Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van der Burg: debat over spreidingswet wordt 'heel spannend'

Van der Burg: debat over spreidingswet wordt 'heel spannend'

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) denkt dat de behandeling van de spreidingswet door de Eerste Kamer aankomende maandag en dinsdag "heel spannend" wordt. Zijn wet moet zorgen voor een gelijkmatigere spreiding van asielzoekers over het land, en maakt het mogelijk in een uiterst geval gemeenten te dwingen asielzoekers op te vangen.

Het is volgens de staatssecretaris "niet duidelijk wat de uitkomst gaat zijn" op basis van een vergelijking tussen de vorige Tweede Kamer, waar een meerderheid voor de spreidingswet was, en de huidige Eerste Kamer, die nu aan zet is. Als de senatoren de wet na het debat aannemen, treedt deze later dit jaar in werking.

Van der Burg gaat tijdens de behandeling de vragen van de Eerste Kamerleden "zo goed mogelijk" beantwoorden, "in de hoop daarmee mensen te overtuigen". In de Tweede Kamer stemde zijn eigen VVD overigens tegen.

Slechte omstandigheden

De bewindsman vindt het "belangrijk" dat de wet er komt. "Ter Apel en de provincie Groningen pakken hun verantwoordelijkheid, maar dragen daarmee ook de lasten voor heel Nederland." Het is veel te druk in het aanmeldcentrum in Ter Apel, en dat zorgt voor slechte omstandigheden voor de asielzoekers. Omwonenden klagen over overlast.

Onder meer VluchtelingenWerk Nederland en de Nationale ombudsman deden al een oproep aan de Eerste Kamer om de spreidingswet aan te nemen.

Meer uit Politiek

Schoof benadrukt veiligheid voor alle politici na aanslag Trump

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof heeft zondag contact gehad met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) over de aanslag op Donald Trump. De NCTV en de inlichtingendienst monitoren de situatie in Nederland en als er noodzakelijke maatregelen nodig zijn dan worden die genomen, zei Schoof zondagmiddag tegen verzamelde pers bij het ministerie van Algemene Zaken. "Wij moeten er met elkaar voor zorgen dat politici hun werk vrij, ongestoord en veilig kunnen doen."

13 uur geleden
SP-leider Dijk: politiek geweld is onacceptabel

DEN HAAG (ANP) - In een korte verklaring op X spreekt SP-leider Jimmy Dijk zich uit tegen de aanslag op Donald Trump tijdens een campagnebijeenkomst. "Politiek geweld is onacceptabel", schrijft Dijk. Hij wenst Trump en de anderen die gewond zijn geraakt "een snel herstel" toe.

16 uur geleden
Baudet: godzijdank mislukte laffe aanslag op Trump

DEN HAAG (ANP) - FVD-leider Thierry Baudet is opgelucht dat Donald Trump de aanval op hem tijdens een campagnebijeenkomst heeft overleefd. "Godzijdank mislukte deze laffe aanslag op president Trump." Volgens Baudet is het "de zoveelste daad van geweld richting rechtse, patriottische politici" en gaat "de demonisering alle perken te buiten".

17 uur geleden
Van der Plas: aanval op Trump mag niet gebagatelliseerd worden

DEN HAAG (ANP) - BBB-leider Caroline van der Plas noemt de aanval op Donald Trump "verschrikkelijk". Dat schrijft ze op X. "Fysiek mag hij dan "in orde" zijn, het is en blijft een moordaanslag." De BBB-leider vindt dat "een aanslag op iemands leven nooit mag worden gebagatelliseerd".

17 uur geleden
Bontenbal: aanslag Trump verschrikkelijk

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Henri Bontenbal heeft op X zijn afschuw uitgesproken over de aanval op Donald Trump. "Vreselijk", schrijft Bontenbal. "Geweld heeft geen plaats in een democratie."

17 uur geleden
Brekelmans: aanslag Trump zonder mitsen en maren veroordelen

DEN HAAG (ANP) - Defensieminister Ruben Brekelmans vindt dat men de aanslag op de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump, die de oud-president overleefde, "zonder mitsen en maren, breed en krachtig" moet veroordelen. "De aanslag op Trump herinnert ons aan de zwartste bladzijden uit de Amerikaanse en onze democratie", schrijft hij op X.

17 uur geleden
Ouwehand: afschuwelijke aanslag op Trump en democratie

DEN HAAG (ANP) - Esther Ouwehand, partijleider van Partij voor de Dieren, spreekt op X van een "afschuwelijke aanslag op Donald Trump, en op de Amerikaanse democratie". Trump werd zaterdag beschoten tijdens een campagnebijeenkomst: hij raakte lichtgewond, de schutter en een toeschouwer kwamen om het leven.

18 uur geleden