Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van Boxtel: 'ridicuul' dat steun NS nog niet is overgemaakt

Van Boxtel: 'ridicuul' dat steun NS nog niet is overgemaakt

DEN HAAG (ANP) - Het is 'ridicuul' dat het de ministeries van Infrastructuur en Financiën nog niet gelukt is om de coronasteun aan de NS over te maken. Dat zegt vertrekkend NS-topman Roger van Boxtel in het tv-programma Buitenhof.

Volgens hem zijn de ministeries nog steeds "aan het soebatten" over hoe en wanneer het geld wordt overgemaakt. "Ik zou tegen minister Hoekstra zeggen: los het gewoon op met staatssecretaris Van Veldhoven."

Eerder dit jaar werd bekend dat er 1,5 miljard euro aan coronasteun voor het openbaar vervoer wordt uitgetrokken. De NS krijgt hier het meeste van.

Van Boxtel zegt dat de verliezen voor de NS zonder deze steun ongeveer een miljard euro bedragen. Als het beloofde geld er in de eerste week van november nog niet is, krijgt de NS betalingsproblemen, zegt hij.

In de tussentijd leent de NS geld op de kapitaalmarkt tegen rente. De NS-topman beklaagt zich dat de overheden van Groot-Brittannië en Duitsland wel direct bijsprongen, terwijl Nederland zich "te ambtelijk" opstelt.

Met Prinsjesdag maakte het ministerie bekend dat de coronasteun voor het openbaar vervoer verlengd wordt tot 1 juli 2021. Voordat het geld wordt overgemaakt, moet er eerst een staatssteunmelding bij de Europese Commissie worden gedaan. Volgens Van Veldhoven wordt deze "zo snel mogelijk" gedaan, schreef zij toen in een brief aan de Tweede Kamer.

Meer uit Binnenland

Weer minderjarige opgepakt voor dodelijke schietpartij Purmerend

PURMEREND (ANP) - De politie heeft opnieuw een minderjarige aangehouden voor het dodelijke schietincident bij het treinstation in Purmerend op 12 februari. Het gaat om een 15-jarige jongen uit Amsterdam. De dagen na het incident werden al twee 16-jarige jongens uit Purmerend en een 18-jarige Amsterdammer aangehouden.

12 minuten geleden
Meer ongelukken in steden met e-steps en slechte fietsstructuur

TILBURG (ANP) - In Nederland mag je met verreweg de meeste e-steps niet de openbare weg op, maar in veel andere landen wel. Daar zijn dan ook meer verkeersongelukken met letsel, meldt de universiteit van Tilburg.

13 minuten geleden
Bouwbedrijf BAM haalde eigen, aangescherpte veiligheidsdoel niet

BUNNIK (ANP) - Bouwbedrijf BAM heeft zijn eigen, aangescherpte veiligheidsdoel vorig jaar niet gehaald. Het aantal ongelukken met medewerkers daalde weliswaar in vergelijking met voorgaande jaren, maar in zijn donderdag gepubliceerde jaarverslag meldt BAM dat het er nog altijd te veel waren.

15 minuten geleden
Drugsbaron Piet S. verliest zaak over soepeler gevangenisregime

DEN HAAG (ANP) - Piet S., die vastzit voor drugshandel en witwassen, heeft een kort geding verloren over de hoge beveiligingsmaatregelen in de gevangenis. Hij blijft op een speciale lijst staan van gedetineerden met de status vluchtgevaarlijk, bepaalde de voorzieningenrechter van de rechtbank in Den Haag donderdag.

18 minuten geleden
COA: 2032 asielzoekers in Ter Apel, maximum overschreden

TER APEL (ANP) - In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben 2032 asielzoekers de nacht doorgebracht, zegt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dat zijn er meer dan het maximale aantal van 2000, waar het COA zich vanaf nu aan moet houden als gevolg van een rechterlijke uitspraak. Het bekendgemaakte aantal gold om middernacht.

1 uur geleden
Nog niet bekend hoeveel asielzoekers in Ter Apel sliepen

TER APEL (ANP) - Het is donderdag even voor 11.00 uur nog niet bekend hoeveel asielzoekers de nacht hebben doorgebracht in het aanmeldcentrum in Ter Apel. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) had eerder aangegeven er kort na 09.00 uur mee te komen, maar om onbekende reden is het aantal nog niet bekendgemaakt.

1 uur geleden
BAM weet nog niet wanneer werk aan brug in Lochem verdergaat

BUNNIK (ANP) - Bouwbedrijf BAM kan nog niet zeggen wanneer de werkzaamheden op de bouwplaats in Lochem worden hervat na het ongeluk met een brug in aanbouw woensdag. "Dat is afhankelijk van een lopend onderzoek en van wanneer de locatie door de Arbeidsinspectie weer wordt vrijgegeven. Wij gaan niet speculeren over hoelang dit gaat duren", stelt een woordvoerder.

1 uur geleden