Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van den Burg: OM zal niet rusten voor daders zijn veroordeeld

Van den Burg: OM zal niet rusten voor daders zijn veroordeeld

AMSTERDAM (ANP) - "Met grote verslagenheid heb ik kennis genomen van het overlijden van Peter R. de Vries", reageert Gerrit van den Burg, voorzitter van het College van procureurs-generaal van het Openbaar Ministerie. "Mijn gedachten zijn bij zijn familie en dierbaren. Een week lang heeft heel Nederland, ook de OM-collega’s, meegeleefd en hoop gehouden op een goede afloop. Een uniek man is niet meer."

Hij belooft: "Het OM zal niet rusten voordat de daders en de verantwoordelijke(n) achter deze laffe aanslag zijn veroordeeld." Twee mannen zijn inmiddels opgepakt voor het neerschieten van De Vries, vorige week dinsdag. Donderdag overleed de misdaadverslaggever aan zijn verwondingen.

"Peter was van grote waarde voor het OM. Op een constructieve manier heeft hij meegewerkt in de opsporing en door zijn onmiskenbare en niet aflatende inzet zijn strafzaken vlot getrokken. Politie en OM hebben veel van hem geleerd. Hij zal enorm gemist worden." Van den Burg roemt "het onverzettelijke werk" in al de zaken waar De Vries zich voor heeft ingezet. Hij schrijft dat het OM dat zal voortzetten. "Hij laat een grote leegte achter."

Belangrijke rol

Officier van justitie Koos Plooij heeft De Vries meegemaakt in de strafzaak tegen Willem Holleeder. "De Vries heeft zijn nek uitgestoken in die zaak. Hij heeft bewijs aangeleverd dat we anders nooit hadden gehad. Ook heeft hij een belangrijke rol gespeeld om de zussen Holleeder zover te krijgen dat ze opstonden om tegen hun broer te getuigen." Plooij merkte dat je als officier van justitie "prima met De Vries kon samenwerken". "Ik heb hem leren kennen als een rechtdoorzee type, onverschrokken ook."

De Limburgse officier Dave Mattheijs heeft De Vries nog uitgebreid telefonisch gesproken op de ochtend van 6 juli, de dag dat hij werd neergeschoten. Dat ging over de vermissingszaak van Tanja Groen, waar de misdaadverslaggever voor zijn dood hernieuwd aandacht voor had gevraagd. "Ik heb de laatste tijd heel intensief met Peter samengewerkt in deze zaak. En ook in de zaak Nicky Verstappen. Zo kende ik Peter met name, als vertrouwenspersoon van nabestaanden."

Meer uit Binnenland

Staatsbosbeheer organiseert wandelingen door wolvengebied Veluwe

KOOTWIJK (ANP) - Staatsbosbeheer organiseert in oktober twee wandelingen over de Hoog Buurlose Heide op de Veluwe om mensen te laten zien hoe schaapskuddes kunnen functioneren in een gebied waar tegenwoordig ook wolven zitten. Het is voor het eerst dat de natuurbeheerder publiek toont hoe het Veluwse wolvenbeleid eruit ziet. Daar is volgens Staatsbosbeheer veel belangstelling voor. De kans dat deelnemers aan de wandelingen een wolf zien is overigens zeer klein, aldus een woordvoerder van Staatsbosbeheer.

25 minuten geleden
Kamer wil 420 miljoen om prijsstijgingen ov te voorkomen

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil voorkomen dat de prijzen van trein- en buskaartjes volgend jaar fors omhooggaan. Daarvoor moet 420 miljoen euro worden uitgetrokken, vindt ChristenUnie-leider Mirjam Bikker. Haar voorstel krijgt steun van in ieder geval GroenLinks-PvdA, CDA, D66, Volt, SGP, SP, VVD, BBB en PVV.

48 minuten geleden
Wachtkamer voor asielzoekers in Assen blijft langer open

ASSEN (ANP) - De zogenoemde wachtkamer voor asielzoekers in de Expo Hal in Assen blijft drie maanden langer open. De crisisnoodopvang zou op 1 oktober sluiten, maar het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) vroeg Assen om een verlenging tot 31 december van dit jaar, omdat de vijfhonderd plekken nog steeds dringend nodig zijn.

1 uur geleden
Rutte wil dat Pakistan meewerkt na veroordeling bedreiger Wilders

DEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte gaat zijn best doen Pakistan aan te sporen mee te werken, nu een Pakistaan tot twaalf jaar cel veroordeeld is voor het bedreigen van PVV-leider Geert Wilders. Dat zegt hij toe na een vraag van Wilders. Rutte is de komende dagen in New York voor de algemene vergadering van de Verenigde Naties, en hoopt daar zijn ambtsgenoot erop aan te kunnen spreken. Mocht dat niet lukken, dan zoekt Rutte "andere wegen" om contact te krijgen met Pakistan over de kwestie.

1 uur geleden
Rutte: situatie in de opvang Ter Apel is kritiek

DEN HAAG (ANP) - De situatie in de opvang in Ter Apel is "kritiek", aldus demissionair premier Mark Rutte. Het aantal personen dat dagelijks aanklopt bij het aanmeldcentrum is "boven verwachting" en de druk neemt steeds verder toe, aldus de demissionaire bewindsman.

1 uur geleden
COA: genoeg opvang alleenreizende asielkinderen blijft spannend

DEN HAAG (ANP) - Het is nog niet zeker of er voldoende opvangplekken zijn voor de naar verwachting tientallen alleenreizende asielkinderen die donderdag in ons land aankomen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is weer druk aan het bellen, zegt een woordvoerder. "Het blijft spannend."

1 uur geleden
Unicef: per dag komen 30-50 alleenreizende asielkinderen aan

DEN HAAG (ANP) - Dagelijks komen er momenteel zo'n dertig tot vijftig alleenreizende asielkinderen aan in ons land. Hoewel nu sprake is van een piek, wijken deze cijfers niet af van de vooraf voorspelde aantallen, zegt Arja Oomkens, specialist kinderrechten van Unicef. De kinderrechtenorganisatie sloeg woensdagavond alarm vanwege een dreigend tekort aan bedden voor deze groep in het aanmeldcentrum in Ter Apel.

2 uur geleden