
Van der Burg gaat niet in op lagere aantallen nareizigers
DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) wil inhoudelijk niet ingaan op nieuwe cijfers waaruit blijkt dat er veel minder nareizende familieleden van statushouders naar Nederland komen dan zijn eigen partij de VVD eerder had voorgespiegeld. Het gaat hierbij vooral om nareis-op-nareis: gezinsleden die komen in het kader van gezinshereniging en dan vervolgens zelf weer familieleden laten overkomen. Het kabinet-Rutte 4 struikelde vorige zomer over een door de VVD gewenste beperking van de gezinshereniging.
Het zou destijds volgens VVD-leider Dilan Yeşilgöz gaan om duizenden mensen, maar de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) meldt dat het een paar honderd mensen betreft. Van 2019 tot en met 2023 hadden in totaal 880 mensen een nareis-op-nareisaanvraag ingediend, waarvan er vooralsnog 350 zijn toegekend. Over het jaar 2023 is nog niet alles bekend. In de periode 2019 tot en met 2022 ging het bij ongeveer 1 procent van alle toegekende nareisaanvragen om een zogeheten gestapelde nareis, aldus de IND, die dit stapelen ongewenst noemt omdat de procedure alleen om het kerngezin zou moeten gaan.
Maar ook al is het aantal mensen dat binnenkomt na een gestapelde nareis flink lager, dan nog is het volgens Van der Burg moeilijk opvang te regelen. "Even voor de helderheid. We spreken de hele tijd over twintig plekken hier, dertig plekken daar, vijftig plekken hier. Dan zijn een paar honderd plekken ook uitermate belangrijk", zegt de bewindsman. Sinds zeker twee jaar zijn er veel te weinig opvangplekken zodat gemeenten werd verzocht (crisis-)noodopvang te regelen.
Van der Burg wijst erop dat de instroom van asielzoekers nog erg hoog is en dat nareis daarvan een groot onderdeel is "namelijk 20 procent van de totale instroom". Daarom was er discussie in het vorige kabinet over wie er mag nareizen. "Dat heeft ook te maken met de leeftijd van kinderen. Doe je dat tot 18 jaar of 25 jaar?", zegt Van der Burg. Dat zat allemaal in het pakket maatregelen dat volgens hem wel nodig was om grip te krijgen op de instroom.
De VVD'er wil ook niet zeggen wat hij heeft gedeeld met zijn partij toen deze kwestie speelde. Van der Burg zit nu nog in het demissionaire kabinet, maar is ook gekozen in de Tweede Kamer.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De provincies hebben demissionair minister Mona Keijzer van Asiel en Migratie opgeroepen om de spreidingswet uit te voeren, in plaats van te vragen om noodopvanglocaties. Acht provincies kregen deze week het verzoek om met spoed elk 325 extra plekken in de noodopvang te realiseren. Als reactie stuurden de commissarissen van de Koning een gezamenlijke brief aan Keijzer.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) kiest voor de bekritiseerde kabelroute langs Schiermonnikoog. Er moeten zware kabels door de Waddenzee komen om windenergie van de Noordzee aan land te brengen. Dit is volgens de klimaat- en energieminister de 'snelste en meest betrouwbare route', schrijft ze in een Kamerbrief.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid voor Forum voor Democratie (FVD) Ralf Dekker nam in maart deel aan een videoconferentie met Russische politici, waarachter een campagne van het Kremlin schuilging om de NAVO te ondermijnen. Dat schrijft NRC.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland zegt blij te zijn met de uitspraak van de Raad van State over de asielaanvragen van mensen uit Jemen. De hoogste bestuursrechter oordeelde woensdag dat demissionair minister David van Weel van Asiel beter moet uitleggen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister David van Weel (Asiel, VVD) moet beter onderbouwen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen, oordeelt de Raad van State. Momenteel is het beleid dat Jemenieten alleen mogen blijven als zij persoonlijk gevaar lopen. De minister vindt dat er geen sprake is van een uitzonderlijk onveilige situatie, waarin alle asielzoekers zouden mogen blijven. Maar de hoogste bestuursrechter vindt dat hij dit niet goed heeft gemotiveerd.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Vergeleken met de vorige Tweede Kamerverkiezingen zijn meer partijen van plan hun programma te laten doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB). Zeker tien partijen zijn dit van plan. De vorige keer waren het er acht. Vooral kleinere oppositiepartijen doen niet mee, uit principiële redenen of omdat ze het te veel moeite vinden.
3 dagen geledenBRUSSEL (ANP) - Nederland is tevreden met de afspraak die de Amerikaanse president Donald Trump en NAVO-baas Mark Rutte hebben gemaakt om op kosten van Europese lidstaten van het bondgenootschap extra Amerikaanse wapens naar Oekraïne te sturen. "Ik ben erg blij dat Europa en de VS op dit punt op een lijn zitten", zei demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) voor het begin van de vergadering met EU-ministers van Buitenlandse Zaken.
3 dagen geleden