Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van den Hoogenband gaat Spelen evalueren en nadenken over Parijs

Van den Hoogenband gaat Spelen evalueren en nadenken over Parijs

TOKIO (ANP) - Pieter van den Hoogenband gaat de komende periode nadenken of hij door wil gaan als chef de mission van de Nederlandse sportploeg. De 43-jarige Van den Hoogenband fungeerde in Tokio voor het eerst als chef de mission van TeamNL op de Olympische Spelen, nadat hij die functie eerder twee keer had bekleed bij het Youth Olympic Festival en ook bij de Europese Spelen.

"Toen ik hieraan begon, heb ik de intentie uitgesproken om het ook in Parijs te doen", zei Van den Hoogenband over de Spelen van 2024. "Er werd in mij geïnvesteerd, ik heb een mooi netwerk mogen opbouwen. Maar het is niet aan mij. Ik denk dat sporters en coaches heel goed kunnen presteren, met of zonder mijn aanwezigheid. We gaan de zaken goed evalueren. Ik ga het ook bespreken met mijn gezin, want daar heeft het ook impact op."

De drievoudig olympisch zwemkampioen zei uit te zien naar de hereniging met zijn gezin. "Ze hebben me enorm gemist, gelukkig. Door al die toernooien van de afgelopen jaren heb ik bij drie van mijn vier kinderen de eindmusical van school moeten missen."

Leerzaam

Van den Hoogenband had in de aanloop naar de Spelen van Tokio een jaar hard getraind, om ook zelf in topconditie te zijn. "Omdat ik vind dat onze ploeg een chef verdient die zowel fysiek als mentaal topfit is. Ik ben overtollige kilo's kwijtgeraakt en omdat ik fit ben, kon ik veel hebben. We hebben hier veel korte nachtjes gehad, regelmatig ging 's ochtends vroeg al de telefoon. Wel of geen besmettingen, dat was dan de vraag. Het was knallen geblazen voor de hele begeleidingsstaf, iedereen heeft zich weggecijferd zodat de hoofdrolspelers konden doen waar ze goed in zijn en dat is sporten. Dat hebben ze op een heel mooie manier terugbetaald door medailles te winnen."

Van den Hoogenband zei dat zijn eerste Spelen als chef de mission "leerzaam" zijn geweest. "Je leert jezelf ontwikkelen, de talen spreken van de verschillende instanties waarmee je te maken hebt. Maar niemand is perfect, zeker ik niet. Achteraf gezien was de persconferentie die ik gaf in het begin van het toernooi niet mijn beste." Sportkoepel NOC*NSF riep de pers toen bijeen in het olympisch dorp na een aantal coronagevallen binnen de ploeg. Van den Hoogenband benadrukte in het gesprek vooral dat NOC*NSF er alles aan gedaan zou hebben om zulke situaties te voorkomen.

"Ik heb eigenlijk onderschat wat toen de meest prangende vraag was, daar had ik langer bij stil moeten staan, de zaken beter moeten uitleggen. We weten nu dat op die betreffende reisdag zaken verkeerd zijn gegaan, waardoor mensen besmet zijn geraakt. Wat precies, dat kunnen we niet met zekerheid zeggen, dat gaan we goed evalueren om te voorkomen dat zoiets in de toekomst nog een keer gebeurt. Zelf heb ik een hoop geleerd van die persconferentie. Hopelijk krijg ik de kans om het een keer beter te doen."

Meer uit Sport

Tsjechische tennistiener Mensik (18) naar finale in Doha

DOHA (ANP) - De Tsjechische tiener Jakub Mensik heeft op het ATP-toernooi van Doha de finale bereikt. De toernooiverrassing, 18 jaar oud pas, was bij de laatste vier ook te sterk voor Gaël Monfils: 6-4 1-6 6-3. De Tsjech is de jongste finalist op een ATP-toernooi sinds Carlos Alcaraz in 2021 de eindstrijd haalde in Umag.

1 uur geleden
Wielrenner Vingegaard grijpt na ritzege leiding in O Gran Camiño

CHANTADA (ANP) - De Deense wielrenner Jonas Vingegaard heeft de leiding veroverd in de Spaanse rittenkoers O Gran Camiño. De tweevoudig Tourwinnaar van Visma - Lease a Bike kwam na een natte heuvelrit over ruim 151 kilometer tussen Taboada en Chantada solo over de streep.

2 uur geleden
Verstappen tevreden na testdagen Formule 1 in Bahrein

SAKHIR (ANP) - Max Verstappen kon tevreden terugkijken op de derde en laatste testdag van de Formule 1 in Bahrein. De wereldkampioen, die in zijn Red Bull de vierde tijd noteerde, verklaarde na afloop dat de focus vrijdag niet op de rondetijden lag.

3 uur geleden
Olympisch kampioen Krol (31) stopt met schaatsen

HEERENVEEN (ANP) - Olympisch kampioen Thomas Krol stopt met schaatsen. De 31-jarige Krol is regerend olympisch kampioen op de 1000 meter. Hij gaat zich toeleggen op een loopbaan als piloot.

3 uur geleden
Verstappen sluit laatste test in Bahrein af met vierde tijd

SAKHIR (ANP) - Max Verstappen was op de derde en laatste testdag van de Formule 1 in Bahrein niet de snelste, maar hij reed wel 66 ronden zonder problemen op het circuit van Sakhir. De wereldkampioen noteerde de vierde tijd. Hij gaf in zijn nieuwe Red Bull 0,433 seconde toe op Charles Leclerc, die in zijn Ferrari de beste rondetijd op de klok zette. De Monegask deed dat wel op een snellere zachte band.

4 uur geleden
Nederlandse cricketers verliezen WK-kwalificatieduel van Namibië

KIRTIPUR (ANP) - De Nederlandse cricketers hebben tegen Namibië de derde WK-kwalificatiewedstrijd in Nepal met 24 runs verschil verloren. Namibië kwam in de eerste innings tot een totaal van 203 runs, Oranje strandde op 179 runs. Het duel was door regenval ingekort tot 45 overs per ploeg.

5 uur geleden
Sporttribunaal CAS wijst beroep Russisch olympisch comité af

LAUSANNE (ANP) - Het internationale sporttribunaal CAS heeft het beroep van het Russisch olympisch comité tegen de schorsing van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) afgewezen. Het CAS bevestigde de oorspronkelijke beslissing van 12 oktober en oordeelde dat het IOC "niet de beginselen van legaliteit, gelijkheid, voorspelbaarheid en evenredigheid heeft geschonden".

5 uur geleden