
Van brandstichting verdachte boer voorlopig op vrije voeten
UTRECHT (ANP) - De rechtbank in Utrecht heeft woensdag de 36-jarige boer Gert S., verdacht van meerdere brandstichtingen, onder voorwaarden op vrije voeten gesteld. Hij heeft een half jaar in voorarrest gezeten.
S. ontkent in alle toonaarden dat hij de hand heeft gehad in de branden. In totaal gaat het inmiddels om zeven gevallen, in achtereenvolgens Wijk bij Duurstede, Werkhoven en 't Goy. De eerste brand woedde eind oktober 2018. In de weken daarna volgden er meer. Stallen en loodsen werden in de as gelegd. Tientallen stuks vee zijn in de vlammen omgekomen.
S. werd in december 2018 aangehouden op verdenking van het stichten van branden in zijn bedrijf in Werkhoven, maar de rechter-commissaris stelde hem bij gebrek aan harde aanwijzingen op vrije voeten. In juli vorig jaar werd hij opnieuw gearresteerd, na een brand in zijn onderkomen in 't Goy, dat hij had betrokken omdat zijn huis in Werkhoven onbewoonbaar was geworden. Sindsdien zat hij vast. S. komt donderdag vrij.
Geen bewijs
De in groten getale naar de rechtszaal gekomen familie en vrienden begroetten de beslissing van de rechtbank met een daverend applaus. S.' advocaat Tim Vis, die de vrijlating uitvoerig had bepleit, meent dat er geen snipper bewijs is voor de stelling dat S. de branden heeft gesticht. Volgens hem zijn er tal van aanwijzingen in andere richtingen.
Het Openbaar Ministerie had het nakijken. Justitie wilde S. in de cel houden. Niet alleen voor de brand in 't Goy, maar ook voor het stichten van brand in een woning in Wijk bij Duurstede. Voor dat huis had de man eind 2018 een voorlopig koopcontract getekend. S. had behalve een boerderij een bedrijf dat hooi- en strobalen verpakte en bracht in die woning werknemers onder.
Tweede onderzoek
Justitie heeft een tweede onderzoek naar S. op touw gezet, dat gericht is op een reeks financiële malversaties, waaronder het witwassen van 475.000 euro. Ook die beschuldigingen wijst S. van de hand.
Op 23 januari bepaalt de rechtbank welk onderzoek nog gedaan moet worden en welke getuigen gehoord moeten worden. Woensdag gelastte de rechtbank al een extra, onafhankelijk onderzoek naar de brand in 't Goy. Een inhoudelijke behandeling van de zaak is nog niet gepland.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet vindt het onacceptabel dat mensen onnodig gezondheidsrisico's lopen door de uitstoot vanaf het terrein van Tata Steel, zei staatssecretaris van Infrastructuur Vivianne Heijnen vrijdag na afloop van de ministerraad. "En dat betekent dat wij als overheid een zorgplicht voelen", voegde ze daaraan toe.
11 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De overheid schendt haar verplichting om te zorgen voor een adequate menswaardige opvang voor asielzoekers. Een jaar geleden sprak de rechter al uit dat de opvangomstandigheden moesten worden verbeterd, maar er is weinig tot niets veranderd. Nog steeds verblijven meer dan 20.000 mensen in locaties die niet bedoeld zijn voor een langdurig verblijf. Dat zei VluchtenlingenWerk vrijdag in een reactie op de noodoproep van staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) voor onmiddellijk honderden extra opvangplekken.
18 minuten geledenVELSEN (ANP) - Tata Steel laat weten "geraakt" te zijn door de resultaten van nieuw onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat instituut concludeert dat de uitstoot vanaf het fabrieksterrein van Tata Steel de gezondheidsrisico's voor inwoners van de IJmond vergroot en de levensverwachting verkort. Gemiddeld verkorten de emissies de verwachte levensduur van omwonenden met 2,5 maand.
24 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is geen voorstander van het gedwongen aanwijzen van opvangplaatsen voor asielzoekers. Dat is volgens de organisatie met het oog op veiligheid en draagvlak niet gewenst en ook in bestuurlijke zin lastig. Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) heeft vrijdagmorgen gezegd dat hij locaties gaat aanwijzen als de gemeenten dit weekeinde niet zorgen voor honderden extra opvangplekken.
28 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De blokkade van klimaatdemonstranten van Extinction Rebellion op de A12 in Den Haag is weer beëindigd. "Actievoerders zijn verwijderd. De weg wordt schoongemaakt en zo snel mogelijk vrijgegeven voor het verkeer", meldt de gemeente Den Haag.
39 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - De rechtbank Amsterdam doet eind februari volgend jaar uitspraak in het omvangrijke liquidatieproces Marengo. "De rechtbank zal, behoudens bijzondere omstandigheden, in de zaken van alle verdachten vonnis wijzen op dinsdag 27 februari 2024", laat de rechtbank vrijdag weten.
54 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Voormalig CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma, oud-minister Lodewijk Asscher (tevens voormalig PvdA-leider) en voormalig staatssecretaris Frans Weekers worden volgende week gehoord door de parlementaire enquêtecommissie over hun rol in het fraudebeleid van de afgelopen jaren. Heerma wordt gehoord over de tijd dat hij zich namens het CDA met sociale zaken bezighield, Asscher over zijn tijd als minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Weekers, die net als Asscher al eens eerder in de enquêtezaal moest verschijnen, was in de tijd van de Bulgarenfraude als staatssecretaris verantwoordelijk voor toeslagen.
2 uur geleden