Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van den Goorbergh hangt net zo in de motor als zijn idool Márquez

Van den Goorbergh hangt net zo in de motor als zijn idool Márquez

BREDA/DOHA (ANP) - Motorcoureur Zonta van den Goorbergh heeft een beetje dezelfde rijstijl als Marc Márquez. Dat komt goed uit, want de Spaanse zesvoudig wereldkampioen in de MotoGP is het grote idool van de 16-jarige Brabander, die komend weekeinde in de Grote Prijs van Qatar zijn debuut maakt in het WK wegrace. "Ik hang net als Márquez ook ver naast de motor in de bochten. Maar dat heb ik niet van hem gekopieerd; dat is gewoon de manier waarbij ik me comfortabel voel."

Van den Goorbergh treedt in de voetsporen van zijn vader Jurgen, die jarenlang de Nederlandse eer hoog hield in de 250 en 500cc en mee kon met de besten in de topklasse van de motorsport. "Ik wil uiteindelijk naar de MotoGP en kampioen worden. Dat wil iedere motorracer. Het betekent wel dat ik de prestaties van mijn vader moet verbeteren", aldus de tiener, die dit seizoen uitkomt in de Moto2 voor het Nederlandse team van de Drentse zakenman Roelof Waninge.

De vergelijking met Max Verstappen is gauw gemaakt. Vader Jurgen heeft net als vader Jos zijn zoon van jongs af aan begeleid en klaargestoomd voor het allerhoogste niveau. "Toch was ik pas 10 toen ik voor het eerst op een motor over een wegcircuit reed. Daarvoor reed ik vooral motorcross. Ik wilde eigenlijk professioneel motorcrosser worden, maar mijn ouders zagen me liever in het wegracen en uiteindelijk is de keuze daarop gevallen. Mij maakte het helemaal niks uit."

Leren

Hij heeft er absoluut geen spijt van, want zijn talent is onmiskenbaar. Met 13 jaar onderscheidde Van den Goorbergh zich al in de Rookies Cup en reed hij mee bij de TT van Assen. Na indrukwekkende optredens in talentklassen had hij voor dit seizoen de teams voor het uitkiezen in de lichtste klasse Moto3. "Er waren genoeg contracten mogelijk en dat was eigenlijk ook plan-A. Ik zou tekenen bij Sepang Racing in de Moto3, maar toen daar een sponsor wegviel, ging dat niet door. Toen kwam het aanbod van Waninge en waren we er snel uit. Met mijn lengte en bouw ben ik prima op mijn plek in de Moto2."

Hij is pas 16 en het raceteam van manager Jarno Janssen gunt Van den Goorbergh de tijd om te wennen aan het métier. "Het wordt een seizoen om te leren. Dat is het doel. De motor, de circuits en alles eromheen is nieuw voor me. Het feit dat ik nu Moto2 ga rijden, is al een hele grote stap in mijn carrière. Het is een prachtige kans die ik krijg, een levenservaring. Op dit moment heb ik nog nergens last van en ben ik redelijk relaxed, maar als ik strak aan de start sta in Qatar zal dat wel anders zijn."

Meer uit Sport

Atlete Sedney meed olympisch jaar na grensoverschrijdend gedrag

ARNHEM (ANP) - Atlete Zoë Sedney zegt meerdere keren te maken hebben gehad met grensoverschrijdend gedrag. In een post op haar Instagram-account schrijft ze dat "wat gebeurde voor het seizoen 2024 en hoe de autoriteiten ermee omgingen de druppel was". De situatie leidde ertoe dat de 22-jarige sprintster het olympische seizoen liet schieten. "Het is ook de reden dat ik eerder een operatie heb ondergaan."

12 uur geleden
Veldrijder Van der Haar wint opnieuw Nacht van Woerden

WOERDEN (ANP) - Veldrijder Lars van der Haar heeft zijn zegereeks in de Nacht van Woerden voortgezet. De Nederlander van Baloise Trek Lions was voor de achtste keer de beste in de avondlijke cross. Zijn serie begon in 2015. In 2020 en 2021 ging de Woerdense veldrit niet door.

12 uur geleden
Tennisser Thiem neemt afscheid met nederlaag in Wenen

WENEN (ANP) - De Oostenrijkse tennisser Dominic Thiem heeft voor eigen publiek in Wenen zijn laatste wedstrijd als professional gespeeld. De 31-jarige oud-winnaar van de US Open werd op zijn laatste toernooi in de eerste ronde uitgeschakeld door de Italiaan Luciano Darderi: 6-7 (6) 2-6.

14 uur geleden
Handballers Oranje raken opnieuw doelman kwijt door blessure

ARNHEM (ANP) - Na Bart Ravensbergen is opnieuw een doelman uit de nationale handbalselectie ernstig geblesseerd geraakt. Arjan Versteijnen heeft zondag in een competitieduel van zijn Duitse club EHV Aue de kruisbanden van zijn rechterknie gescheurd en wacht een lange herstelperiode. Versteijnen behoorde tot de selectie van bondscoach Staffan Olsson voor de komende EK-kwalificatieduels met Oekraïne en Kosovo.

17 uur geleden
Van de Zandschulp naar tweede ronde in Basel na opgave Boeblik

BASEL (ANP) - Tennisser Botic van de Zandschulp heeft de tweede ronde bereikt van het ATP-toernooi van Basel. De nummer 67 van de wereldranglijst zag zijn tegenstander Aleksandr Boeblik uit Kazachstan opgeven bij 3-6 6-4 4-0 in het voordeel van de Nederlander.

17 uur geleden
Skiër Hirscher kan zondag in Sölden debuut maken als Nederlander

SÖLDEN (ANP) - Skiër Marcel Hirscher maakt zondag mogelijk zijn debuut als Nederlander in Sölden. De 35-jarige Oostenrijker, die een Nederlandse moeder heeft, is aangemeld voor de eerste wereldbekerwedstrijd van het seizoen en beslist de komende dagen of hij daadwerkelijk in actie komt. Dat bevestigde een woordvoerder van de Nederlandse Ski Vereniging (NSkiV) dinsdag.

18 uur geleden
De Bruyne nog niet fit voor duel Manchester City met Sparta Praag

MANCHESTER (ANP/RTR) - Manchester City moet het woensdag tegen Sparta Praag in de Champions League waarschijnlijk doen zonder Kevin De Bruyne. De 33-jarige Belg is nog niet volledig hersteld van de spierblessure die hij opliep in het duel met Internazionale enkele weken geleden.

19 uur geleden