Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van der Breggen rijdt zonder informatie naar wereldtitel

Van der Breggen rijdt zonder informatie naar wereldtitel

IMOLA (ANP) - Ze had haar ploegleider Danny Stam, ditmaal actief namens de Nederlandse bond, goed geïnstrueerd. Anna van der Breggen wilde onderweg op de tijdrit bij de WK wielrennen in Imola vanuit de volgauto niets horen over de stand van zaken. Zo kreeg de Zwolse ook niet mee dat concurrente en titelverdedigster Chloé Dygert gevallen was. "Ik kwam over de streep en hoorde dat ik gewonnen had", vertelde Van der Breggen na haar gouden race. Na vier tweede plaatsen bij WK's op de tijdrit pakte ze nu ook die wereldtitel.

De titel in de wegrace veroverde ze al in 2018 in Innsbruck, twee jaar eerder was ze olympisch kampioene op de weg. Maar die tijdrittitel ontbrak. "Ik kon het niet geloven dat het gelukt is. Ik ben hier heel gelukkig mee", vertelde ze, nog onbekend met het lot van Dygert. "Ik heb tijdens de lockdown heel veel getraind op de tijdritfiets. Ik heb heel veel tijd gehad om aan mijn positie en aan mijn techniek te werken. En eerlijk gezegd ben ik het steeds leuker gaan vinden, waar het eerst vaak een verplicht nummer was tussen de andere trainingen en wedstrijden door."

Stam, normaal haar ploegleider bij Boels-Dolmans, had bij de aanmoedigingen uit de auto zijn emoties niet helemaal kunnen verbergen. "Ik hoorde wel aan zijn stem dat hij steeds enthousiaster werd." Ook de val van concurrente Dygert hield hij stil. Eenmaal op de hoogte van de pech die de Amerikaanse, veruit de snelste bij het eerste meetpunt, had getroffen noemde ze het "zuur" voor haar. "Als sporter voel ik met haar mee."

"Ik trof hier niet mijn parcours", vertelde Van der Breggen. "Het is me eigenlijk te vlak, en onderweg voelde het niet super. Maar ik heb al lang geleerd dat je gevoel weinig over het resultaat zegt." Vorige maand was ze ook al de beste op de tijdrit bij de EK in Plouay.

Bondscoach Loes Gunnewijk zag, met ook nog het brons voor Ellen van Dijk, de bevestiging van de status als leidend wielerland. "Het is natuurlijk gek dat Ellen hier bijna niet gereden had en pas haar kans krijgt op het moment dat Annemiek van Vleuten afvalt. Het maakt het voor mij als coach altijd bijzonder lastig om keuzes te maken. Aan de ene kant is het een luxe positie aan de andere kant is het voor de sporter heel hard om af te vallen, terwijl je podiumambities hebt." Van Vleuten, die een polsbreuk opliep bij een val in de Giro Rosa, is van plan zaterdag wel te starten in de wegrace.

Meer uit Sport

Riner en Pérec ontsteken olympisch vuur, Spelen Parijs begonnen

PARIJS (ANP) - Judoka Teddy Riner en oud-atlete Marie-José Pérec hebben als laatste dragers van de vlam het olympische vuur voor de Spelen van Parijs ontstoken. Daarmee zijn de dertigste moderne Olympische Spelen officieel begonnen.

3 uur geleden
Cavendish wint ook wielercriterium in Heerlen

HEERLEN (ANP) - Mark Cavendish heeft voor de tweede keer deze week een Nederlands criterium gewonnen. De 39-jarige Britse wielrenner van Astana was onder het toeziend oog van enkele tienduizenden toeschouwers de beste in de Franssen Franken Ronde Heerlen.

5 uur geleden
Abbingh en De Jong zwaaien met vlag op regenachtige Seine

PARIJS (ANP) - Handbalster Lois Abbingh en 3x3-basketballer Worthy de Jong zwaaien ondanks de regen vol trots de Nederlandse vlag tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen op de Seine van Parijs. De Nederlandse afvaardiging, bestaande uit 144 atleten en begeleiders, was op de gezamenlijke boot met Peru als 58e van de 85 aan de beurt. Abbingh en De Jong stonden als enigen in het oranje op de boot.

6 uur geleden
Regen overschaduwt unieke openingsceremonie op Seine

PARIJS (ANP) - De regen heeft de openingsceremonie van de Olympische Spelen van Parijs op de Seine na een droog eerste halfuur overgenomen. Sporters kiezen er regelmatig voor om zich gekleed in een poncho vanaf de boten aan de honderdduizenden aanwezigen te tonen. De glimlachen op hun gezichten waren er niet minder om.

6 uur geleden
Tribunes langs Seine volgestroomd voor opening Spelen

PARIJS (ANP) - De vele tribunes met betaalde zitplaatsen langs de Seine zijn bij aanvang van de openingsceremonie van de Olympische Spelen zo goed als volgestroomd. Veel mensen hebben boven de kades een plekje gezocht waar ze het spektakel gratis kunnen zien.

7 uur geleden
Van Dijk kan TeamNL eerste plak bezorgen, hockeyteams in actie

PARIJS (ANP) - Op de eerste dag na de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs strijden de wielrensters en wielrenners om de medailles bij het tijdrijden. Demi Vollering en Ellen van Dijk doen zaterdag namens Nederland mee bij de vrouwen, Daan Hoole bij de mannen.

7 uur geleden
Openingsceremonie op Seine begonnen met vuurwerk en Griekse boot

PARIJS (ANP) - De openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs is vlak na 19.30 uur officieel begonnen met vuurwerk in de kleuren van de Franse vlag. De boot van Griekenland was de eerste in een parade vanaf Pont d'Austerlitz, waarin de afvaardigingen van tweehonderd landen verspreid over 85 boten uiteindelijk ruim 6 kilometer over de Seine zullen afleggen.

7 uur geleden