Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van der Burg belooft hardere aanpak overlastplegende asielzoekers

Van der Burg belooft hardere aanpak overlastplegende asielzoekers

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) gaat harder optreden tegen asielzoekers die overlast plegen. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Hij wil dat doen met nieuwe afspraken, strenger toezicht en effectiever uitzetbeleid.

Volgens Van der Burg is het "absoluut onaanvaardbaar" als asielzoekers overlast geven of misdaden plegen. " Zij moeten sneller en harder worden aangepakt. Dat gebeurt door crimineel gedrag te bestraffen, overlastgevende asielzoekers sober op te vangen, snel op hun aanvraag te beslissen en als duidelijk is dat ze niet in Nederland mogen blijven, werken aan terugkeer."

Asielzoekers kunnen straks makkelijker op de zogenoemde Handhaving- en Toezichtlocatie (HTL) voor overlastgevers worden geplaatst. Nu komen daar alleen nog mensen terecht die zich ernstig hebben misdragen in een asielzoekerscentrum, straks kan dat ook als dat buiten een azc gebeurt. Op zo'n locatie worden volgens Van der Burg ook kamercontroles gedaan om te kijken of er gestolen spullen, wapens of zelfs "illegale slapers" liggen.

Sobere opvanglocaties

Van der Burg is ook in gesprek over het inrichten van sobere opvanglocaties voor asielzoekers die weinig kans hebben om in Nederland te mogen blijven. Veel van de grootste overlastgevers komen uit deze relatief kleine groep. Een van de mogelijke locaties is een oudere gevangenis in Almere.

Een groot deel van de maatregelen waar Van der Burg over schrijft was al eerder aangekondigd en draait om betere coördinatie tussen allerlei betrokken partijen, waaronder gemeenten. Zo werd in september een speciale Nationaal Coördinator Aanpak Overlast aangesteld die samen met bijvoorbeeld de opvangorganisaties en politie en justitie de aanpak moet verbeteren.

Mobiel straatteam

Daarnaast wordt geëxperimenteerd met een mobiel straatteam dat volgens Van der Burg met "street credibility" (gevoel voor de op straat levende taal en cultuur) toezicht houdt. Van der Burg spreekt ook van ketenmariniers, een projectteam van adviseurs, een analyse-instrument, procesoptimalisatie bij de asielaanvraag, een werkgroep van het Openbaar Ministerie en een "integraal plan" voor het openbaar vervoer. Betere begeleiding is volgens hem eveneens van belang.

Hoe hij sneller mensen gaat uitzetten die niet mogen blijven, is nog niet duidelijk. De aanpak kost 45 miljoen euro.

Meer uit Politiek

Kamminga (VVD) ziet af van kandidatuur voorzitterschap Kamer

DEN HAAG (ANP) - VVD-Kamerlid Roelien Kamminga gaat zich niet kandideren voor het voorzitterschap van de Tweede Kamer. Dat bevestigt Kamminga, na berichtgeving door Nieuwsuur. Tot nu toe hebben twee kandidaten zich voor het voorzitterschap gemeld. Het gaat om Tom van der Lee (GroenLinks-PvdA) en Martin Bosma van de PVV.

7 uur geleden
PVV-Kamerlid Martin Bosma wil ook Kamervoorzitter worden

DEN HAAG (ANP) - PVV-Kamerlid Martin Bosma doet (opnieuw) een gooi naar het voorzitterschap van de Tweede Kamer. PVV-leider Geert Wilders meldt op X dat Bosma een brief naar de Kamer heeft gestuurd waarin het Kamerlid zijn kandidatuur motiveert. Eerder al meldde Tom van der Lee van GroenLinks-PvdA zich als kandidaat. De Tweede Kamer kiest donderdag een nieuwe voorzitter.

17 uur geleden
SP-Kamerleden: Marijnissen voelde te weinig draagvlak in bestuur

DEN HAAG (ANP) - Lilian Marijnissen heeft tijdens de laatste vergadering van het SP-partijbestuur "te weinig draagvlak geproefd" om door te gaan als partijleider, zegt SP-Kamerlid Bart van Kent. Hij was vrijdagavond bij die vergadering aanwezig, waarbij volgens Van Kent bestuursleden hun twijfels uitten over het functioneren van Marijnissen. Wat Van Kent betreft, had Marijnissen niet op hoeven te stappen. "Maar ik begrijp dat ze met te weinig draagvlak niet verder kan."

1 dag geleden
Partijvoorzitter SP: heel verdrietig dat Lilian vertrekt

DEN HAAG (ANP) - SP-partijvoorzitter Jannie Visscher vindt het "heel verdrietig" dat Lilian Marijnissen uit de Kamer vertrekt. "Ze heeft onwijs veel betekend voor de fractie, de partij en onze idealen", zegt Visscher tegen het ANP. "Het is jammer dat ze dit besluit heeft genomen."

1 dag geleden
Rutte: met vertrek Marijnissen gaat bevlogen politicus verloren

DEN HAAG (ANP) - Met het vertrek van SP-partijleider Lilian 430546673 hebben Den Haag en Nederland een "bevlogen, betrokken en betrouwbaar politicus" verloren, zo reageert Mark Rutte op X. "Ondanks onze inhoudelijke verschillen, hebben we altijd goed kunnen samenwerken en ik waardeer haar enorm."

1 dag geleden
SP-partijleider Lilian Marijnissen stapt op

DEN HAAG (ANP) - SP-partijleider Lilian Marijnissen stapt op, meldt ze op X. Na opnieuw verloren verkiezingen heeft de partij een "nieuwe gezicht nodig", merkt ze. "Daarom treed ik terug als fractievoorzitter en Kamerlid van de SP".

1 dag geleden
Van Huffelen verheugd over Europees akkoord AI

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Alexandra van Huffelen is "ontzettend blij" met een Europees akkoord over kunstmatige intelligentie (AI). Dat zegt Van Huffelen in eerste reactie op het voorlopige akkoord van de EU-landen en het Europees Parlement over regels voor AI. "Maar dit ontslaat ons niet van de verplichting om te blijven kijken naar de kansen en risico's van inzet van AI-technologie en de handhaving van de regels", voegt Van Huffelen daaraan toe.

1 dag geleden