Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van der Burg blij met steun voor opvang Oekraïense vluchtelingen

Van der Burg blij met steun voor opvang Oekraïense vluchtelingen

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris van Asiel Eric van der Burg ziet dat de manier waarop in Nederland wordt gereageerd op de vluchtelingenstroom uit Oekraïne anders is dan toen er veel mensen vluchtten uit Afghanistan, Syrië of Irak. Toch is hij bovenal blij met de steun die hij nu vanuit Nederland ervaart in deze crisis, zei hij in Op1.

Van der Burg gelooft niet dat er geen enkel verschil zit tussen de houding in de samenleving ten opzichte van mensen uit niet-westerse of overwegend islamitische landen en de Oekraïners. "Dat kunnen we niet zeggen. We zien natuurlijk wel dat het ook echt verschillend is bij sommige plekken en bij sommige mensen." Verzet zoals er was tegen de komst van Syriërs die vluchtten in 2015 is er vooralsnog niet. Wat daaraan ten grondslag ligt, lichtte de staatssecretaris niet toe. "Maar laten we onze zegeningen tellen."

De staatssecretaris zegt dat "de mensen ook echt het gevoel hebben de buren te helpen" als het gaat om de Oekraïners. "We zeggen vaak in Nederland dat mensen in de regio moeten worden opgevangen. Op dit moment is West-Europa, is Nederland de regio." Daarbij prees hij bij Op1 ook de inzet van landen als Polen en Hongarije. Die leveren nu veel steun terwijl ze zich doorgaans juist verzetten tegen de opvang van mensen die op de vlucht zijn uit oorlogsgebieden.

Hoeveel asielzoekers uiteindelijk vanuit Oekraïne naar Nederland komen, durft de VVD'er niet te voorspellen. "Het kunnen kleine aantallen zijn, maar we moeten rekening houden met grote aantallen."

Eerder op de dag voerde hij hierover overleg met de burgemeesters uit de 25 veiligheidsregio's. Afgesproken is dat iedere regio op korte termijn duizend opvangplekken realiseert, en op de iets langere termijn nog eens duizend. Momenteel hebben zich 250 tot 300 Oekraïense vluchtelingen formeel aangemeld in Nederland. In werkelijkheid kan het aantal hoger zijn doordat het voor deze groep over het algemeen niet verplicht is zich te melden.

Meer uit Politiek

Minister Klever tevreden met uitspraak over F-35

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet is tevreden met de uitspraak in een kort geding over de uitvoer van onderdelen van het F-35-gevechtsvliegtuig. De Staat hoeft van de rechter geen dwangsom te betalen als er toch nog onderdelen van de F-35 in Israël terechtkomen. De zaak was aangespannen door Oxfam Novib, PAX en The Rights Forum.

2 uur geleden
Brekelmans verwacht geen vrede in Oekraïne door initiatief Orbán

DEN HAAG (ANP) - Defensieminister Ruben Brekelmans verwacht niet dat de omstreden bezoeken die de Hongaarse premier Viktor Orbán de afgelopen dagen bracht aan de leiders van Rusland, Oekraïne, China en als laatste aan de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump zullen leiden tot vrede in Oekraïne. De acties van Orbán leiden tot felle reacties omdat Hongarije sinds kort de roulerende EU-voorzitter is. Hoewel de Hongaar zegt dat hij zijn bezoeken op persoonlijke titel aflegt, hekelen de EU-leiders zijn initiatief dat hij niet vooraf heeft besproken.

5 uur geleden
Keijzer: alert op gevolgen huurwet, nu te vroeg voor conclusies

DEN HAAG (ANP) - Minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting) vindt het te vroeg om al conclusies te trekken over de effecten van een nieuwe wet die de huren in het middensegment aan banden legt. Het aanbod van betaalbare huurwoningen neemt nu al af, waarschuwen mensen uit de vastgoedbranche in De Telegraaf. Maar Keijzer wil eerst goed kijken of dit een tijdelijke of een structurele reactie is.

5 uur geleden
Zuid-Holland heeft 1,5 jaar nodig om datalek volledig te dichten

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland denkt nog zo'n anderhalf jaar nodig te hebben om de interne informatiebeveiliging op orde te hebben. Zuid-Holland staat onder verscherpt toezicht van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), nadat vorig jaar september een datalek in een intern systeem was ontdekt door een medewerker. Het is volgens de provincie "een enorme opgave" en "een arbeidsintensief proces" om het datalek te dichten en om te zorgen dat de cyberbeveiliging op het minimaal vereiste niveau komt.

6 uur geleden
Veldkamp: andere accenten en stijl in omgang met Israël

WASHINGTON (ANP) - Het nieuwe kabinet gaat Israël anders bejegenen dan het vorige. De nieuwe buitenlandminister Caspar Veldkamp hoopt met een "misschien minder uitgesproken" koers meer te bereiken.

17 uur geleden
Staatssecretaris: dubbele petten onderwijsbestuurders 'stuitend'

DEN HAAG (ANP) - Belangenverstrengeling in het onderwijs is "ontoelaatbaar", zegt staatssecretaris Mariëlle Paul (Primair en Voortgezet Onderwijs). Dat sommige schoolbestuurders bijklussen bij adviesbureaus en daarbij in voorkomende gevallen zichzelf inhuren, noemt zij "stuitend".

23 uur geleden
Schoof brengt kennismakingsbezoek aan zuiderburen

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof reist maandag af naar België en Luxemburg om met zijn collega-premiers aldaar kennis te maken. Eerst ontmoet hij de Belgische Eerste Minister Alexander De Croo, waarna hij doorreist naar Luxemburg. Daar schudt hij de hand van premier Luxemburgse premier Luc Frieden.

23 uur geleden