
Van der Burg blijft spreidingswet verdedigen, ook al is VVD tegen
DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel, VVD) "ziet het nog wel gebeuren" dat de Tweede Kamer de politiek gevoelige spreidingswet nog voor het verkiezingsreces gaat behandelen. Tegelijk is het uit zijn handen, beseft hij, en gaat bovendien de Eerste Kamer er daarna ook nog over. Als bewindspersoon zal hij namens het demissionaire kabinet zijn wet "natuurlijk" met volle overgave verdedigen, ook al heeft de VVD-fractie er zelf afstand van genomen.
Nu Van der Burg als vierde op de kandidatenlijst van de VVD staat, komt hij na de verkiezingen van 22 november bijna zeker in de Tweede Kamer. Dan ontstaat er een opmerkelijke situatie omdat zijn eigen liberale fractie tegen de wet is, die bedoeld is om de opvang van asielzoekers beter over het land te spreiden. Van der Burg laat zich er niet over uit hoe hij als VVD-Kamerlid eventueel gaat stemmen over het voorstel. "Dat gaan we tegen die tijd zien."
Hij benadrukt dat hij nu staatssecretaris is en vóór de wet is, zei hij voor aanvang van de ministerraad. De Tweede Kamer besloot donderdag om de spreidingswet niet controversieel te verklaren, zodat ze die gewoon kan behandelen. Aanvankelijk zou dat in de tweede week van september gebeuren, maar dat zal waarschijnlijk later worden, verwacht ook Van der Burg.
Bewindspersonen die ook worden gekozen in de Tweede Kamer, zoals vaak het geval is als zij zich verkiesbaar stellen, spelen tijdelijk een dubbelrol totdat er een nieuw kabinet is. Als de formatie van een nieuw kabinet lang duurt, wordt de kans groter dat Van der Burg zijn wet ook nog in de Eerste Kamer kan verdedigen.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De Raad van State streeft ernaar om uiterlijk begin september het advies over het strafbaar stellen van illegaliteit klaar te hebben. Dat bevestigt de belangrijkste overheidsadviseur na berichtgeving door de Volkskrant. De verwachting is dat het advies klaar is voordat de Eerste Kamer op 8 september weer aan het werk gaat.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat gewoon door met het plan om het eigen risico te halveren, zoals de ingekrompen coalitie destijds met de PVV had afgesproken. Volgens demissionair en partijloos premier Dick Schoof zijn de financiële aspecten hiervan onderdeel van het nieuwe zorgakkoord dat begin juli werd gesloten met veel zorgpartijen. Schoof zei dat vrijdag tijdens zijn persconferentie na de laatste ministerraad voor de zomer na aantijgingen van oud-zorgminister en vicepremier Fleur Agema (PVV) op X.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat in hoger beroep tegen de gerechtelijke uitspraak die de natuurvergunning van Schiphol vernietigde. Dat schrijft staatssecretaris Jean Rummenie (Natuur) in een Kamerbrief. De staatssecretaris moet opnieuw de vergunningaanvraag beoordelen, ook nu een hoger beroep is ingesteld.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het volgende kabinet moet het begrotingssaldo richting 2030 structureel met 7 miljard euro verbeteren, door te bezuinigen of belastingen te verhogen. Dat adviseert de Studiegroep Begrotingsruimte (SBR), een groep topambtenaren die in de aanloop naar Tweede Kamerverkiezingen in kaart brengt hoeveel bestedingsruimte de nieuw te vormen regering heeft.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting, BBB) heeft een plan gemaakt om statushouders die door woningnood nog steeds in een asielzoekerscentrum (azc) verblijven aan een huis te helpen. Ze wil tijdelijke locaties inrichten waar deze statushouders, maar ook andere groepen terechtkunnen. Bovendien wil ze alleenstaanden vaker een woning laten delen.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het stikstofdoel in de wet wordt vervangen door een norm voor emissie, als het aan landbouwminister Femke Wiersma ligt. Ze komt met een wetsvoorstel om de zogeheten kritische depositiewaarde (KDW) te vervangen door uitstootdoelen. De demissionaire BBB-minister wil hiermee tegemoetkomen aan een langgekoesterde wens van boeren, die juridisch ingewikkeld ligt.
2 dagen geledenLONDEN (ANP) - De vooral Europese bondgenoten die Oekraïne na een staakt-het-vuren willen beschermen zaten donderdag veel op één lijn met hun Amerikaanse gesprekspartners, constateert demissionair premier Dick Schoof. Hij zag bij een videovergadering van de zogenoemde coalitie van bereidwillige landen "brede overeenstemming dat de druk op Rusland verder opgevoerd moet worden". Voor het eerst schoven vertegenwoordigers van de Amerikaanse regering en kringen rond president Donald Trump aan.
3 dagen geleden