Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van der Burg denkt dat vrijdag mensen nog rond 'Ter Apel' slapen

Van der Burg denkt dat vrijdag mensen nog rond 'Ter Apel' slapen

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Eric van der Burg (Aselbeleid) verwacht niet dat het terrein rond het aanmeldcentrum in Ter Apel vrijdagavond leeg is. Hij denkt dat er alsnog mensen buiten de poorten zullen slapen. Van der Burg is druk in overleg met een aantal gemeenten om opvang te regelen voor de nieuwkomers, maar dat levert vrijdag volgens hem nog niet het gewenste resultaat op, zei hij voor aanvang van de ministerraad.

De Groningse burgemeester Koen Schuiling, ook lid van het Veiligheidsberaad, eiste eerder deze week dat er vanaf vrijdag geen asielzoekers meer buiten slapen. De afgelopen nachten sliepen opnieuw honderden mensen buiten, waarbij een record van 700 werd gehaald. Daarom is het volgens de bewindsman "zo belangrijk om tot een deal te komen, niet alleen tussen het Rijk en gemeenten maar ook gemeenten onderling. Dat kan ook stevig helpen." Het kabinet wil vrijdag nog met een pakket maatregelen komen om het asielprobleem aan te pakken.

Vrijdagavond zal volgens Van der Burg het voorterrein nog niet leeg zijn, tenzij het alsnog zou lukken dat een aantal gemeenten zeggen dat asielzoekers vrijdag nog kunnen komen. "Maar ik was heel erg blij met Apeldoorn, die donderdag zei dat ze bijspringen. Doetinchem gaat dit weekend open, dat gaat ook helpen. Maar we hebben nog op korte termijn extra gemeenten nodig."

Voor de opvang op middellange termijn zegt Van der Burg nog wat ijzers in het vuur te hebben. Het liefst wil hij geen dwang gebruiken, zoals in Tubbergen waar een hotel is opgekocht voor asielopvang. Dat was bedoeld voor de langere termijn en levert nu nog niks op, zegt de bewindsman. Ook duurt het langer omdat de gemeente niet meewerkt en er wettelijke procedures doorlopen moeten worden.

Vrijwilligheid levert op korte termijn volgens de staatssecretaris veel meer op. "En ik wil die dwang ook voor de langere termijn niet inzetten, het kost je ook gewoon veel draagvlak."

Meer uit Binnenland

Kiesraad stelt uitslag van Kamerverkiezingen vast

DEN HAAG (ANP) - De Kiesraad stelt vrijdag officieel de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen van vorige week vast. Alle gemeenten hebben de stemmen geteld en de uitkomsten doorgegeven, en in tientallen gemeenten zijn de afgelopen dagen hertellingen geweest.

17 minuten geleden
Luisteraars kunnen weer stemmen voor de Top 2000 van NPO Radio 2

HILVERSUM (ANP) - Luisteraars kunnen vanaf vrijdagochtend stemmen voor de 25e editie van de Top 2000 van NPO Radio 2. Mensen hebben tot vrijdag 8 december 15.00 uur de tijd om hun stem uit te brengen. Zoals elk jaar reist de Top 2000 Stembus door het land om stemmen en motivaties op te halen.

31 minuten geleden
Paard dood door aanrijding trein en trailer in Boxtel

BOXTEL (ANP) - Een paardentrailer is donderdagavond op een spoorwegovergang in Boxtel door een trein geraakt. Daardoor is een van de twee paarden in de trailer om het leven gekomen. De bestuurder van de auto voor de trailer raakte zwaargewond, maakte de politie bekend.

5 uur geleden
Goes wil Cees van den Bos van Urk als burgemeester

GOES (ANP) - De gemeenteraad van Goes wil Cees van den Bos (43) als nieuwe burgemeester. De raad heeft Van den Bos, die nu nog burgervader van Urk is, donderdag voorgedragen. Het is de bedoeling dat hij per 1 februari 2024 wordt benoemd, meldt de gemeente Goes.

6 uur geleden
Veel dak- en thuislozen maken gebruik van winterkoudeopvang

DEN HAAG (ANP) - Dakloze en thuisloze mensen weten de zogeheten winterkoudeopvang in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag deze week goed te vinden. Vooral in Amsterdam werd veel gebruikgemaakt van de voorziening, die de vier grote steden maandagavond openden om de verwachte lage temperaturen. In de nacht van woensdag op donderdag sliepen in de hoofdstad 303 mensen in de opvang, meer dan de 250 beschikbare plekken. Een woordvoerster van de gemeente laat weten dat bij ruimtegebrek ook plekken van de reguliere winteropvang kunnen worden gebruikt, die vrijdag officieel opengaat.

7 uur geleden
Opvanglocaties asielzoekers in Assen en Maastricht langer open

DEN HAAG (ANP) - De gemeente Assen en de provincie Limburg houden een opvanglocatie voor asielzoekers langer open. In de voormalige woonboerderij aan de Graswijk in Assen zijn daardoor tot 1 januari 2025 maximaal 45 plekken beschikbaar. In Maastricht blijft de opvang in 't Lab, een bijgebouw van het provinciehuis, voor veertig vluchtelingen nu tot 1 juli 2024 in gebruik.

7 uur geleden
OM eist 17 jaar cel voor misdrijven lid Syrische militie

DEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft maandag zeventien jaar cel geëist tegen de 35-jarige Syriër Mustafa A. voor zijn rol bij de gewelddadige arrestatie van twee mannen in een Palestijns vluchtelingenkamp in Syrië, nabij de noordelijke stad Aleppo, in januari 2013. A. kwam in 2020 als asielzoeker naar Nederland en werd in mei 2022 in zijn woonplaats Kerkrade opgepakt.

10 uur geleden