Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van der Burg: compromis Albergen is beter dan dwang

Van der Burg: compromis Albergen is beter dan dwang

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) is tevreden met de overeenkomst tussen de gemeente Tubbergen, het Rijk en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) over de opvang van asielzoekers in het dorp Albergen. Het compromis om 150 asielzoekers op te vangen in hotel 't Elshuys is lager dan het maximum van 300 dat hij eerst beoogde, maar dat heeft de staatssecretaris liever dan dat er dwang nodig was geweest.

"Onderhandelen is compromissen sluiten en compromissen sluiten betekent dat je ook moet toegeven, anders sluit je geen compromis", aldus Van der Burg.

De staatssecretaris is niet bang dat het weinig indruk maakt op andere gemeenten dat het kabinet water bij de wijn heeft gedaan. "Juist niet, dit laat zien dat er afspraken te maken zijn." Van der Burg sluit dwang nog steeds niet uit om opvangplekken te regelen. "Maar het is heel fijn als het niet hoeft."

Kort geding

Medio augustus maakte Van der Burg bekend het COA toestemming te zullen geven in het hotel een asielzoekerscentrum te mogen openen. Dat deed hij mede namens minister Hugo de Jonge (Ruimtelijke Ordening). Daarmee passeerde het kabinet voor het eerst een gemeente die niet wil meewerken aan de komst van een azc. De gemeente en omwonenden reageerden furieus. Er waren aan aantal demonstraties in Albergen, er werd brand gesticht en er werd een extra raadsvergadering ingelast waar Van der Burg er flink van langs kreeg.

Daarna probeerde de eigenaresse van het hotel, via een kort geding tegen het COA, een streep door de verkoop te zetten. Het COA won de rechtszaak. De gemeenteraad nam eerder deze week een motie aan waarin het college werd opgedragen alleen akkoord te gaan met de opvang van maximaal 150 asielzoekers.

Meer uit Politiek

Senator Van Dijk krijgt tweede plek op SGP-lijst

DEN HAAG (ANP) - Naast de nieuwe partijleider Chris Stoffer komen naar verwachting senator Diederik van Dijk en wethouder André Flach in de Tweede Kamer voor de Staatkundig Gereformeerde Partij. Op nummer vijf staat Wouter-Jan Vroegindeweij als hoogste kandidaat die nog nooit op de SGP-lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen stond. Vrouwen komen nog steeds niet voor op de lijst.

16 minuten geleden
80 procent van 'toegankelijke' stembureaus voldoet niet aan eisen

DEN HAAG (ANP) - Ruim drie op de vier stemlokalen die door gemeenten als toegankelijk zijn bestempeld, zijn dat eigenlijk niet. Ze voldoen niet aan alle toegankelijkheidseisen, blijkt uit een steekproef door het maatschappelijke bureau Ongehinderd.

50 minuten geleden
Zuid-Holland vraagt om 'realistische verdeling' in spreidingswet

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland heeft de Tweede Kamer gevraagd om in het debat over de spreidingswet nog eens goed te kijken naar de voorgestelde verdeelsleutel, die is gebaseerd op het aantal inwoners per provincie. Zuid-Holland, met 3,8 miljoen inwoners de meest bevolkte provincie van Nederland, zou 20.000 structurele opvangplaatsen voor asielzoekers moeten creëren. En dat is volgens het college van Gedeputeerde Staten niet realistisch en ook niet uitvoerbaar.

1 uur geleden
Gelderland praat met De Jonge over tijdelijke opvolging Berends

ARNHEM (ANP) - De Provinciale Staten van Gelderland hebben woensdagavond een gesprek met demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken over de tijdelijke opvolging van John Berends, de commissaris van de Koning. Berends besloot afgelopen week zijn functie voor onbepaalde tijd neer te leggen, om ruimte te maken voor een onafhankelijk onderzoek naar zijn gedrag. Volgens de Gelderlander heeft de commissaris met grensoverschrijdend handelen voor een angstcultuur en sociale onveiligheid gezorgd op het provinciehuis in Arnhem.

2 uur geleden
Klimaatminister Jetten wil jongeren aan de formatietafel

DEN HAAG (ANP) - Jongeren willen meer inspraak in de politiek. Dat was maandag in gesprek met onder andere klimaatminister en D66-lijsttrekker Rob Jetten, BBB-leider Caroline van der Plas en Volt-Kamerlid Marieke Koekkoek de boodschap van Het Jonge Geluid, een samenwerkingsverband van de acht grootste Nederlandse jongerenorganisaties. Zij overhandigden in perscentrum Nieuwspoort het Jongerenmanifest, een plan met elf punten om "de positie van jongeren in Nederland te versterken".

12 uur geleden
Bruins Slot staat open voor nieuwe sancties om Nagorno-Karabach

DEN HAAG (ANP) - Minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) staat open voor nieuwe sancties als de situatie in Nagorno-Karabach verder verslechtert. Ze noemde in een debat in de Tweede Kamer de humanitaire situatie in de enclave "zeer ernstig". Ze maakt zich hard voor meer hulp.

12 uur geleden
Drie nieuwkomers bij eerste tien op kandidatenlijst van PVV

DEN HAAG (ANP) - Bij de eerste tien kandidaten van de PVV voor de Tweede Kamerverkiezingen staan drie nieuwelingen. Zo stapt de voorzitter van de fractie in de Eerste Kamer, Marjolijn Faber, over naar de Tweede Kamer. Ze staat op de zevende plek. Van de zeventien PVV'ers die twee jaar geleden werden gekozen, keren er vijf niet terug na de verkiezingen in november.

15 uur geleden