Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van der Burg baalt van uitstel behandeling spreidingswet

Van der Burg baalt van uitstel behandeling spreidingswet

DEN HAAG (ANP) - Dat de Tweede Kamer de behandeling van de spreidingswet deze week heeft uitgesteld is "balen" maar dat valt het parlement niet te verwijten, vindt staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken). Ter voorbereiding van de behandeling wilde de Tweede Kamer donderdag een rondetafelgesprek houden. Maar deze is op verzoek van Kamerleden uitgesteld tot zeker volgende week en waarschijnlijk later omdat de verdere uitwerking van de wet nog niet af is.

De staatssecretaris legt de schuld vooral bij het kabinet en dus ook zichzelf. Hij had alle wetgeving uiterlijk 17 mei naar de Kamer willen sturen en het is nu al anderhalve week later. De spreidingswet heeft hij al ingediend, maar nog niet de daarbij horende Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB). Hierin wordt onder meer opgeschreven hoeveel bonus gemeenten krijgen als ze extra asielzoekers opnemen. Het valt te verwachten dat in deze maatregel ook wordt opgenomen dat gemeenten worden gedwongen asielzoekers op te nemen als ze dat niet vrijwillig doen.

Die dwang ligt vooral gevoelig bij de grootste regeringspartij VVD. Dat is een van de redenen waarom een compromis over de spreidingswet afgelopen zomer lang op zich liet wachten. Van der Burg wil niet kwijt hoe de meningen over de wet verschillen in het kabinet of de coalitiepartijen. Wel geeft hij toe dat deze kwestie het gevoeligste punt is.

Op stoelen slapen

De AMvB zal vrijdag worden besproken in de ministerraad. Donderdag zei de staatssecretaris dat die op zijn vroegst over een week zal worden vastgesteld.

Afgelopen week moesten sommige asielzoekers in Ter Apel noodgedwongen op stoelen slapen omdat er geen bedden beschikbaar waren. "Het piept en het kraakt", zegt Van der Burg hierover. Hij is erop gebrand dat mensen niet op het gras moeten slapen, zoals vorige zomer het geval was. Tot en met het weekend is het waarschijnlijk rustig, verwacht de staatssecretaris.

"Ik vind dat we als samenleving echt te veel op het bordje van Ter Apel hebben gelegd", zegt de bewindsman, die het oneerlijk vindt dat het probleem bij het Groningse dorp ligt als er onvoldoende opvangplekken zijn.

Meer uit Politiek

Gelderland vreest dat paintballgeweer pas mag als wolf mens aanvalt

ARNHEM (ANP) - De provincie Gelderland is bang dat een wolf eerst een mens moet aanvallen, voordat een paintballgeweer wordt toegestaan om de dieren af te schrikken. Dat zegt gedeputeerde Harold Zoet in reactie op de uitspraak van de rechter donderdag in een zaak van de Faunabescherming.

2 uur geleden
EU-lijsttrekker noemt Nederland een verkeerd voorbeeld voor EU

BRUSSEL (ANP) - Wat er in Nederland is gebeurd met de opkomst van radicaal-rechts, kan in heel Europa gebeuren, waarschuwde de EU-lijsttrekker van de Groenen tijdens een groot verkiezingsdebat in het Europees Parlement. Daarom moeten Europese partijen nu, twee weken voor de Europese verkiezingen, duidelijk aangeven of ze in Brussel willen samenwerken met radicaal-rechtse of extreem-rechtse partijen.

5 uur geleden
Friesland blijft ondanks bezwaren Arriva bij concessie voor Qbuzz

LEEUWARDEN (ANP) - Busvervoerder Qbuzz gaat ondanks bezwaren van Arriva vanaf december het busvervoer in Friesland verzorgen. De provincie volgt de commissie voor bezwaar- en beroepschriften en klachten. Arriva had daar een klacht ingediend en vond dat het zelf de busconcessie moest houden.

6 uur geleden
De Jonge is nog niet tevreden over woningbouwbeleid Zuid-Holland

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland moet van Hugo de Jonge nog meer aanpassingen doen aan het woningbouwbeleid. De provincie kwam onlangs per brief tegemoet aan een aantal eisen van de demissionair minister van Volkshuisvesting, die al enkele maanden dreigt de regie over de woningbouw over te nemen van Zuid-Holland. De Jonge is niet volledig tevreden en zegt dat "meer aanpassingen" nodig zijn.

7 uur geleden
Terugleveren zonnestroom mag toch geld blijven kosten

DEN HAAG (ANP) - Energieleveranciers mogen toch geld blijven vragen van huishoudens die zonnestroom terugleveren aan het stroomnet, bevestigt VVD-Kamerlid Silvio Erkens in een debat. Over een voorstel dat NSC donderdagochtend presenteerde samen met coalitiepartijen PVV, VVD en BBB is verwarring ontstaan. Suzanne Kröger (GroenLinks-PvdA) beschuldigt de coalitie van "iets verkopen wat niet helemaal waar is".

8 uur geleden
Overleg partijen over premierschap eindigt in stilzwijgen

DEN HAAG (ANP) - De partijleiders van de nieuwe coalitie zijn klaar met hun overleg met formateur Richard van Zwol over de invulling van het premierschap. Wat eruit is gekomen, is niet duidelijk. Na ruim twee uur kwamen Geert Wilders (PVV), Dilan Yeşilgöz (VVD), Pieter Omtzigt (NSC) en Caroline van der Plas (BBB) naar buiten zonder iets te zeggen.

9 uur geleden
Omtzigt: onder 'ideale omstandigheden' was naam premier bekend

DEN HAAG (ANP) - "In de ideale omstandigheden" was de naam van de nieuwe premier al bekend geweest, zegt NSC-leider Pieter Omtzigt. Deze donderdag overleggen de coalitieleiders over de toekomstige minister-president, samen met formateur Richard van Zwol. "Ik ga nu naar binnen, ik ben heel benieuwd wat we te horen krijgen", zegt Omtzigt.

12 uur geleden