Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van der Brug: alle opties grootschalige opvang onder de loep

Van der Brug: alle opties grootschalige opvang onder de loep

DEN HAAG (ANP) - Alle opties en scenario's voor grootschalige opvang van Oekraïense vluchtelingen worden nu in kaart gebracht. Of daarbij ook wordt gedacht aan de bouw van speciale dorpen of wijken, wil staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) niet zeggen.

"We kijken of we ergens grootschalige opvang kunnen neerzetten", zei Van der Burg vrijdag voorafgaand aan de ministerraad. Hij wilde het woord 'wijk' niet in de mond nemen, maar stelde wel dat er op bepaalde plekken veel mensen moeten kunnen worden opgevangen. Er wordt nu hard gewerkt aan de realisatie van 50.000 plekken voor gevluchte Oekraïners, maar er wordt rekening mee gehouden dat er meer Oekraïners moeten worden opgevangen. "We zijn allerlei scenario's aan het uitwerken voor als het er meer dan 50.000 worden" zei Van der Burg.

Er wordt onder meer gekeken naar gebouwen die in bezit zijn van het Rijksvastgoedbedrijf. Daarnaast wordt gekeken of leegstaande gebouwen kunnen worden gehuurd. "We hopen dat we hier een heel eind mee komen, maar het is onze taak om voorbereid te zijn op allerlei scenario's", aldus de staatssecretaris. Gevraagd of er wordt gedacht aan de bouw van speciale wijken of dorpen zei hij dat "we kijken of we ergens grootschalige opvang kunnen neerzetten".

In een inventarisatie die in het bezit is van het NRC wordt de mogelijkheid genoemd van de bouw van vluchtelingendorpen. Voor de inventarisatie worden onder meer de politie, Vluchtelingenwerk Nederland en het Rode Kruis geraadpleegd. Op Radio 1 stelde directeur Frank Candel van Vluchtelingenwerk Nederland dat is "gebrainstormd" over de bouw van speciale dorpen voor de opvang van vluchtelingen.

Meer uit Binnenland

Alkmaarse gemeenteraad stemt in met vuurwerkverbod

ALKMAAR (ANP) - De Alkmaarse gemeenteraad heeft maandagavond ingestemd met een algemeen vuurwerkverbod. Begin juni stemde een meerderheid van de Alkmaarders via een raadplegend referendum voor zo'n verbod. De details van het verbod moeten nog worden uitgewerkt, maar het geldt in principe vanaf "de komende jaarwisseling", aldus een woordvoerder van de Noord-Hollandse gemeente.

1 uur geleden
Bijna 45.500 wandelaars hebben startnummer Vierdaagse opgehaald

NIJMEGEN (ANP) - Precies 45.445 wandelaars hebben hun startnummer voor de Vierdaagse in Nijmegen opgehaald, meldt de organisatie na afloop van de aanmelddagen. Zo'n 1555 deelnemers hebben zich niet gemeld.

6 uur geleden
Extra Nederlandse getuigen in zaak Joost Klein gehoord door OM

DEN HAAG (ANP) - Het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) heeft voor de zaak rondom Joost Klein de extra Nederlandse getuigen gehoord voor wie een Europees onderzoeksbevel was gestuurd door het OM in Zweden. Dat laat een woordvoerder van het Landelijk Parket weten aan het ANP.

8 uur geleden
Halsema: monument herinnert aan De Vries maar ook aan de moord

AMSTERDAM (ANP) - Het monument voor Peter R. de Vries herinnert niet alleen aan de misdaadverslaggever en zijn werk, maar moet er ook voor zorgen dat de "onmenselijke misdaad" van de moord op hem niet wordt vergeten. Dat zei Femke Halsema maandag bij de onthulling van het kunstwerk. De moord zal "decennia blijven verbijsteren", aldus de Amsterdamse burgemeester.

9 uur geleden
AVROTROS haalt alle tv-programma's van Ali B offline

HILVERSUM (ANP) - AVROTROS heeft alle tv-programma's die de omroep in samenwerking met Ali B maakte offline gehaald. Een woordvoerder van de omroep bevestigt dat maandag na berichtgeving van tv-expert Tina Nijkamp. Eerder verwijderde de omroep al het programma Ali B en de Muziekkaravaan.

9 uur geleden
Tien jaar cel en tbs voor doden sekswerker in woning IJmuiden

AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank in Amsterdam heeft maandag de 36-jarige Sander K. veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging voor het verkrachten en doden van de 34-jarige sekswerker Arina Sasina uit Amsterdam. K. heeft de vrouw op 18 augustus 2022 gewurgd in zijn huis in IJmuiden en haar lichaam vervolgens in tien stukken gesneden. De vrouw had op de bewuste avond een betaalde seksafspraak met K. "Haar laatste momenten moeten verschrikkelijk zijn geweest", aldus de rechtbank.

10 uur geleden
Geen strafrechtelijke vervolging na vangen zeehond

HARLINGEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie gaat niet over tot strafrechtelijke vervolging van twee zeehondenwachters die in augustus vorig jaar in Friesland op eigen initiatief een zeehond hebben gevangen. Ze handelden volgens het OM in strijd met de opdracht van Zeehondencentrum Pieterburen en dat is strafbaar.

10 uur geleden