Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van der Burg blij met oproep van het Rode Kruis aan gemeenten

Van der Burg blij met oproep van het Rode Kruis aan gemeenten

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) is blij met de oproep van het Rode Kruis aan gemeenten om snel meer locaties te vinden waar vluchtelingen kunnen worden opgevangen. "Ik ben blij met die oproep, omdat die ook wel de urgentie benadrukt. En het laat ook zien dat het Rode Kruis zoals altijd zeer betrokken is bij hoe ervoor te zorgen dat dit goed verloopt. Dus ik zie hem als ondersteuning van: we hebben echt plekken nodig", zei hij donderdag na afloop van de ministerraad.

Eerder donderdag waarschuwde het Rode Kruis ervoor dat dit weekend een situatie dreigt waarin er niet voor iedere vluchteling een fatsoenlijke slaapplek is. De hulporganisatie maakt zich daar ernstige zorgen over en vreest voor een "onmenselijke situatie".

"We zien de tekorten weer oplopen", erkende Van der Burg, die voorrekende dat er tot 1 juni 10.000 opvangplekken moeten worden gerealiseerd. Wat niet meehelpt, aldus de bewindsman, is dat sinds maandag de opvang in Biddinghuizen is gesloten. De laatste bewoners van de noodopvang vertrokken zondag naar andere locaties in het land. De opvang bood plaats aan 1400 mensen.

Instroom opmerkelijk hoog

Van der Burg: "We wisten dat die zou vervallen, omdat de festivals daar dan gaan plaatsvinden. Tegelijk heeft dit er niet voor gezorgd dat het voor ons makkelijker werd." Ook zegt hij dat de instroom van asielzoekers in de eerste maanden van het jaar opmerkelijk hoog is. "Normaal gesproken zien we dat in januari, februari, maar ook december het lager is dan in de zomer. En nu zien we dat de cijfers inderdaad over de eerste tweeënhalve maand van dit jaar zo'n 30 procent hoger zijn dan vorig jaar."

Van der Burg kan via de Spreidingswet vanaf 1 november opvang opleggen aan gemeenten. Of gemeenten dralen omdat ze denken dat een nieuw kabinet de wet in de prullenbak gooit, weet hij niet. Verstandig lijkt hem dat niet.

"Kijk, welk kabinet er ook komt en wat ook het nieuwe beleid wordt: er zijn nog steeds opvangplekken nodig. Want het is niet zo dat een nieuw kabinet die mensen die er nu zijn, kan laten verdwijnen. Noch dat zij als kabinet kunnen zeggen: wij zorgen ervoor dat vanaf een dag na installatie er geen nieuwe mensen meer binnenkomen. Dus we hebben gewoon die plekken nodig. Wie ook premier wordt en wie ook het kabinet vormt", aldus Van der Burg, die zei in april met een prognose te komen wat betreft de instroom in de tweede helft van het jaar.

Meer uit Politiek

Premier Schoof dankt Biden voor inzet voor een veilig Europa

DEN HAAG (ANP) - Minister-president Dick Schoof heeft "groot respect" voor de Amerikaanse president Joe Biden, laat hij via een woordvoerder weten. "Ik ben dankbaar voor de goede samenwerking en zijn niet aflatende inzet voor een veilig Europa."

17 uur geleden
Van der Burg: besluit Biden maakt voor Democraten niet meer uit

HILVERSUM (ANP) - VVD-Kamerlid Eric van der Burg meent dat het besluit van de Amerikaanse president Joe Biden om zich terug te trekken uit de race om het presidentschap voor de Democraten geen verschil meer zal maken. "Het zat eraan te komen. De vraag was niet of, maar alleen maar wanneer. Ik vrees voor de Democraten dat het niet uitmaakt of het nu gebeurt of volgende week, maar dat Trump een zodanig sterke positie heeft dat het vechten tegen de bierkaai is."

17 uur geleden
Van Weel tegen wens van Kamermeerderheid in Boedapest

BOEDAPEST/DEN HAAG (ANP) - Tegen de wens van een Kamermeerderheid, inclusief zijn eigen VVD, is minister David van Weel (Justitie en Veiligheid) aangekomen in Boedapest voor een informeel overleg met zijn EU-ambtgenoten. Hij is niet van plan terug te keren, zegt hij tegen het ANP. "Ik ben hier in het belang van Nederland."

21 uur geleden
GroenLinks en PvdA voor gezamenlijke fractie Amsterdam per 2026

AMSTERDAM (ANP) - GroenLinks (GL) en de Partij van de Arbeid (PvdA) in Amsterdam willen na de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 gezamenlijk verder in één fractie in de raad. De leden van beide partijen hebben via een digitale peiling "met een grote meerderheid hun enthousiasme uitgesproken voor verregaande samenwerking", aldus de Amsterdamse PvdA. Het definitieve besluit volgt in september via een referendum.

2 dagen geleden
Minister Veldkamp stelt Jordanië gerust na rel over tweet Wilders

DEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) heeft tegenover zijn Jordaanse collega benadrukt dat het Nederland nog steeds achter de tweestatenoplossing staat, waarbij een veilig Israël en levensvatbare Palestijnse staat in vrede naast elkaar bestaan. Hij hoopt zo een diplomatieke rel met het bevriende land snel de kop in te drukken.

2 dagen geleden
Kamerleden: computerstoring laat zien dat weerbaarheid beter moet

DEN HAAG (ANP) - De computerstoring vrijdag in Nederland en andere landen legt een kwetsbaarheid bloot waar de overheid meer tegen moet doen, vinden verschillende Kamerleden. "We moeten toe naar een samenleving waarin de ziekenhuizen spoedeisende hulp kunnen aanbieden, bussen kunnen blijven rijden en vliegtuigen blijven vliegen op het moment dat de systemen uitvallen", vindt Jesse Six Dijkstra (NSC). Kamerleden van VVD en GroenLinks-PvdA pleiten ook voor maatregelen om de weerbaarheid te vergroten.

3 dagen geleden
Europese Commissie: EU-landen moeten internet beter beveiligen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft geen last van de wereldwijde internetstoring, zegt een woordvoerder tegen het ANP. Het is wel van "cruciaal belang" dat de EU-lidstaten hun internetbeveiligingscapaciteit vergroten. Ook vindt de Commissie dat de EU-landen hun inwoners bewuster moeten maken van het belang van internetbeveiliging.

3 dagen geleden