Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van der Burg: druk groeit op Italië om asielzoeker te registreren

Van der Burg: druk groeit op Italië om asielzoeker te registreren

BRUSSEL (ANP) - De druk groeit op EU-landen waar veel asielzoekers aankomen om die niet langer ongeregistreerd door te sturen naar bijvoorbeeld Nederland, zegt staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel). Daarom heeft hij toch hoop volgende maand "tot goede afspraken te gaan komen". Bij het overleg met zijn EU-collega's van vrijdagavond zat dat er nog niet in.

Van der Burg bespeurde eerder op de dag al meer en meer bijval in andere EU-landen voor extra bewaking van de Europese buitengrenzen om de instroom van asielzoekers te beperken. Dat is een van de zaken waar Nederland op hamert om de komst van asielzoekers naar Europa eindelijk in goede banen te leiden. Dat lukt al jaren niet omdat de EU-landen het niet eens kunnen worden over de verdeling van de lasten.

Het overleg van vrijdag was belegd omdat Italië en Frankrijk het weer aan de stok hadden gekregen over de omgang met een reddingsschip vol migranten. Italië en andere landen aan de EU-grens vinden dat vooral noordelijke landen te weinig asielzoekers van hen overnemen en weren bijvoorbeeld hulpschepen met bootvluchtelingen uit hun havens. Maar Italië is te verstaan gegeven dat het die wel degelijk uit de brand moet helpen, zegt Van der Burg. Italië heeft dat niet met zoveel woorden beloofd, maar "het ook niet tegengesproken", zegt zijn Tsjechische collega, die de vergadering leidde.

Nieuw actieplan

De migratieministers stemden ook allemaal in met een nieuw actieplan van de Europese Commissie. Maar dat bevat weinig nieuws, menen deskundigen. Over twee weken komen ze weer bijeen en dan moeten er nieuwe voorstellen van de commissie liggen. Daar verwacht hij wel wat van, want de lidstaten voeren ook de druk op de commissie op en "het was opvallend hoe strak die erin zat".

Nederland peinst er in de tussentijd niet over om Italië en co tegemoet te komen en bijvoorbeeld asielzoekers van deze landen over te nemen. "Eerst moeten landen hun afspraken nakomen en moeten we zien dat ze die echt waarmaken." Bovendien kan dat niet "zolang wij in Nederland zoveel mensen hebben dat we het niet aankunnen", aldus Van der Burg.

Meer uit Politiek

‘Nederlandse’ VN-Waterconferentie eindigt met 700 toezeggingen

NEW YORK (ANP) - Tijdens de VN-Waterconferentie van de afgelopen dagen, mede georganiseerd door Nederland, hebben landen en organisaties ongeveer zevenhonderd toezeggingen gedaan voor hoe zij beter omgaan met water. De toezeggingen zijn gebundeld in een "actieagenda", die als inbreng dient voor de klimaattop in de Verenigde Arabische Emiraten later dit jaar.

16 uur geleden
Yeşilgöz na advies: geen reden voor vervolging collega Wiersma

DEN HAAG (ANP) - Minister van Justitie Dilan Yeşilgöz geeft geen opdracht om een strafrechtelijk onderzoek in te stellen naar minister Dennis Wiersma voor Primair en Voortgezet Onderwijs. Procureur-Generaal (PG) bij de Hoge Raad Edwin Bleichrodt heeft gekeken naar de aangifte die tegen Wiersma was gedaan, en ziet geen aanknopingspunten voor vervolging. Het is nu aan de Tweede Kamer.

21 uur geleden
Minister Kaag ziet tegenvallers in aanloop naar voorjaarsnota

DEN HAAG (ANP) - In het kabinet beginnen volgende week de gesprekken over de voorjaarsnota. Minister Sigrid Kaag (Financiën) spreekt dan met ministers over de lopende begroting. Ze zei vrijdag vooral tegenvallers te zien. "We leven in heel onzekere tijden."

22 uur geleden
Harbers: ook ‘kampioen’ Nederland heeft problemen met water

NEW YORK (ANP) - Nederland mag dan "kampioen" zijn als het aankomt op het bouwen van dijken of waterweringen, maar problemen met water blijven ook ons land niet bespaard. Vooral het vasthouden van water en het op peil houden van de kwaliteit zijn uitdagingen, zegt minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) tijdens de New York Water Week tegen het ANP.

22 uur geleden
Rutte: extra miljarden voor wapenfonds Oekraïne bijna rond

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen zijn het bijna eens over het steken van nog eens 3,5 miljard euro in het fonds waaruit ze onder meer wapens voor Oekraïne betalen. "Ik denk dat we heel dicht bij besluitvorming zijn, zo niet al bijna rond", zegt premier Mark Rutte na afloop van de EU-top in Brussel.

22 uur geleden
BBB neemt in vijf provincies minstens een kwart van zetels in

DEN HAAG (ANP) - De BoerBurgerBeweging (BBB) is in Zuid-Holland toch op acht zetels geëindigd in plaats van op negen. JA21 krijgt er een zetel bij en komt uit op vier. De VVD en BBB zijn nu even groot in de provincie.

22 uur geleden
Kaag over politieke aardverschuiving: we hebben geen oogkleppen op

DEN HAAG (ANP) - De politieke aardverschuiving bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten vraagt van het kabinet om een "grondige analyse en reflectie", zei vicepremier Sigrid Kaag tijdens de wekelijkse persconferentie. De coalitie heeft op gevoelige dossiers zoals stikstof en asiel ambities vastgesteld, en "die kant willen we op", zei Kaag. "Maar we hebben geen oogkleppen op en blijven oog houden voor de veranderde omstandigheden." De komende tijd zal de balans tussen die twee steeds in de gaten gehouden moeten worden.

23 uur geleden