Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van Boxtel: 'ridicuul' dat steun NS nog niet is overgemaakt

Van Boxtel: 'ridicuul' dat steun NS nog niet is overgemaakt

DEN HAAG (ANP) - Het is 'ridicuul' dat het de ministeries van Infrastructuur en Financiën nog niet gelukt is om de coronasteun aan de NS over te maken. Dat zegt vertrekkend NS-topman Roger van Boxtel in het tv-programma Buitenhof.

Volgens hem zijn de ministeries nog steeds "aan het soebatten" over hoe en wanneer het geld wordt overgemaakt. "Ik zou tegen minister Hoekstra zeggen: los het gewoon op met staatssecretaris Van Veldhoven."

Eerder dit jaar werd bekend dat er 1,5 miljard euro aan coronasteun voor het openbaar vervoer wordt uitgetrokken. De NS krijgt hier het meeste van.

Van Boxtel zegt dat de verliezen voor de NS zonder deze steun ongeveer een miljard euro bedragen. Als het beloofde geld er in de eerste week van november nog niet is, krijgt de NS betalingsproblemen, zegt hij.

In de tussentijd leent de NS geld op de kapitaalmarkt tegen rente. De NS-topman beklaagt zich dat de overheden van Groot-Brittannië en Duitsland wel direct bijsprongen, terwijl Nederland zich "te ambtelijk" opstelt.

Met Prinsjesdag maakte het ministerie bekend dat de coronasteun voor het openbaar vervoer verlengd wordt tot 1 juli 2021. Voordat het geld wordt overgemaakt, moet er eerst een staatssteunmelding bij de Europese Commissie worden gedaan. Volgens Van Veldhoven wordt deze "zo snel mogelijk" gedaan, schreef zij toen in een brief aan de Tweede Kamer.

Meer uit Binnenland

Afgelopen week steeds minder dan tachtig Oekraïners in Jaarbeurs

UTRECHT (ANP) - In de opvang voor Oekraïners in de Jaarbeurs in Utrecht sliepen de afgelopen week elke nacht steeds minder dan tachtig mensen. Dat meldt de Veiligheidsregio Utrecht. In de zogeheten hub worden sinds eind februari alleen nog kwetsbare mensen opgevangen, omdat het er te vol was.

6 minuten geleden
Derdelanders uit Oekraïne mogen voorlopig niet uitgezet worden

UTRECHT (ANP) - Een groep van 95 derdelanders die uit Oekraïne zijn gevlucht, mag voorlopig niet worden uitgezet. Hun bescherming loopt volgende week af. Ze zijn in beroep gegaan tegen de aankondiging dat ze Nederland moeten verlaten, maar de rechtbank in Utrecht kan hun zaken niet op tijd behandelen. Daarom wordt hun uitzetting voorlopig verboden.

41 minuten geleden
Roeivereniging Triton: nieuwe bangalijst is verwerpelijk

UTRECHT (ANP) - Op de zogenoemde bangalijst van Utrechtse studentes die vrijdag rondgaat, staan enkele leden van de Utrechtse studentenroeivereniging Triton. De club spreekt van "een verwerpelijke lijst" en zegt dat leden naar het bestuur en naar vertrouwenspersonen kunnen stappen als ze met iemand willen praten.

1 uur geleden
Utrechts corps van plan aangifte te doen na 'bangalijst'

UTRECHT (ANP) - Het Utrechtsch Studenten Corps is van plan aangifte te doen na de verspreiding van een nieuwe 'bangalijst'. Rector Rik Tinga zegt dat hij erg geschrokken is van de publicatie. Het corps zegt "concrete aanwijzingen" te hebben "dat de bron buiten onze vereniging ligt". Wat die aanwijzingen zijn, noemt de vereniging niet.

2 uur geleden
Ouders van vrouwen nieuwe 'bangalijst' melden zich bij advocaat

UTRECHT (ANP) - Ouders van vrouwen die op de nieuwe 'bangalijst' staan die circuleert, hebben zich bij advocate Ina Brouwer gemeld. De advocate staat al slachtoffers van een eerder verschenen Utrechtse bangalijst bij. Hoeveel ouders zich nu hebben gemeld, kan ze nog niet zeggen. "Er moet paal en perk aan" worden gesteld, zo zegt Brouwer over de nieuwe lijst.

2 uur geleden
Nieuwe 'bangalijst' met Utrechtse studentes, maker onbekend

UTRECHT (ANP) - Een nieuwe zogeheten bangalijst, met foto's, namen en nummers van Utrechtse studentes, circuleert. Het ANP heeft de lijst vrijdag onder ogen gekregen. Advocaat Ina Brouwer, die slachtoffers van een eerder verschenen bangalijst bijstaat, laat weten de nieuwe lijst ook te hebben gezien. Het is onbekend wie de nieuwe lijst heeft gemaakt.

2 uur geleden
Rechter beperkt gebiedsverbod voor Pegida-voorman tot 10 april

ARNHEM (ANP) - De voorzieningenrechter heeft het gebiedsverbod aangepast, dat Pegida-voorman Edwin Wagensveld van burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem kreeg. Het verbod geldt nu tot 10 april, aldus de rechtbank. Op grond van het oorspronkelijke gebiedsverbod mocht Wagensveld een halfjaar geen voet op Arnhems grondgebied zetten.

3 uur geleden