Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van der Burg: druk groeit op Italië om asielzoeker te registreren

Van der Burg: druk groeit op Italië om asielzoeker te registreren

BRUSSEL (ANP) - De druk groeit op EU-landen waar veel asielzoekers aankomen om die niet langer ongeregistreerd door te sturen naar bijvoorbeeld Nederland, zegt staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel). Daarom heeft hij toch hoop volgende maand "tot goede afspraken te gaan komen". Bij het overleg met zijn EU-collega's van vrijdagavond zat dat er nog niet in.

Van der Burg bespeurde eerder op de dag al meer en meer bijval in andere EU-landen voor extra bewaking van de Europese buitengrenzen om de instroom van asielzoekers te beperken. Dat is een van de zaken waar Nederland op hamert om de komst van asielzoekers naar Europa eindelijk in goede banen te leiden. Dat lukt al jaren niet omdat de EU-landen het niet eens kunnen worden over de verdeling van de lasten.

Het overleg van vrijdag was belegd omdat Italië en Frankrijk het weer aan de stok hadden gekregen over de omgang met een reddingsschip vol migranten. Italië en andere landen aan de EU-grens vinden dat vooral noordelijke landen te weinig asielzoekers van hen overnemen en weren bijvoorbeeld hulpschepen met bootvluchtelingen uit hun havens. Maar Italië is te verstaan gegeven dat het die wel degelijk uit de brand moet helpen, zegt Van der Burg. Italië heeft dat niet met zoveel woorden beloofd, maar "het ook niet tegengesproken", zegt zijn Tsjechische collega, die de vergadering leidde.

Nieuw actieplan

De migratieministers stemden ook allemaal in met een nieuw actieplan van de Europese Commissie. Maar dat bevat weinig nieuws, menen deskundigen. Over twee weken komen ze weer bijeen en dan moeten er nieuwe voorstellen van de commissie liggen. Daar verwacht hij wel wat van, want de lidstaten voeren ook de druk op de commissie op en "het was opvallend hoe strak die erin zat".

Nederland peinst er in de tussentijd niet over om Italië en co tegemoet te komen en bijvoorbeeld asielzoekers van deze landen over te nemen. "Eerst moeten landen hun afspraken nakomen en moeten we zien dat ze die echt waarmaken." Bovendien kan dat niet "zolang wij in Nederland zoveel mensen hebben dat we het niet aankunnen", aldus Van der Burg.

Meer uit Politiek

Schoof benadrukt veiligheid voor alle politici na aanslag Trump

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof heeft zondag contact gehad met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) over de aanslag op Donald Trump. De NCTV en de inlichtingendienst monitoren de situatie in Nederland en als er noodzakelijke maatregelen nodig zijn dan worden die genomen, zei Schoof zondagmiddag tegen verzamelde pers bij het ministerie van Algemene Zaken. "Wij moeten er met elkaar voor zorgen dat politici hun werk vrij, ongestoord en veilig kunnen doen."

3 uur geleden
SP-leider Dijk: politiek geweld is onacceptabel

DEN HAAG (ANP) - In een korte verklaring op X spreekt SP-leider Jimmy Dijk zich uit tegen de aanslag op Donald Trump tijdens een campagnebijeenkomst. "Politiek geweld is onacceptabel", schrijft Dijk. Hij wenst Trump en de anderen die gewond zijn geraakt "een snel herstel" toe.

6 uur geleden
Baudet: godzijdank mislukte laffe aanslag op Trump

DEN HAAG (ANP) - FVD-leider Thierry Baudet is opgelucht dat Donald Trump de aanval op hem tijdens een campagnebijeenkomst heeft overleefd. "Godzijdank mislukte deze laffe aanslag op president Trump." Volgens Baudet is het "de zoveelste daad van geweld richting rechtse, patriottische politici" en gaat "de demonisering alle perken te buiten".

6 uur geleden
Van der Plas: aanval op Trump mag niet gebagatelliseerd worden

DEN HAAG (ANP) - BBB-leider Caroline van der Plas noemt de aanval op Donald Trump "verschrikkelijk". Dat schrijft ze op X. "Fysiek mag hij dan "in orde" zijn, het is en blijft een moordaanslag." De BBB-leider vindt dat "een aanslag op iemands leven nooit mag worden gebagatelliseerd".

7 uur geleden
Bontenbal: aanslag Trump verschrikkelijk

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Henri Bontenbal heeft op X zijn afschuw uitgesproken over de aanval op Donald Trump. "Vreselijk", schrijft Bontenbal. "Geweld heeft geen plaats in een democratie."

7 uur geleden
Brekelmans: aanslag Trump zonder mitsen en maren veroordelen

DEN HAAG (ANP) - Defensieminister Ruben Brekelmans vindt dat men de aanslag op de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump, die de oud-president overleefde, "zonder mitsen en maren, breed en krachtig" moet veroordelen. "De aanslag op Trump herinnert ons aan de zwartste bladzijden uit de Amerikaanse en onze democratie", schrijft hij op X.

7 uur geleden
Ouwehand: afschuwelijke aanslag op Trump en democratie

DEN HAAG (ANP) - Esther Ouwehand, partijleider van Partij voor de Dieren, spreekt op X van een "afschuwelijke aanslag op Donald Trump, en op de Amerikaanse democratie". Trump werd zaterdag beschoten tijdens een campagnebijeenkomst: hij raakte lichtgewond, de schutter en een toeschouwer kwamen om het leven.

8 uur geleden