Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van der Burg: buitengewoon blij met nieuwe Europese migratieregels

Van der Burg: buitengewoon blij met nieuwe Europese migratieregels

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) is "buitengewoon blij" met de nieuwe migratieregels waar de Europese Unie woensdagochtend een akkoord over heeft gesloten. De afspraken zullen het opvangprobleem in Nederland niet meteen oplossen, verwacht de bewindsman, maar wel helpen op de lange termijn. Hij juicht toe dat immigranten meteen bij de buitengrens worden gescreend en opgedeeld in twee groepen, één die veel en één die weinig kans maakt op asiel.

De zogeheten 'veiligelanders' met weinig kans op asiel zullen vast worden gezet als ze hun procedure afwachten. Van der Burg vindt het een bijkomend voordeel dat deze groep daardoor geen overlast kan veroorzaken. De kritiek van mensenrechtenorganisaties dat kinderen hierdoor vast komen te zitten, wijst hij van de hand. Deze groep bestaat namelijk voornamelijk uit jonge mannen volgens de staatssecretaris. Maar hij geeft toe dat er soms ook kinderen tussen zitten.

Het kan ook op de instemming van Van der Burg rekenen dat in de EU is afgesproken om de Dublin-afspraken beter na te leven. Die schrijven voor dat een asielzoeker een asielprocedure moet doorlopen in het eerste EU-land waar hij of zij aankomt. Maar in de praktijk gebeurt dit vaak niet. Landen als Nederland zijn hier ontevreden over, omdat de meeste asielzoekers die hier arriveren via een andere lidstaat de EU in zijn gekomen.

Formaliteit

Landen worden door het akkoord niet verplicht om asielzoekers op te vangen, maar wel om "solidair te zijn" volgens Van der Burg. Europese lidstaten kunnen ervoor kiezen om op een andere manier te helpen, bijvoorbeeld door andere landen te helpen met geld, personeel of schepen. De staatssecretaris verwacht niet dat dit zal leiden tot een tekort aan opvangplekken. Het lijkt hem onwaarschijnlijk dat alle landen ervoor kiezen om te helpen met geld en middelen in plaats van met opvangplekken.

"Je gaat echt een betere spreiding krijgen over Europa", voorspelt Van der Burg. Dat maakt een einde aan de voor hem onwenselijke situatie dat landen als Italië naar verhouding minder mensen opvangen dan bijvoorbeeld Nederland. Hij hoopte op een akkoord voor de kerstdagen en dat is gelukt.

Het akkoord is woensdag na dagen onderhandelen gesloten tussen onderhandelaars van de EU-landen en het Europees Parlement. De regels moeten nog officieel worden goedgekeurd door het parlement en de lidstaten, maar dat is doorgaans een formaliteit.

Meer uit Politiek

Slob benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' bij kanaaldrama Overijssel

ZWOLLE (ANP) - Oud-minister van Onderwijs Arie Slob (ChristenUnie) is benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' voor het zogeheten drama rond het Kanaal Almelo-De Haandrik in Overijssel. In die rol moet Slob beslissen over gevallen waarbij de provincie en bewoners het onderling niet eens zijn geworden over een vergoeding voor schade die het gevolg is van werkzaamheden aan het kanaal.

1 dag geleden
Inspectie ontkent verbod op PowNed-docu over afslankmiddel

DEN HAAG (ANP) - De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) ontkent PowNed te hebben verboden om woensdagavond een documentaire over een populair afslankmiddel uit te zenden op NPO 3, zoals de omroep beweert. Tussen PowNed en de inspectie is wel een gesprek geweest over PowNed of View: De Prikpen. Maar het bericht dat de omroep een dwangsom van minimaal 150.000 euro is opgelegd als de docu toch wordt uitgezonden, is volgens de IGJ niet waar. Dat spreekt PowNed-baas Dominique Weesie weer tegen.

2 dagen geleden
Kamer boos over mogelijk versoepelde stikstofregels Schiphol

DEN HAAG (ANP) - Partijen in de Tweede Kamer reageren boos op mogelijk versoepelde stikstofregels voor Schiphol. Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) heeft volgens NRC de regels zo afgezwakt dat de luchthaven vorig jaar makkelijker een natuurvergunning kon krijgen, waardoor het aantal vluchten niet omlaag hoefde.

2 dagen geleden
Belastingambtenaren hebben 'ruime gelegenheid' om te lekken

DEN HAAG (ANP) - Bij de Belastingdienst bestaat een "ruime gelegenheid" om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën vorige week met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Het zicht op corruptie is "minimaal", onder meer omdat weinig wordt bijgehouden wie wat deelt.

3 dagen geleden
Twintig partijen doen mee aan Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Twintig partijen mogen meedoen aan de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. Hun aanmeldingen zijn maandag goedgekeurd door de Kiesraad.

3 dagen geleden
Minister wil regeling compensatie beroepsziekten verbeteren

DEN HAAG (ANP) - Het aantal slachtoffers van ernstige beroepsziekten dat zich meldt voor compensatie blijft achter bij de verwachtingen. Dat vindt demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken "zorgelijk". Ze wil de regeling onder meer makkelijker maken voor slachtoffers.

3 dagen geleden
Dassen (Volt) aan VVD en NSC: ga niet met Wilders in zee

APELDOORN (ANP) - Door te praten met de PVV over het vormen van een kabinet, maken VVD en NSC volgens Volt-leider Laurens Dassen "normaal wat in een democratie nooit normaal zou mogen zijn". Dat zegt hij op het Volt-congres in Apeldoorn. "Doe. Het. Niet" is Dassens oproep aan VVD-voorvrouw Dilan Yeşilgöz en Pieter Omtzigt (NSC).

4 dagen geleden