari een handelsmissie naar Saudi-Arabië. Het streng islamitische koninkrijk biedt "zakelijke kansen voor Nederlandse bedrijven", volgens de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

1 dag geleden
Overleg over onderwijsbegroting maandagmiddag verder

DEN HAAG (ANP) - De coalitie en de christelijke oppositiepartijen praten maandagmiddag verder over de onderwijsbegroting, en manieren om bezuinigingen daarop te verzachten. Een definitief akkoord valt evenwel nog niet te verwachten, ook omdat PVV-leider Geert Wilders nog in Israël is voor een bezoek.

1 dag geleden
Faber houdt aan de grens vol: controles geen symboolpolitiek

EIJSDEN (ANP) - Asielminister Marjolein Faber bestrijdt dat de inzet op grenscontroles een symboolmaatregel is. "Ik zie het helemaal niet als symboolpolitiek." De bewindsvrouw wijst vooral op het bredere "mandaat" dat de Koninklijke Marechaussee heeft gekregen om "efficiënter te gaan werken". Extra marechaussees worden niet ingezet.

1 dag geleden
Coalitie bespreekt geldvraagstuk onderwijsbegroting met oppositie

DEN HAAG (ANP) - De financieel specialisten van de coalitiepartijen praten met hun collega's uit het oppositieverbond van CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 over geld om een deel van de onderwijsbezuinigingen tegen te houden. Vrijdag bleek dat de partijen het over de onderwijsbegroting zo goed als eens zijn, de vraag is alleen waar het geld vandaan moet komen.

1 dag geleden
Minister Veldkamp bezorgd over minderheden in Syrië

AMSTERDAM (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) is bezorgd over de gevolgen van de snelle opkomst van Hayat Tahrir al-Sham (HTS) voor de minderheden in Syrië. Het "wrede regime" van Bashar al Assad kwam zondag ten val na een opmars van opstandelingen die ruim een week geleden werd ingezet door HTS.

2 dagen geleden
Motie Becker deed bij staatssecretaris alarmlampen afgaan

DEN HAAG (ANP) - De omstreden motie van VVD'er Bente Becker over het bijhouden van gegevens van mensen met een migratieachtergrond heeft bij staatssecretaris Teun Struycken (Rechtsbescherming) de "alarmlampen" doen afgaan, zei hij in het tv-programma Dit is Tijs. "Ik schrok daar wel van."

2 dagen geleden