Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van Ark: dilemma hoe zorgbonus verdeeld moet worden

Van Ark: dilemma hoe zorgbonus verdeeld moet worden

DEN HAAG (ANP) - Het is "een dilemma" hoe hoog de zorgbonus wordt en wie hem moet ontvangen, schrijft demissionair minister Tamara van Ark (Medische Zorg) in een brief aan de Tweede Kamer. Of de bonus wordt 500 euro netto voor zorgmedewerkers die veel werken met corona en veel ziekteverzuim daardoor hebben, of alle zorgmedewerkers krijgen een bonus. In dat laatste geval gaat het om een bedrag tussen de 200 en 240 euro, schat Van Ark in.

Volgens de minister is er bovendien haast geboden bij nemen van een besluit. Uiterlijk half april moet er een besluit komen, omdat de uitvoering anders te veel vertraging oploopt. Ze wil er donderdag over in debat met de Kamer.

De branches die voor de 500 euro in aanmerking zouden komen zijn huisartsen en gezondheidscentra, ziekenhuizen, verpleging, verzorging, thuiszorg, ambulancediensten en centrale posten. Hier werkt men relatief veel met Covid-patiënten en is het zorgverzuim hoog. Medewerkers die niet meer dan 1,5 keer modaal verdienen zouden de bonus kunnen krijgen. Als voor deze optie wordt gekozen, krijgen mensen in de gehandicaptenzorg, GGZ of jeugdzorg geen extra geld.

Wordt voor optie twee gekozen, dan komt iedereen in de zorg in aanmerking. Vorig jaar was dat niet zo, maar nu hebben "alle beroepsgroepen tijdens de tweede golf zorg verleend", aldus Van Ark. Hier gaat het om mensen die niet meer dan twee keer modaal verdienen. Het uitgekeerde bedrag per persoon is afhankelijk van het aantal vragen.

Vorig jaar werd een bonus van 1000 euro uitgereikt aan zorgmedewerkers. Die was niet voor iedereen bedoeld, maar werd door veel instellingen ruim aangevraagd. Daardoor werd het budget overschreden. Van Ark wil voorkomen dat dit jaar er weer meer geld wordt uitgegeven dan begroot. In totaal is er 720 miljoen euro beschikbaar. Vorig jaar was dat in eerste instantie 1,44 miljard euro, dat later werd opgehoogd met nog eens 800 miljoen.

Meer uit Politiek

Bestuur Kamer breidt mogelijkheden om Kamerleden te straffen uit

DEN HAAG (ANP) - Het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer stelt voor de mogelijkheden uit te breiden om Kamerleden te straffen als zij de gedragscode overtreden, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving van RTL Nieuws. Het is nu al mogelijk om parlementariërs maximaal één maand te schorsen. Daar komen onder meer de opties bij om een Kamerlid voorwaardelijk te schorsen of de toegang tot debatten van een specifieke commissie tijdelijk te ontzeggen. Over het voorstel moet nog worden gedebatteerd en gestemd.

49 minuten geleden
Van der Burg blij met oproep van het Rode Kruis aan gemeenten

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) is blij met de oproep van het Rode Kruis aan gemeenten om snel meer locaties te vinden waar vluchtelingen kunnen worden opgevangen. "Ik ben blij met die oproep, omdat die ook wel de urgentie benadrukt. En het laat ook zien dat het Rode Kruis zoals altijd zeer betrokken is bij hoe ervoor te zorgen dat dit goed verloopt. Dus ik zie hem als ondersteuning van: we hebben echt plekken nodig", zei hij donderdag na afloop van de ministerraad.

1 uur geleden
Informateurs dringen soms aan: laten we nu keihard onderhandelen

DEN HAAG (ANP) - Het is wel de bedoeling dat het af en toe schuurt aan de formatietafel, vinden informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol. Zij dringen er dan ook af en toe op aan dat de partijleiders en andere onderhandelaars van PVV, VVD, NSC en BBB hun ongezouten mening geven over elkaar. "Dan stellen we soms heel expliciet de vraag: laten we nu eens even keihard onderhandelen. Geef nou eens even heel scherp aan wat je hebt gehoord van de ander wat je helemaal niks vindt", aldus Dijkgraaf.

22 uur geleden
Kabinet gaat opvoersetjes e-bikes verbieden op de openbare weg

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet is van plan bezit en gebruik van opvoersetjes voor elektrische fietsen strafbaar te stellen op de openbare weg. Daarover wordt binnenkort een officieel besluit genomen, bevestigt een ingewijde na berichtgeving door RTL Nieuws. Op eigen terrein blijven opgevoerde e-bikes wel toegestaan.

23 uur geleden
Kamerleden boos na opmerking Baudet over 'op de bek slaan'

DEN HAAG (ANP) - Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) en Jan Paternotte (D66) zijn tijdens een debat over een mogelijk Nexit-referendum hard in aanvaring gekomen met Thierry Baudet (FVD). Ze stelden Baudet vragen over de donaties die zijn gedaan aan de stichting die de voorloper is van diens politieke partij. De radicaal-rechtse politicus voelde zich "in zijn eer aangetast" toen Paternotte zei dat de uitingen van FVD erg overeenkomen met de belangen van het Kremlin. "In elke andere situatie zou ik iemand op de bek slaan als je zoiets van mij denkt", zei Baudet daarop.

1 dag geleden
Kabinet hoopt 'Beethoven-plan' voor ASML donderdag te presenteren

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet hoopt donderdag de plannen te presenteren om te voorkomen dat chipmachinemaker ASML in het buitenland uitbreidt in plaats van hier. Het pakket met de naam Operatie Beethoven wordt als het goed is in de ministerraad van donderdag goedgekeurd. Maar veel is nog in beweging, zeggen bronnen na berichten hierover van verschillende media. Mogelijk worden zelfs donderdagochtend nog overleggen gevoerd met de regio.

1 dag geleden
Kamerleden D66 en GL-PvdA mogelijk doelwit Chinese phishingmails

DEN HAAG (ANP) - Kamerleden van D66 en GroenLinks-PvdA zijn mogelijk doelwit geweest van Chinese phishingmails, bevestigen de partijen na vragen hierover. De aan de Chinese overheid gelieerde hackgroep APT31 heeft in 2021 e-mails verstuurd met verdachte links naar leden van IPAC, een internationaal samenwerkingsverband dat beleid richting China afstemt.

1 dag geleden