
Van Bach tot Coldplay: livemuziek na operatie maakt eerder beter
GRONINGEN (ANP) - Met name oudere mensen, die een hardere dobber hebben aan het herstel na een operatie, kunnen baat hebben bij livemuziek na zo'n ingreep. Een ingeblikt deuntje kan mensen al opbeuren, dat is bekend, maar een muzikant aan het bed die noten en toonhoogte direct op de patiënt en diens humeur toesnijdt, kan nog aanzienlijk meer bereiken. Hartslag en bloeddruk kunnen normaliseren en pijn kan verminderen.
Dat concludeert Hanneke van der Wal-Huisman, die woensdag in Groningen op haar bevindingen promoveert aan de faculteit voor de medische wetenschappen. Tientallen keren speelden professionele en aankomende musici, conservatoriumleerlingen uit Groningen, voor haar onderzoek aan het ledikant van een patiënt. Er werd, op verzoek, van alles ten gehore gebracht: "Van Bach tot Coldplay", vertelt de promovenda. En niet alleen de zieke fleurde op, de hele afdeling vrolijkte ervan op. "Er valt ook nog eens wat anders om over te praten dan iemands operatiewond", zegt Van der Wal.
Afhankelijk van de aard van het onderzoek, deden er groepen van 35, 101 en 23 patiënten van Universitair Medisch Centrum Groningen mee. De musici vroegen bijvoorbeeld ook naar hun favoriete vakantieland, om zo tot geschikte improvisaties te komen.
Technisch
"Onze zorg is tot nog toe vooral heel technisch geweest. Dat is heel goed, we hebben een hoogstaande geneeskunde ontwikkeld. Maar menselijke waarden zijn een beetje op de achtergrond geraakt", aldus Van der Wal, die vanuit haar verpleegkundige achtergrond liever een holistische aanpak ziet, waarbij naar de gehele mens wordt gekeken. Voor de musici zelf is dit werk bovendien vaak ook welkom, merkte ze.
"Zo kunnen zij ook een extra toegevoegde waarde hebben, meer dan alleen de relatie tussen podium en publiek." Ze moeten wel flexibel zijn, want de muziek moet passen bij de patiënt op dat moment. "Ze zijn geen jukebox. Soms wil de geopereerde opgevrolijkt worden, maar soms ook melancholieke klanken horen."
Extra stress
Voor het onderzoek werd gekeken naar de effecten van operaties bij zestigplussers. Een operatie betekent bij velen van deze senioren extra stress, niet alleen geestelijk, maar ook lichamelijk. Het lichaam ervaart zelf ook een vorm van stress als erin wordt gesneden. Het is altijd een dreun voor het zenuwstelsel en lang niet bij alle ouderen is de balans weer gauw op orde, zeker niet als ze met meer kwalen tegelijk kampen.
Ook mensen die niet meer beter worden kunnen er baat bij hebben door de verbetering van hun geestelijk welzijn, zegt Van der Wal.
Meer uit Gezond
DEN HAAG (ANP) - Het aantal mensen dat gokt, is in 2025 toegenomen ten opzichte van een jaar eerder, meldt het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC) op basis van onderzoek van Ipsos I&O onder 7600 Nederlanders van 16 jaar en ouder. Zo gaf vorig jaar 65 procent van de Nederlanders aan een kansspel te hebben gespeeld, tegenover 69 procent dit jaar.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Ouderen kunnen zich laten vaccineren tegen gordelroos en er gaat extra geld naar screening op borstkanker voor vrouwen met dicht borstweefsel. Dat is onder meer afgesproken in het Aanvullend Zorg- en Welzijnsakkoord (AZWA). Dinsdagavond konden bronnen al melden dat er een onderhandelaarsakkoord was, maar nu is ook de inhoud bekend.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Mensen die in de buurt van een geitenhouderij wonen, hebben vaker last van longontsteking dan anderen. De Gezondheidsraad concludeert dat de boerderijen waarschijnlijk ook de oorzaak van de klachten zijn en pleit daarom voor maatregelen "om de gezondheidsrisico's voor omwonenden van geitenhouderijen te beperken".
1 dag geledenUTRECHT (ANP) - Huisartsen krijgen steeds vaker patiënten met psychische problemen op hun spreekuur, maar het lukt vaak niet om hen door te verwijzen naar de geestelijke gezondheidszorg (ggz). "Dat komt allereerst door de lange wachttijden in de ggz, maar ook door een gebrek aan goede samenwerking", vat de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) de problemen samen. De artsenorganisatie heeft een peiling over de problematiek gehouden onder de leden.
1 dag geledenAMSTERDAM (ANP) - Siliconen borstimplantaten leiden niet tot een grotere kans op klachten zoals vermoeidheid, spier- en gewrichtspijn, hoofdpijn en somberheid. Onderzoekers onder leiding van het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis ondervroegen vrouwen die zijn behandeld voor borstkanker. De studie werd gepubliceerd in het medische tijdschrift Journal of the National Cancer Institute.
1 dag geledenBILTHOVEN (ANP) - Iedereen in Nederland heeft verschillende soorten PFAS in het bloed, concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) na eigen onderzoek. Bij vrijwel alle mensen ligt de concentratie van de chemische stoffen boven de gezondheidskundige grenswaarde, die als veilige grens wordt beschouwd.
1 dag geledenUTRECHT (ANP) - Het aantal vergiftigingen met bepaalde afslankmedicatie is vorig jaar toegenomen, meldt het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC). In 2023 kwamen 41 meldingen binnen, terwijl dat aantal in 2024 steeg naar 75 meldingen.
1 dag geleden