Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van der Burg: EU-deal helpt ook asielgesprek in coalitie

Van der Burg: EU-deal helpt ook asielgesprek in coalitie

DEN HAAG (ANP) - De langverwachte asieldeal die de lidstaten van de Europese Unie donderdag sloten na een jarenlange impasse, zal ook helpen met het verlichten van de spanningen over het politiek gevoelige onderwerp in de coalitie, verwacht staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel). De verschillen in opvatting over asielopvang en migratie tussen de vier regeringspartijen zijn groot. Als het Europese asielakkoord langer op zich had laten wachten, zou dat het overleg in de regeringscoalitie ook lastiger hebben gemaakt, denkt de bewindsman.

Hij geeft wel een winstwaarschuwing: het EU-akkoord "gaat uiteindelijk helpen", maar biedt op korte termijn nog geen soelaas. Eerst moet het Europees Parlement zich nog over de kwestie buigen. Ook is een deal met Tunesië nog steeds belangrijk om de asielinstroom vanuit Noord-Afrika te verminderen.

Het verlagen van het aantal asielzoekers dat naar Nederland komt is een belangrijk punt voor het kabinet, en premier Mark Rutte (evenals Van der Burg van de VVD) in het bijzonder. Rutte beloofde zijn partij alles op alles te zetten om ervoor te zorgen dat minder mensen naar Nederland komen in de hoop op een verblijfsvergunning.

Geïdentificeerd en beoordeeld

Al met al is de staatssecretaris blij met het akkoord, dat een einde maakte aan een jarenlange impasse als het om migratieafspraken gaat. De nieuwe afspraken regelen onder meer dat asielzoekers uit veilige landen al aan de Europese buitengrenzen worden geïdentificeerd en beoordeeld. Migranten die weinig kans maken op asiel, mogen meteen worden vastgezet en uiteindelijk teruggestuurd. Dat moet hen ontmoedigen om nog naar Europa af te reizen.

"Veel mensen die Nederland binnenkomen, komen binnen via zuidelijke landen", aldus Van der Burg. Het is volgens de staatssecretaris "goed als we mensen snel duidelijkheid geven of ze in Europa kunnen blijven ja of nee. En het is goed voor het draagvlak dat we tegen mensen zeggen die nauwelijks kans maken: we gaan snel kijken of jij die ene uitzondering bent. Anders moet je terug."

Eigen migratieplan

Woonminister Hugo de Jonge vindt de asieldeal een "ongelooflijk betekenisvolle stap". Of het de spanning binnen de coalitie zal verminderen, wil hij niet met zoveel woorden zeggen. De Jonge benadrukt dat de coalitie ook met haar eigen migratieplan moeten komen, en dat die aanpak ook zal raken aan het Europese akkoord.

Over een eigen migratieplan wordt al maanden door het kabinet onderhandeld. VVD en CDA staan daar meer geharnast in dan D66 en ChristenUnie.

Meer uit Politiek

Lijsttrekkers EU-parlement tegen harde datum toetreding Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Oekraïne moet perspectief hebben om toe te treden tot de Europese Unie, maar daar moet vooraf geen datum aan worden vastgeplakt, zoals 2034. Het land moet eerst aan alle gestelde voorwaarden voldoen, vinden vijf van de zes Nederlandse lijsttrekkers die vrijdag aan het eerste lijsttrekkersdebat voor de Europese verkiezingen meededen. De SP is tegen verdere uitbreiding van de EU.

2 uur geleden
'Opt-out' migratie splijtzwam bij lijsttrekkers EU-parlement

DEN HAAG (ANP) - Een Nederlandse uitzonderingspositie (opt-out) voor EU-afspraken op het gebied van asiel en migratie is bij de Europese lijsttrekkers net zo'n splijtzwam als in de Haagse politiek. In het eerste lijsttrekkersdebat voor de Europese verkiezingen in Nieuwspoort met zes Nederlandse lijsttrekkers werden de voors en tegens flink aangezet. D66 maakte korte metten met partijen die een opt-out als mogelijkheid zien. "Een opt-out is niet iets dat je in de winkel koopt", zei Gerben-Jan Gerbrandy (D66).

3 uur geleden
Van Gennip laat hoogte boetes voor illegale arbeid onderzoeken

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt een onderzoek in naar de maatschappelijke effecten van boetes die worden opgelegd aan werkgevers die werknemers uit het buitenland illegaal laten werken. Uit onderzoek van de Arbeidsinspectie blijkt dat het financiële voordeel dat werkgevers behalen door deze praktijken veel hoger is dan de boete die ze (mogelijk) krijgen.

4 uur geleden
Kabinet en Tata beginnen met onderhandelingen over verduurzaming

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet en Tata Steel beginnen met onderhandelingen over verduurzaming van de staalfabriek in IJmuiden. Demissionair minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) meldt dat zij samen met staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) gesprekken gaat voeren met het bedrijf. Die moeten leiden tot juridisch bindende afspraken.

6 uur geleden
Kees van der Staaij opnieuw aan de slag bij de Raad van State

DEN HAAG (ANP) - Voormalig Tweede Kamerlid en partijvoorzitter van de SGP Kees van der Staaij gaat aan de slag bij de Raad van State. Hij wordt staatsraad bij de afdeling advisering van het belangrijkste adviesorgaan van de regering.

6 uur geleden
Kabinet wil digitale raadsvergadering bij nood mogelijk maken

DEN HAAG (ANP) - Gemeenteraden mogen in geval van een griepgolf of een heftige storm met bijvoorbeeld code oranje of rood ook digitaal vergaderen. Dat wil het demissionaire kabinet. Fysiek vergaderen heeft de voorkeur, maar in bijzondere omstandigheden mag daarvan worden afgeweken.

7 uur geleden
Raad van State: structurele verbetering overheidsfinanciën nodig

DEN HAAG (ANP) - Het nieuwe kabinet zal de overheidsfinanciën structureel moeten verbeteren om te voorkomen dat het begrotingstekort op langere termijn hoog oploopt. Dat zegt de Raad van State in een rapport over de voorjaarsnota die het demissionaire kabinet onlangs indiende.

7 uur geleden